Hoe reconditioneer je een fietsaccu?

De levensduur van een accu van een elektrische fiets is afhankelijk van de specifieke kenmerken ervan. Elke fabrikant biedt daarom verschillende garanties.

De verschillende soorten accu's

Lood-zuur-accu

Dit zijn de goedkoopste accu's, ze worden bijna nooit gebruikt op elektrische fietsen omdat ze niet goed tegen de kou kunnen, groter zijn en vooral zwaarder. Indien goed onderhouden bedraagt de levensduur van een lood-zuur-accu ongeveer 500 cycli, mits hij nooit tot minder dan 50% ontladen wordt. Gemiddeld neemt de levensduur van de accu echter aanzienlijk af na 300 cycli, zodat vervanging na één tot twee jaar nodig is.
 

Nikkel accu

Net als loodaccu's hebben deze accu's een groot geheugeneffect en een snelle zelfontlading, wat resulteert in een korte levensduur (500 laadcycli). Ze zijn echter lichter dan loodzuur-accu's, accumuleren meer energie en kunnen bij gemiddeld gebruik tussen 2 en 5 jaar meegaan. Net als loodzuur-accu's worden ze slechts zelden gebruikt op recente e-bikes.

 

Lithium accu

Lithiumaccu's worden steeds gangbaarder en kunnen in het algemeen een hoge mate van autonomie behouden tot 1000 laadcycli (of zelfs meer voor de meest recente modellen met lithiumijzerfosfaat die tot 3000 cycli kunnen gaan). Shimano, bijvoorbeeld, garandeert na 1000 cycli een capaciteit van 60%. Bosch beweerde onlangs dat hun accu's een levensduur hebben van 30.000 km, of ongeveer 3750 km per jaar gedurende 8 jaar. Zij domineren nu de markt vanwege hun efficiëntie, veiligheid en lichte gewicht.

Als je een tweedehands elektrische fiets koopt bij Upway, zal het er één met een lithium accu zijn. Het is voor ons belangrijk om je moderne fietsen te verkopen, aangenaam in het gebruik en met een laag aantal laadcycli op de teller zodat je je elektrische fiets nog lang kunt gebruiken!

 

 

Hoe kan je de levensduur van de accu verlengen? 

Accu's zijn vaak het duurste onderdeel van een e-bike, dus is het belangrijk hem goed te onderhouden om de levensduur te verlengen. Om ze zo lang mogelijk te kunnen gebruiken is het raadzaam de volgende regels in acht te nemen met betrekking tot bescherming, vervoer en opslag.
 

Hier is het advies van Bosch en Shimano:

Doen:
  • Zo min mogelijk belasting (bv. eco-stand van je fiets gebruiken)
  • Opbergen bij een temperatuur tussen 10° en 20° C
  • Opbergen met een laadniveau tussen 30 en 60% voor Bosch en 70% voor Shimano
  • De e-bike parkeren in de schaduw of in een koele ruimte
Vermijden: 
  • Te veel belasten
  • Temperaturen boven 30° C
  • Langdurige opslaan in volledig opgeladen of ontladen toestand
  • Parkeren in de zon of de regen

Voordat je een tweedehands elektrische fiets koopt of verkoopt is het belangrijk om de accu te laten testen om een nauwkeurige diagnose van de levensduur te krijgen. Upway voert een complete diagnose uit van de accu's van elke fiets die bij ons binnenkomt, voordat we de elektrische fiets gaan reviseren.

Hoe een accu wordt gereconditioneerd 

Alvorens een tweedehands elektrische fiets te reviseren, is het belangrijk een nauwkeurige diagnose te stellen van de staat van de accu.
 

Diagnose

Bij Upway gebruiken we de Bosch systeemdiagnosetool voor alle elektrische fietsen die met een accu van deze fabrikant zijn uitgerust. De tester controleert de laad- en startsystemen en stelt een uitgebreid rapport op dat onder meer het aantal uitgevoerde volledige laadcycli meet. Indien nodig gebruiken we dan een capaciteitstester om na te gaan hoe snel de accu ontlaadt en of hij watturen (Wh) verloren heeft.

Als de diagnose is gesteld, scheiden we de fietsen in twee categorieën: 
  • E-bikes waarvan de accu nog in uitstekende staat is, d.w.z. met meer dan 80% van de oorspronkelijke autonomie, en die onder garantie kan worden verkocht.
  • Gebruikte elektrische fietsen die in slechte staat verkeren en moeten worden opgeknapt of waarvan de complete accu moet worden vervangen.

Reconditionering

Het reconditioneren van een accu bestaat uit het vervangen van de gebruikte cellen door nieuwe. Het omhulsel wordt bewaard, en na tests waarbij elke cel afzonderlijk wordt gekalibreerd en getest, wordt hij opnieuw verzegeld.
Je accu is daarna refurbished, waardoor je elektrische fiets een langere levensduur krijgt op een goedkopere en milieuvriendelijkere manier dan door hem door nieuwe accu te vervangen.

Niet alle accu's kunnen worden gereconditioneerd, en helaas verdragen sommige systemen deze procedure niet. In dat geval zal ons team van professionals de accu vervangen door een nieuw model alvorens hem te koop aan te bieden op Upway.

Wil je meer weten over Upway reconditioning?