Een elektrische fiets of Speed Pedelec kopen: Ga ik voor 25 km/u of 45 km/u?

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets, kom je al snel voor de keuze te staan tussen een model dat een snelheid van 45 km/u kan bereiken en een fiets die beperkt is tot 25 km/u. Deze snelheidslimieten worden bepaald door de wetgeving en het is belangrijk om te begrijpen wat deze wetgeving inhoudt voordat je een beslissing neemt. In deze blog gaan we dieper in op de wetgeving in zowel Europa als Nederland, de invloed ervan op het gebruik van de fiets en welk type fiets het meest geschikt is voor jouw situatie!

Wat is de wetgeving in Europa?

In Europa wordt de wetgeving met betrekking tot elektrische fietsen gereguleerd door de Europese Unie. Volgens de EU-richtlijn wordt een elektrische fiets met trapondersteuning beschouwd als een "Pedelec" als de motorondersteuning stopt zodra de fiets een snelheid van 25 km/u bereikt. Dit betekent dat een fiets die begrensd is op 25 km/u geen kenteken, verzekering of rijbewijs vereist.


De Richtlijn 2002/24/EG van het Europees Parlement is erg duidelijk over de definitie van een elektrische fiets. Een e-bike moet aan de volgende 3 regels voldoen om wettelijk gezien als een “fiets” geclassificeerd te worden:

  1.  De ondersteuning mag alleen in werking treden wanneer de gebruiker trapt (uitgezonderd opstartondersteuning).
  2. De hulpverlening moet stoppen wanneer de snelheid hoger is dan 25 km/uur.
  3. De elektromotor mag niet meer dan 250 watt vermogen bevatten.

Dan stel je natuurlijk de vraag? Hoe wordt een elektrische fiets die harder gaat dan 25 km/u geclassificeerd? Deze type fiets staat bekend als de "Speed Pedelec" of "S-EPAC" (snelle elektrische fiets met trapondersteuning), waarbij de motorondersteuning pas stopt wanneer de fiets een snelheid van 45 km/u bereikt. Speed pedelecs, ofwel Speed Bikes, worden beschouwd als bromfietsen.

Wat is de wetgeving in Nederland?

In Nederland volgt de wetgeving grotendeels de EU-richtlijnen. Een elektrische fiets die begrensd is op 25 km/u wordt beschouwd als een reguliere elektrische fiets en valt onder de categorie "fiets". Deze fietsen zijn toegestaan op fietspaden en hebben geen kenteken, verzekering of rijbewijs nodig.
Aan de andere kant vallen elektrische fietsen met een snelheid van 45 km/u onder de categorie Speed Pedelecs. Hier is wetgeving van toepassing die erg lijkt op de wetgeving omtrent bromfietsen. Wil jij een Speed Pedelec? Dan moet je rekening houden met de volgende eisen:

  1. De speed pedelec moet geregistreerd worden bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer)
  2. De minimumleeftijd voor het gebruik van een speed pedelec is 16 jaar
  3. De speed pedelec moet een kenteken bevatten
  4. De gebruiker van de speed pedelec moet minimaal WA verzekerd zijn
  5. De gebruiker van de speed pedelec moet een helm dragen
  6. De gebruiker van de fiets moet in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (AM)
  7. De speed pedelec moet een achteruitkijkspiegel bevatten
  8. Speed Pedelecs of op de rijbaan rijden of op het verplichte fiets/bromfietspad, afhankelijk van de plaatselijke verkeersregels. 
  9. Afhankelijk van waar de Speed Pedelec moet rijden, wordt de maximumsnelheid bepaald. De speed pedelec mag 45 km/u op de rijbaan, 40km/u op het bromfietspad buiten de bebouwde kom en 30 km/u op het bromfietspad binnen de bebouwde kom.

Wanneer is een Speed Pedelec (45 km/u) de beste keuze?

Hoewel een Speed Pedelec een hogere snelheid kan bereiken, zijn er enkele beperkingen verbonden aan het gebruik ervan in Nederland. Speed bikes mogen niet op het reguliere fietspad, tenzij er een verplicht fiets/bromfietspad is. En afhankelijk van waar de Speed Pedelec moet rijden, wordt de maximumsnelheid bepaald. Een Speed Pedelec is daarom alleen interessant als jij je in een of meer van de volgende punten herkent: 

  1.  Je woont, werkt en fiets buiten de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom mag je op het bromfietspad 40 km/u en op de rijbaan 45 km/u. Daarbij komt kijken dat het buiten de bebouwde kom meestal minder druk is op de weg, waardoor jij veiliger en harder kan fietsen in stedelijke gebieden. Hierdoor kan jij meegaan in het verkeer!
  2. Jij fietst grotendeels rechte stukken of op open wegen. Op rechte stukken kan je meer snelheid genereren waardoor je echt gaat profiteren van de Speed Bike. Bekijk de onderstaande tabel om jou een idee te geven van de theoretische reistijden als je 25km/u of 45km/u fietst. 
  3. Jij maakt veel kilometers voor werk of sportieve doeleinden. Een Speed Pedelec is eigenlijk pas interessant als je meer dan 20 kilometer per dag maakt. Zeker, als je buiten de bebouwde kom op open wegen de Speed Bike gebruikt om te lang en hard te fietsen.
  4. Jij hebt een ruim budget of bent op zoek naar een premium e-bike. Speed Bikes kosten meestal tussen de €3500 en €7000. 
  5. Je hebt een rijbewijs type AM of B.

Heb jij de gelegenheid om lange en rechte stukken te fietsen en wil jij weten hoeveel sneller een Speed Bike is? De onderstaande tabel geeft jou een idee van de theoretische reistijden als je een constante snelheid aanhoudt van 25mk/u of 45 km/u.

Af te leggen afstand

Reistijd bij 25 km/u

Reistijd bij 45 km/u

5 km 

12 min.

6 min 40 sec

10 km 

24 min

13 min 20 sec

20 km

48 min

26 min 40 sec

30 km

1u 12 min

40 min


Wanneer is een elektrische fiets (25km/u) de beste keuze?

Een e-bike die 25km/u kan fietsen is het meest interessant in de volgende situaties: 

  1.  Jij woont in een stedelijk gebied of binnen de bebouwde kom.
  2. Jij fietst regelmatig in drukke gebieden waar veel snelheid maken niet lukt door de volgende zaken: de aanwezigheid van veel stoplichten , veel remmomenten, veel interactie met andere fietsers en daardoor ook mogelijk vaak manoeuvreren. Tussen verkeerslichten, voetgangers en verkeer, zal er weinig gelegenheid zijn om op topsnelheid te rijden.
  3. Jij fietst relatief korte afstanden (<10 kilometer) en het fietspad is de snelste weg naar jouw bestemming. Indien jij korte afstanden fietst is het niet nodig om 45 km/uur te rijden!
  4. Jij hebt geen behoefte om aan de vereisten van een Speed Pedelec te voldoen.
  5. Jij hebt een beperkt budget. Een 25 km/u fiets is vaak goedkoper en vereist geen speciale registraties of verzekeringen.

Ben jij al zeker van je keuze en wil je een elektrische fiets (25 km/u)? Bekijk dan in onze collectie tweedehands elektrische fietsen een van de volgende soorten e-bikes: de stadsfiets, de bakfiets, de mountainbike, de vouwfiets, de herenfiets of de damesfiets

Is het toegestaan om een 25 km/u e-bike op te voeren?

Het opvoeren van een 25 km/u fiets, zodat deze een hogere snelheid kan bereiken, is niet zomaar toegestaan volgens de Nederlandse wetgeving. Wil jij je fiets opvoeren naar een Speed-Bike? Overleg dan met het RDW over de mogelijkheden hiervan. Doe jij dit niet en voer je de fiets stieke op, dan kan dit leiden tot boetes en andere juridische consequenties. Veroorzaak jij bijvoorbeeld een ongeluk met een opgevoerde elektrische fiets, dan ben jij niet verzekerd! Jij bent dus persoonlijk aansprakelijk voor jouw eigen schade en de schade die je veroorzaakt. Bovendien kan het opvoeren van een fiets ervoor zorgen dat deze niet langer voldoet aan de technische en veiligheidseisen, waardoor de garantie kan vervallen en de fiets mogelijk gevaarlijk wordt om te gebruiken.

Conclusie

Woon, werk en fiets jij vooral buiten de bebouwde kom? Gebruik jij een e-bike om lange en rechte stukken te fietsen of om te sporten? Is budget geen bepalende factor en heb jij een AM of B rijbewijs? Kies dan een Speed Bike. Woon jij in een stedelijk gebied en fiets je regelmatig korte afstanden? Is het vaak druk op jouw fietsroutes? Kies dan voor een elektrische fiets tot 25 km/u. 


Hopelijk heeft Upway je geholpen bij het begrijpen van de wetgeving en het maken van een keuze tussen een Speed Bike met een snelheid van 45 km/u en een elektrische fiets met een snelheid van 25 km/u. Onthoud altijd om de geldende wetgeving in jouw specifieke regio te raadplegen voordat je een aankoopbeslissing neemt!