Hoe onderhoud je je elektrische fiets?

Het onderhoud van een elektrische fiets is in veel opzichten vergelijkbaar met dat van een gewone fiets. Naast de motor en de accu werken ze namelijk precies hetzelfde! Van het schoonmaken tot software-updates en het optimaliseren van je accu: op ons platform vind je alles wat je moet weten over het onderhoud van je e-bike. Dus laten we aan de slag gaan!


Is het onderhoud van een elektrische fiets zo anders dan dat van een gewone fiets?


Een elektrische fiets heeft, net als elke andere fiets, regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren. Regelmatig schoonmaken en onderhouden zorgt voor een veilige en soepele werking van je elektrische fiets, wat de levensduur van de accu en de motor ten goede komt. Ons advies:


- Bij elke rit: Houd je motor schoon, de transmissie goed gesmeerd en de banden goed opgepompt

- Op regelmatige basis: Controleer de slijtage van de transmissie-onderdelen (ketting, tandwielen, kettingring), de kabels en je remblokjes. Controleer ook de spanning van de verschillende onderdelen van je fiets.
Bovendien zijn er enkele specifieke aandachtspunten voor de elektrische fiets:


 • Verzorg de accu goed om de levensduur te verlengen.
 • Laat het motorsysteem regelmatig updaten.
 • Neem bij problemen of foutmeldingen contact op met een erkende rijwielhandelaar voor diagnose. Probeer nooit de motor of accu zelf te demonteren.

Sommige onderdelen, zoals de transmissie (cassette, ketting en kettingbladen), worden blootgesteld aan grotere krachten dan op een gewone fiets. Dit kan leiden tot snellere slijtage, dus het is belangrijk om ze goed in de gaten te houden als je veel rijdt. Laten we eens kijken naar wat je zelf kunt doen om de motor te onderhouden.


Je elektrische fiets schoonmaken


Vuil en modder versnellen de slijtage van onderdelen en kunnen, vermengd met water en vet, een pasta vormen die de situatie verergert. Hier zijn wat tips voor het schoonmaken van je elektrisch ondersteunde fiets:Stap 1: Spoel de elektrische fiets af met water om eventueel opgehoopt vuil te verwijderen. Gebruik geen hogedrukspuit, omdat er ondanks de waterdichte onderdelen toch water kan binnendringen bij hoge druk. Te veel druk kan bovendien de meest kwetsbare onderdelen beschadigen.


Stap 2: Maak het frame schoon met een spons en ontvettende zeep om hardnekkig vuil te verwijderen. Voor de transmissie-onderdelen kan het handig zijn om een borstel te gebruiken.


Stap 3: De ketting moet ook gereinigd worden om overtollig vet en vuil te verwijderen. Gebruik een borstel en een geschikt ontvettend reinigingsmiddel voor een effectieve reiniging. Wij bevelen Muc-Off Bio Drivetrain Cleaner aan, een veilig en milieuvriendelijk product voor je fiets!


Om de ketting gemakkelijk schoon te maken:


- Smeer de borstel in met ontvetter.

- Til het achterwiel omhoog.

- Plaats de haren van de borstel op de ketting en trap achteruit.

- Gebruik vervolgens een dubbele borstel of twee tandenborstels om de boven- en onderkant van de ketting te bereiken en trap opnieuw.

- Veeg de ketting af met een droge doek en laat hem drogen.

- Voeg tenslotte een beetje smeermiddel toe. Je kunt er weer tegenaan!

- Bekijk deze video voor een gedetailleerde uitleg over het schoonmaken van de ketting: 


Hoe vaak maken we schoon? 

 • Na elke modderige rit als je een mountainbiker bent of als je in moeilijke omstandigheden rijdt (regen bijvoorbeeld)
 • Een- of tweemaal per maand onder normale omstandigheden, afhankelijk van je gebruik.


Verzorg je accu goed!


In het algemeen is de accu van de e-bike het duurste onderdeel om te vervangen (tussen de 500 en 800€).Tips voor het verlengen van de levensduur van je elektrische fietsaccu:

Het is onvermijdelijk dat een accu slijtage vertoont vanwege de beperkte levensduur. Gelukkig kun je de slijtage van je accu wel beperken met de volgende tips:


1. Zorgvuldige opslag: Als je je elektrische fietsaccu enkele weken of maanden niet gebruikt, haal hem dan uit de fiets en bewaar hem op een donkere plaats bij een temperatuur tussen 10 en 20°C. Een kelder is bijvoorbeeld een ideale plek om je accu op te slaan tot het warme weer terugkeert.


2. Vermijd schokken: Accu's zijn gevoelig voor schokken en een val van grote hoogte kan blijvende schade veroorzaken. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de accu van de motor. Als je accu na een val niet meer werkt, laat dan een diagnose stellen.


3. Ontladen en opladen: Om de levensduur van de accu te verlengen, is het niet aanbevolen om de accu gedurende lange tijd volledig opgeladen of ontladen te laten. Als je de fiets langere tijd niet gebruikt, laad de accu dan een beetje op om te voorkomen dat hij te lang leeg blijft. Volgens fabrikant Bosch is een lading van 30-60% ideaal voor langdurige opslag.


4. Type accu en kwaliteit van onderdelen: De levensduur van je accu hangt af van het type accu en de kwaliteit van de onderdelen. Dit wordt meestal aangegeven door de fabrikant.


Om je een idee te geven, hier een samenvatting van het aantal laadcycli voor verschillende typen accu's:


- Lithiumaccu's: 1000 cycli

- Nikkelaccu's: 500 cycli

- Lood-zuur accu's: 300 cycli


Na het aantal cycli dat wordt aangegeven door de fabrikant, kan je de elektrische fiets blijven gebruiken zonder de accu te vervangen, als de autonomie nog steeds voldoende is voor jouw gebruik! Met deze tips kun je de levensduur van je elektrische fietsaccu optimaliseren en langer genieten van je fietsritten.


De software van je fiets updaten


De meeste fabrikanten van e-bikes bieden regelmatig applicatie-updates aan. Afhankelijk van het merk en het systeem van de motor van je elektrische fiets, kunnen firmware-updates bijdragen aan het verhogen van het koppel, het verlengen van de levensduur van de accu en het bieden van andere nuttige upgrades. Je hoeft niet telkens naar de dealer te gaan voor elke nieuwe update. Tenzij het om een belangrijke correctie gaat, kan je ervan uitgaan dat een jaarlijkse update op het moment van revisie voldoende is. Op deze manier blijft je elektrische fiets optimaal presteren en geniet je van een verbeterde rijervaring zonder dat je de accu hoeft te vervangen.

Hoeveel kost het onderhoud van een elektrische fiets?


Als je een vakman moet inschakelen, vind je hier de prijzen die je kunt verwachten voor de meest voorkomende werkzaamheden:


Voordelen

Kosten

Onderhoudspakket

60-100 

Band plakken

30 

Derailleur afstelling

€15 

Ketting vervangen

€15

Pedalen vervangen

€20-€25

Cassette vervangen

€20-€25

Remmen afstellen

€20

Remblokjes vervangen

€20

Verwisselen van pads

€20 

Ontluchten van de hydraulische remmen

€30-€40

Slag uit je wiel halen

€20-€30 

Diagnose accu/motor

€30-€50

Vervanging van connectoren

€25

Vervanging van controleur

€35

Vervanging van de pedaalsensor

€25


Deze prijzen zijn in juni 2021 vastgesteld en omvatten niet de prijs van onderdelen, maar alleen van arbeidsloon.


De gemiddelde kosten voor het updaten van het Bosch-systeem bedragen €25,-.


Goed om te weten: goed om te weten: Een revisie kost tussen de €60,- en €100,-, maar hierbij worden wel alle kritieke punten van uw motor gecontroleerd! Een goede servicebeurt zou onder andere de volgende punten moeten omvatten:

 • Afstellen van de voor- en achterremmen en kabelspanning.
 • Ontluchten van beide remmen (inclusief olie).
 • Controle van alle draaipunten.
 • Headset aanpassing.
 • Slag uit de wielen.
 • Controle van de bandenspanning en algemene toestand.
 • Smeren van uw versnellingssysteem.
 • Controle van de slijtage van uw transmissie: ketting, cassette, kettingbladen.
 • Afstelling van voor- en achterderailleurs.


  Vergeet niet!


  • Geef je elektrische fiets regelmatig wat aandacht door hem schoon te maken!
  • Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg dat deze niet te laag is.
  • Houd de slijtage van mechanische onderdelen zoals de ketting, tandwielen, kabels en remmen in de gaten.
  • Zorg goed voor de accu om de levensduur te verlengen.
  • Laat jaarlijks een check-up uitvoeren voor software-updates en om de staat van uw motor te beoordelen.