Onze tips voor het kopen van een tweedehands elektrische fiets
Elektrische fietsen zijn steeds populairder en steeds meer mensen overwegen om een tweedehands elektrische fiets te kopen. Het kiezen van de juiste tweedehands elektrische fiets is geen gemakkelijke taak. Het grootste voordeel van het kopen van een tweedehands e-bike? Flink besparen natuurlijk! Door via Upway te kopen, kan je jezelf een e-bike kado doen in bijna nieuwstaat, 20 tot 60% goedkoper dan nieuw. Door te kiezen voor een tweedehands elektrische fiets, doe je ook iets voor het milieu door de levensduur van de e-bike te verlengen, in plaats van wegwerpcultuur in stand te houden. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor je een aankoop doet.
Hoe kies je een tweedehands elektrische fiets?
- Koop bij een betrouwbare verkoper van veilige tweedehands elektrische fietsen.
- Beoordeel de algemene toestand van de tweedehands e-bike.
- Creëer de optimale situatie om de tweedehands elektrische fiets te beoordelen.
- Selecteer een tweedehands elektrische fiets naar jouw wensen.
1. Koop bij een betrouwbare verkoper van veilige tweedehands fietsen
Koop alleen bij een betrouwbare verkoper die garantie geeft op de fiets. Zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet.
Tweedehands fietsen platform
Geef de voorkeur aan gespecialiseerde tweedehands fietsen platforms boven particuliere advertenties. De tweedehands elektrische fietsenmarkt is een goede manier om een goedkope tweedehands elektrische fiets te kopen. Je kunt dit doen via particuliere advertenties of mond-tot-mondreclame. Maar tweedehands is ook een markt waar veel teleurstellingen kunnen voorkomen, vooral als je geen kennis hebt op dit gebied. Door gebruik te maken van gespecialiseerde tweedehands fiets platformen, zoals Upway, kan je de aankoop van je refurbished e-bike veilig en betrouwbaar laten verlopen.
Garantie
Wanneer je een tweedehands e-bike van een particulier koopt, heb je vaak geen garantie. Houd er ook rekening mee dat als de motor van de e-bike is gewijzigd of omgebouwd, de garantie van de fabrikant vervalt. Als je Upway gebruikt, heb je één jaar garantie op de accu, de motor en de elektronica van de fiets. Dus, als er een probleem mocht zijn, ondanks na onze zeer zorgvuldige inspectie van jouw refurbished e-bike, heb je 12 maanden de tijd om contact met ons op te nemen. Wij helpen je op afstand of met behulp van een partner-fietsenwinkel bij je in de buurt om je probleem op te lossen. Indien nodig, brengen wij je fiets terug naar onze werkplaats in Gennevilliers om de tweedehands e-bike te repareren.
Oplichting vermijden
Door uw e-bike te kopen bij een specialist in tweedehands elektrische fietsen, kan je ook oplichterij vermijden: gemanipuleerde fietsen, defecte fietsen of zelfs gestolen fietsen...
Om deze onaangename verrassingen te voorkomen, moet je op de hoede zijn voor e-bikes met abnormaal lage prijzen en vragen om een koopcontract (die zijn te downloaden op het internet) om beide partijen te beschermen en te bevestigen dat de overeengekomen prijs is betaald.
Bij Upway, volgen we zeer strikte regels om de herkomst van een fiets te verifiëren voordat ze te koop gezet worden op ons platform. Ben je al in het bezit van een elektrische fiets of denk jij vooruit?
Lees hier de tips om diefstal van een elektrische fiets tegen te gaan
Kies een professioneel gereviseerde fiets
Door te kiezen voor een tweedehands elektrische fiets die door professionals is gereviseerd, heb je een e-bike in bijna nieuwstaat, voor een een lage prijs. Bij Upway ondergaat elke fiets een gedetailleerde check van 20 inspectiepunten door onze monteurs. Wij controleren of er geen structurele schade is aan het frame, de veiligheidspunten, de motor of de accu. We maken ook de inventaris op van de reparaties en vervangingen die moeten worden uitgevoerd om elke fiets een nieuw leven te geven. Zodra de motor klaar is om gereviseerd te worden, gaat ons team verder met de reparaties en het vervangingen van de mechanische en elektronische onderdelen die nodig zijn. Niets ontsnapt aan het waakzame oog van onze experts! Wil je dan toch een gebruikte e-bike kopen bij een particulier? Neem onze checklist dan door!
2. Beoordeel de algemene toestand van de tweedehands e-bike
Voor je besluit om een tweedehands elektrische fiets te kopen, is het van belang om te kijken naar de algemene toestand van de tweedehands e-bike. De motor, de trapondersteuning en de accu zijn de drie belangrijkste onderdelen van een fiets. Kies een tweedehands e-bike die is uitgerust met onderdelen van een erkende fabrikant (Bosch, Yamaha, Shimano, Brose, Bafang...), dit maakt het gemakkelijker om later onderdelen te vervangen! Maar waar kijk je dan in het specifiek naar?
De werking van de motor
De motor is verantwoordelijk voor het geven van de ondersteuning en moet een vermogen hebben van minimaal 250 Watt. Kijk ook of de e-bike voorzien is van een middenmotor, die meestal een betere rij-ervaring biedt dan een achterwielmotor. Het vermogen van de motor moet in staat zijn om de gebruiker te helpen bij het beklimmen van van heuvels en bergachtig terrein. Om de staat van de motor van jouw tweedehands elektrische fiets te controleren, is alleen een visuele controle mogelijk. Hij moet vrij zijn van krassen of scheuren. In geval van twijfel kunt u een volledige inspectie door een vakman laten uitvoeren. Aarzel niet om de elektrische trapondersteuning te testen door de fiets echt uit te proberen.
De werking van de accu
De accu is het hart van elke elektrische fiets en is verantwoordelijk voor het aandrijven van de motor. Stel bij het kopen van een tweedehands elektrische fiets altijd de volgende drie vragen: hoe oud is de accu is? Hoeveel capaciteit heeft de accu nog over? Hoeveel oplaadcycli zijn er nog mogelijk? De accu verliest na verloop van tijd namelijk zijn oorspronkelijke prestaties. Voor jouw beeldvorming:
- Het ideale accuvermogen ligt tussen de 300 en 500 Wh en een goede accuduur is ongeveer 50 tot 100 km.
- Een nieuwe accu moet minimaal 500 oplaadcycli hebben en een capaciteit van minimaal 300 Wh.
- 300wh is perfect voor korte reisafstanden, denk aan afstanden tussen woon-en werkverkeer.
Lees meer over de beste elektrische fietsen voor woon-en werkverkeer
Om het aantal resterende laadcycli te schatten, kan je een batterijtester gebruiken of de knipperende LED bekijken, met behulp van de handleiding die bij de accu is geleverd. Als de accu moet worden vervangen, kan je onderhandelen over de prijs van de e-bike, aangezien dit het duurste onderdeel van een elektrische fiets is. Geschat wordt dat de accu van een e-bike gemiddeld om de 6 jaar moet worden vervangen.
Controleer het frame
Het frame van een fiets is de basis en bepaalt hoe comfortabel en stabiel de fiets is. Voordat je jouw tweedehands elektrische fiets koopt, moet je de algemene staat van het frame bekijken: als de lak licht beschadigd is, is dat niet erg en kan je zelfs over de prijs onderhandelen. Aan de andere kant moet je voorkomen dat je een frame koopt met roest op de lak: dit kan betekenen dat de e-bike op een vochtige plaats is gestald, waardoor andere onderdelen van de e-bike beschadigd kunnen zijn. Het is ook belangrijk dat het frame geen scheuren vertoont en dat de lasnaden intact zijn, vooral tussen de vork en de onderbuis, de trapas of de liggende achtervork. Als je structurele gebreken vaststelt, koop de elektrische fiets dan niet: het risico op een breuk is dan groot.
Controleer de ketting
Als het frame in goede staat is, is de volgende stap de ketting. Als de ketting beschadigd is, betekent dit meestal dat de hele transmissie van de e-bike moet worden vervangen. Er is speciaal gereedschap om de ketting te controleren, maar het kan ook zonder. Controleer of de ketting niet te los zit door er met duim en wijsvinger aan te trekken bij de trapas. Een ketting in goede staat zou niet hoger moeten kunnen worden getrokken dan de helft van de hoogte van de tanden van het crankstel. Om de algemene staat van de aandrijving te controleren, laat je de fiets draaien zonder weerstand. Je mag geen enkel punt van weerstand voelen en geen geluid horen.Tenslotte is het tandwiel, net als de ketting of de remmen, een van de onderdelen die snel verslijten bij een elektrische fiets. Je kunt vragen om de facturen te zien van wanneer deze onderdelen werden vervangen. Als ze niet zijn vervangen en de motor veel kilometers heeft gemaakt, begroot je deze reparaties.
Controleer de wielen en de banden
Wat de mechanische kant betreft, kijk naar de staat van de banden en velgen. Begin met het testen van de spaakspanning, die op elke spaak hetzelfde moet zijn. Controleer ook of de wielen niet krom zijn door ze te draaien: ze mogen niet zigzaggen. Wat de banden betreft, deze mogen geen scheuren vertonen en de binnenband mag niet zichtbaar zijn.
Controleer de trapondersteuning en de versnellingen
Controleer of de trapondersteuning van de e-bike naar behoren werkt. Dit kun je testen door de e-bike in te schakelen en te proberen te trappen. Als de trapondersteuning goed werkt, voel je de extra kracht die de motor levert. Zorg ervoor dat je de trapondersteuning test op verschillende niveaus. Bij de keuze van jouw refurbished e-bike moet ook je kijken of de versnellingen goed schakelen: de ketting moet gemakkelijk van het ene tandwiel naar het andere lopen. Als je de gelegenheid hebt, test dan de versnellingen door de fiets uit te proberen tijdens een korte proefrit. Probeer alle versnellingen uit om ze te testen: er mogen geen haperingen of verdachte geluiden te horen zijn.
Controleer de remmen, kilometerstand en de lade
Remmen zijn essentieel voor de veiligheid en de prestaties tweedehands e-bike Zorg ervoor dat de remmen in goede staat zijn en goed werken, vooral bij nat weer. Kijk of de fiets is uitgerust met schijfremmen of velgremmen en of de remhendels een goede respons geven. Controleer goed of de tweedehands e-bike geen slijtage aan de remschijven heeft. Maak van de gelegenheid gebruik om de remmen te testen, die moeten snel reageren, zonder dat je hoeft aan te dringen. Net als bij het kopen van een auto is het ook belangrijk om de snelheidsmeter van de e-bike te bekijken: door de snelheidsmeter te controleren, kan je zien hoeveel kilometers de eigenaar heeft gereden en dus of de verkoopprijs redelijk is.
3. Creëer de optimale situatie om de tweedehands elektrische fiets te beoordelen
Bekijk bij daglicht, wees kritisch en vraag de onderhoudsgeschiedenis op
Bekijk de refurbished e-bike bij daglicht om er zeker van te zijn dat je eventuele gebreken ziet. Stel de verkoper ook vragen over hoe de elektrische fiets werd gebruikt, de kilometerstand, de reden van de verkoop en hoe hij werd onderhouden.
Wantrouw de verkoop indien de fiets vies is, kleverige handvatten, slechte schroeven en bouten of leeggelopen banden heeft.
Dit zijn de punten waar onze professionele monteurs, die verantwoordelijk zijn voor het reviseren van elektrische fietsen, bijzondere aandacht aan besteden.
Vraag altijd naar de onderhoudsgeschiedenis van de e-bike. Het is belangrijk om te weten of de e-bike regelmatig is onderhouden en of er eventuele problemen zijn geweest.
4. Selecteer een tweedehands elektrische fiets naar jouw wensen
Je bent nu in staat om voorbereid een tweedehands elektrische fiets te kopen. Ben je ook in staat om een refurbished e-bike te kopen? Een tweedehands e-bike kiezen betekent namelijk jouw wensen op een rijtje zetten: hoe lang moet je kunnen fietsen? Gebruik je de e-bike op asfaltwegen of ook op onverharde wegen? Welke framemaat heb je nodig? Op welke plaats wil je de motor en accu hebben? Ofwel: welke criteria zijn voor jouw erg belangrijk? Kan je geen antwoord geven op de bovenstaande vragen? Raadpleeg dan: