Onze tips voor het kopen van een tweedehands elektrische fiets


Het grootste voordeel van het kopen van een tweedehands elektrische fiets? Flink besparen natuurlijk! Door via Upway te kopen, kan je jezelf een e-bike kado doen in bijna nieuwstaat, 20 tot 60% goedkoper dan nieuw. Door te kiezen voor een tweedehands elektrische fiets, doe je ook iets voor het milieu door de levensduur van de e-bike te verlengen, in plaats van wegwerpcultuur in stand te houden. Hier volgen al onze tips voor het kopen van een tweedehands elektrische fiets. 


Een tweedehands elektrische fiets kiezen precies naar jouw wensen

Een tweedehands elektrische fiets kiezen betekent in de eerste plaats jouw wensen op een rijtje zetten: waar wil je hem gebruiken? In welke plaats woon je? Zijn er criteria die voor jou erg belangrijk zijn zijn?

Om je te helpen bij je keuze, kunt u onze gids raadplegen “Hoe kies je een elektrische fiets?”. Hij helpt je kiezen tussen een elektrische stadsfiets voor eenvoudig woon-werkverkeer, een elektrische ATB voor een weekendrit of een elektrische mountainbike voor de ruigste trails. Wij helpen jou ook bij het bepalen van de actieradius die je nodig hebt, de ideale plaats voor de motor en de accu, en de juiste fietsmaat voor jouw lichaamslengte.


Bekijk de algemene toestand van de elektrische fiets

Het kiezen van de juiste tweedehands elektrische fiets is geen gemakkelijke taak. Voordat je besluit je aankoop te sluiten, is het van belang te kijken naar de algemene toestand van e-bike, zodat je deze later optimaal kunt gebruiken. 

Wees wantrouwig als de elektrische fiets vies is, kleverige handvatten, slechte schroeven en bouten of leeggelopen banden heeft. Bekijk de e-bike vooral bij daglicht om er zeker van te zijn dat je eventuele gebreken ziet. Stel de verkoper ook vragen over hoe de elektrische fiets werd gebruikt, de kilometerstand, de reden van de verkoop en hoe hij werd onderhouden.

Dit zijn de punten waar onze professionele monteurs, die verantwoordelijk zijn voor het reviseren van elektrische fietsen, bijzondere aandacht aan besteden.

Fietsframe, ketting, banden

Voordat je jouw tweedehands elektrische fiets koopt, moet je de algemene staat van het frame bekijken: als de lak licht beschadigd is, is dat niet erg en kan je zelfs over de prijs onderhandelen. Aan de andere kant moet je voorkomen dat je een fiets koopt met roest op de lak: dit kan betekenen dat de elektrische fiets op een vochtige plaats is gestald, waardoor andere onderdelen van de e-bike beschadigd kunnen zijn. Het is ook belangrijk dat het frame geen scheuren vertoont en dat de lasnaden intact zijn, vooral tussen de vork en de onder buis, de trapas of de liggende achtervork. Als je structurele gebreken vaststelt, koop de elektrische fiets dan niet: het risico op een breuk is dan groot. 

Als het frame in goede staat is, is de volgende stap de ketting. Als de ketting beschadigd is, betekent dit meestal dat de hele transmissie van de elektrische fiets moet worden vervangen. Er is speciaal gereedschap om de ketting te controleren, maar het kan ook zonder. Controleer of de ketting niet te los zit door er met duim en wijsvinger aan te trekken bij de trapas. Een ketting in goede staat zou niet hoger moeten kunnen worden getrokken dan de helft van de hoogte van de tanden van het crankstel. Om de algemene staat van de aandrijving te controleren, laat je de fiets draaien zonder weerstand. Je mag geen enkel punt van weerstand voelen en geen geluid horen.

Wat de mechanische kant betreft, kijk naar de staat van de banden en velgen. Begin met het testen van de spaakspanning, die op elke spaak hetzelfde moet zijn. Controleer ook of de wielen niet krom zijn door ze te draaien: ze mogen niet zigzaggen. Wat de banden betreft, deze mogen geen scheuren vertonen en de binnenband mag niet zichtbaar zijn.


Motor, trapondersteuning en accu

De motor, de trapondersteuning en de accu zijn de drie belangrijkste onderdelen van een tweedehands elektrische fiets. Kies een e-bike die is uitgerust met onderdelen van een erkende fabrikant (Bosch, Yamaha, Shimano, Brose, Bafang...), dit maakt het gemakkelijker om later onderdelen te vervangen. 

Om de staat van de motor van jouw tweedehands elektrische fiets te controleren, is alleen een visuele controle mogelijk. Hij moet vrij zijn van krassen of scheuren. In geval van twijfel kunt u een volledige inspectie door een vakman laten uitvoeren. Aarzel niet om de elektrische trapondersteuning te testen door de fiets echt uit te proberen.

Wat de accu betreft, moet je er rekening mee houden dat deze na verloop van tijd zijn oorspronkelijke prestaties verliest. Om het aantal resterende laadcycli te schatten, kan je een batterijtester gebruiken of de knipperende LED bekijken, met behulp van de handleiding die bij de accu is geleverd. Als de accu moet worden vervangen, kan je onderhandelen over de prijs van de e-bike, aangezien dit het duurste onderdeel van een elektrische fiets is. Geschat wordt dat de accu van een e-bike gemiddeld om de 6 jaar moet worden vervangen.


Controleer versnellingen, remmen, kilometerstand en lade

Bij de keuze van jouw tweedehands elektrische fiets moet je kijken of de versnellingen goed schakelen: de ketting moet gemakkelijk van het ene tandwiel naar het andere lopen. Als je de gelegenheid hebt, test dan de versnellingen door de fiets uit te proberen tijdens een korte rit. Probeer alle versnellingen uit om ze te testen: er mogen geen haperingen of verdachte geluiden te horen zijn. Maak van de gelegenheid gebruik om de remmen te testen, die moeten snel reageren, zonder dat je hoeft aan te dringen. 

Net als bij het kopen van een auto is het ook belangrijk om de snelheidsmeter van de e-bike te bekijken: door de snelheidsmeter te controleren, kan je zien hoeveel kilometers de eigenaar heeft gereden en dus of de verkoopprijs redelijk is.

Tenslotte is het tandwiel, net als de ketting of de remmen, een van de onderdelen die snel verslijten bij een elektrische fiets. Je kunt vragen om de facturen te zien van wanneer deze onderdelen werden vervangen. Als ze niet zijn vervangen en de motor veel kilometers heeft gemaakt, begroot je deze reparaties.

Geef de voorkeur aan gespecialiseerde tweedehands fietsenplatforms boven particuliere advertenties

De tweedehandsmarkt is een goede manier om een goedkope tweedehands elektrische fiets te kopen. Je kunt dit doen via particuliere advertenties of mond-tot-mondreclame. Maar tweedehands is ook een markt waar veel teleurstellingen kunnen voorkomen, vooral als je geen kennis hebt op dit gebied. Door gebruik te maken van gespecialiseerde tweedehands fietsplatformen zoals Upway kan je de aankoop van je e-bike goed laten verlopen. 

Garantie

Wanneer je een tweedehands elektrische fiets van een particulier koopt, heb je vaak geen garantie. Houd er ook rekening mee dat als de motor van de e-bike is gewijzigd of omgebouwd, de garantie van de fabrikant vervalt. 

Als je Upway gebruikt, heb je één jaar garantie op de accu, de motor en de elektronica van de fiets. Dus, als er een probleem mocht zijn, ondanks na onze zeer zorgvuldige inspectie van jouw refurbished e-bike, heb je 12 maanden de tijd om contact met ons op te nemen. Wij helpen je op afstand of met behulp van een partner-fietsenwinkel bij je in de buurt om je probleem op te lossen. Indien nodig, brengen wij je fiets terug naar onze werkplaats in Gennevilliers om hem te repareren.


Kies een professioneel gereviseerde fiets

Door te kiezen voor een tweedehands elektrische fiets die door professionals is gereviseerd, heb je een e-bike in bijna nieuwstaat, voor een een lage prijs. Bij Upway ondergaat elke fiets een gedetailleerde check van 20 inspectiepunten door onze monteurs. Wij controleren of er geen structurele schade is aan het frame, de veiligheidspunten, de motor of de accu. We maken ook de inventaris op van de reparaties en vervangingen die moeten worden uitgevoerd om elke fiets een nieuw leven te geven. 

Zodra de motor klaar is om gereviseerd te worden, gaat ons team verder met de reparaties en het vervangingen van de mechanische en elektronische onderdelen die nodig zijn. Niets ontsnapt aan het waakzame oog van onze experts!

Oplichting vermijden 

Door uw e-bike te kopen bij een specialist in tweedehands elektrische fietsen, kan je ook oplichterij vermijden: gemanipuleerde fietsen, defecte fietsen of zelfs gestolen fietsen... 

Om deze onaangename verrassingen te voorkomen, moet je op de hoede zijn voor elektrische fietsen met abnormaal lage prijzen en vragen om een koopcontract (die zijn te downloaden op het internet) om beide partijen te beschermen en te bevestigen dat de overeengekomen prijs is betaald.

Bij Upway, volgen we zeer strikte regels om de herkomst van een fiets te verifiëren voordat ze te koop gezet worden op ons platform.