Lente korting: Bespaar tot €1000 op e-bikes

Ouders opgelet: 5 redenen voor het kiezen van een elektrische bakfietsEen elektrische bakfiets wordt steeds populairder onder ouders en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Als ouder is het vervoeren van je kinderen in een drukke stad of een woonwijk een van de meest stressvolle situaties die je kunt meemaken. Het vervoeren van kinderen is voor elke ouder een bron van zorg en met een e-bakfiets wordt deze taak eenvoudiger. Maar wist je dat een elektrische bakfiets niet alleen handiger is, maar ook de veiligste optie is voor het vervoeren van je kinderen? In deze blog bespreken wij vanuit Upway, dé vijf redenen waarom een elektrische bakfiets de beste en meest veilige keuze is voor jouw als ouder.

1. De stabiele wegligging

Een elektrische bakfiets is zo ontworpen dat het zwaartepunt voor een goede verdeling van het gewicht zorgt. Het grootste voordeel: de fiets valt niet snel om. Door het lagere zwaartepunt is de fiets minder gevoelig voor kantelen en beter bestuurbaar. Dit is erg fijn bij het maken van bochten en je kinderen in de bak hebt, of bij het op- en afstappen. Maar hoe wordt het zwaartepunt van een elektrische bakfiets verlaagd?


Een van de meest voorkomende manieren om het zwaartepunt van de bakfiets te verlagen, is door de bak lager bij de grond te plaatsen. Hierdoor is het zwaartepunt automatisch lager. Een andere methode is door de wielbasis te vergroten. De wielbasis is de afstand tussen het voorwiel en het achterwiel. Deze afstand kan vergroot worden door bijvoorbeeld het frame te verlengen. Of door de bak dichter op het voorwiel te plaatsen, waardoor het zwaartepunt naar beneden verschuift. 


Een ander belangrijk aspect die de stabiliteit van de e-bakfiets bepaald, is de positie van de motor. Gebruik jij de fiets vooral om afstanden te overbruggen in bewoond-en werkgebied? Dan is het bevorderlijk om te kiezen voor een middenmotor, om het gewicht beter te verdelen. Woon jij in een heuvelachtig gebied? Dan raden wij een midden -of achterwielmotor aan, welke beter in staat zijn om stabiliteit te geven bij het beklimmen van heuvelwegen.

2. Verbeterde remprestaties

Het remsysteem van een elektrische bakfiets is een belangrijk aspect voor de veiligheid van ouders en kinderen. De kracht en efficiëntie van het remsysteem kan een groot verschil maken in de controle en veiligheid van de fiets, vooral bij het dragen van extra gewicht in de bak. Er zijn twee soorten remsystemen: velgremmen en schijfremmen.


Schijfremmen kunnen onderverdeeld worden in: hydraulische remmen en mechanische remmen. Hydraulische remmen gebruiken vloeistofdruk, waardoor je als ouder uitstekend kan remmen op hoge snelheid. Dit is perfect als je in een stedelijk gebied woont en je kinderen tijdens de spits weg moet brengen. De hydraulische remmen zijn de duurste remmen in de markt. Hier tegenover staat dat het gebruik van dit type remsysteem bijna geen onderhoud nodig heeft. Een mechanische rem, gebruikt een kabelsysteem. Voor dit type remsysteem is meer onderhoud nodig, gezien de kabels uitrekken in de loop van de tijd.


Ben jij al overtuigd? Vind nu dé ideale elektrische bakfiets in het assortiment van Upway

3. Verbeterde verlichting

Goede verlichting is een erg belangrijk onderdeel om de veiligheid van jezelf en je kinderen te waarborgen. Vooral in het donker! Omdat een elektrische bakfiets een grotere en bredere voor- of achterkant heeft dan normale elektrische fietsen, is het moeilijker om de weg goed te verlichten en goed zichtbaar te zijn voor andere bestuurders. De koplampverlichting van een e-bakfiets is om deze reden vaak feller en krachtiger dan de standaard verlichting van andere e-bikes.


Sommige e-bakfietsen maken ook gebruik van geïntegreerde remverlichting. Dit wordt door ons ten zeerste aanbevolen, omdat de lichten dan automatisch aangaan bij het remmen. In het donker maakt dit de zichtbaarheid van jou, met je kinderen, beter voor andere bestuurders. Dit maakt de kans op ongelukken kleiner!


Daarbij komt kijken dat de bakfiets vaak voorzien is van reflectoren, welke er voor zorgen dat je extra goed te zien bent in het donker. Met de verlichting van een elektrische bakfiets, kan je dus veilig de weg op.

4. Gordels

Een e-bakfiets kan uitgerust zijn met verschillende gordelsystemen. De meest voorkomende type gordelsystemen: de driepuntsgordel en de vijfpuntsgordel. Beide worden gebruikt voor het veilig vervoeren van kinderen


Een driepuntsgordel is een gordelsysteem waar de gordels over de schouders lopen en sluiten op het kruis van de passagier. Een van de voordelen van een driepuntsgordel is dat het eenvoudig te gebruiken is en de gordel snel kan worden vastgemaakt. Een vijfpuntsgordel biedt extra ondersteuning over de heupen van de passagier. Hierdoor biedt dit type gordelsysteem extra veiligheid, wat fijn kan zijn bij het vervoeren van kleine kinderen.

5. Bescherming tegen het weer 

Een elektrische bakfiets biedt bescherming tegen ongunstige weersomstandigheden. Dit bijzonder handig in ons regenachtige klimaat. Wij raden je daarom aan om een bakfiets te voorzien van een overkapping of regenhoes. Hierdoor zitten je kinderen lekker droog. Dit is niet alleen comfortabel, maar ook veilig. Als je kinderen nat en koud zijn, is er een kans dat ze ziek worden. Door ze droog en warm te houden, voorkom je dit en kunnen de kinderen veilig en gezond op pad.


Ben jij overtuigd en wil je meer weten over de voordelen van elektrische bakfietsen? Of ben je kritisch en wil je expliciet weten waar je op moet letten bij het kopen van een e-bakfiets? Lees dan:


Een elektrische bakfiets kopen: waar moet ik op letten?