Tweedehands elektrische ATB: Koopgids

Er zijn duizenden referenties voor elektrische All Terrain Bikes (ATB)! Je vindt ze op internet en in winkels tegen uiteenlopende prijzen en met verschillende specificaties. Kiezen voor een tweedehandsfiets betekent lage prijzen en een tweede leven geven aan een fiets die nog in goede staat is. Hier is onze koopgids om al het nodige te weten voordat u uw tweedehands elektrische ATB koopt!

De elektrische ATB fiets: een veelzijdige fiets

De elektrische ATB of elektrische mountainbike is de allround fiets bij uitstek. Hij kan zowel in de stad als op het platteland kan worden gebruikt, op paden of onverharde wegen zonder problemen. De elektrische ATB fietsen zijn beter uitgerust dan stadsfietsen, omdat ze meestal spatborden hebben, een bagagedrager om je spullen te vervoeren, bredere banden en een voorvork met vering, die helpt om schokken te absorberen. Ze hebben een rijhouding die efficiënt en krachtig trappen mogelijk maakt.

De elektrische ATB, ook wel trekking fiets genoemd, is de ideale keuze als je jou fiets wilt gebruiken voor woon-werkverkeer, om boodschappen te doen of voor ritten in de natuur. Het is zowel een sportfiets als een comfortfiets. Hij ligt in het midden tussen de stadsfiets voor het asfalt en de robuuste, maar veel minder uitgeruste mountainbike. Elektrische trekking fietsen bieden een uitstekende wegligging, zelfs in de regen. 

De kracht van hun motor is hoger dan die van elektrische stadsfietsen en hun accu is krachtiger. Ze zijn ook uitgerust met een meer geavanceerd schakelsysteem of een automatisch schakelsysteem.

De verschillende specifieke routes voor elektrische ATB’s

Met een elektrische ATB kan je heuvels en heuvelachtige wegen berijden. Van alle elektrische fietsen is de ATB het meest voorkomende model. De veelzijdigheid spreekt veel gebruikers aan en maakt het mogelijk om bijna overal naartoe te reizen. Er zijn twee hoofdcategorieën onder de ATB’s: de stedelijke ATB en de sportieve ATB. Hier is een overzicht van de verschillende routes die we adviseren met je ATB. 

Stedelijke routes

De elektrische ATB is perfect voor je stedelijke ritten. Je kunt ermee over asfalt en klinkers rijden, je kunt gemakkelijk door een stad met heuvels rijden en je zonder problemen in en uit het verkeer bewegen. Als je vooral in de stad rijdt, kan je kiezen voor een ATB. Hij zal perfect zijn voor rijden op de weg en af en toe op ruwe paden, onverharde wegen of bospaden. 

De ATB Urban bikes zijn vaak uitgerust met een comfortabel zadel, een stijve of telescopische voorvork met korte veerweg en dunnere banden dan de ATB sport fietsen. Ze hebben ook een breder assortiment aan comfortvoorzieningen, zoals spatborden, bagagedragers, verstelbare stuurpennen, enz. Urban elektrische ATB fietsen zijn minder goed uitgerust om de schokken van een ruige rit te weerstaan. Daarom zijn ze vooral bedoeld voor stadsroutes. 

Boswandelingen of trektochten over onverharde wegen

De elektrische ATB fietsen zijn ideaal voor boswandelingen of ritten over onverharde wegen. Als je voor het merendeel op dit soort rijdt, maar je niet op ruwe paden wilt rijden, kan je kiezen voor een elektrische ATB . 

De sportievere ATB fietsen hebben meestal geen spatborden of bagagedragers en hebben vaak een dubbel kettingblad. Met hun brede banden lijken ze meer op mountainbikes, maar ze verschillen op één punt: ze hebben wielen met een grotere diameter. Ze zijn even comfortabel op asfalt wegen als op paden, hoewel hun aerodynamische houding minder comfortabel is dan op elektrische ATB in de stad. Dit type e-bike heeft gewoonlijk een verstelbare telescoopvork, een derailleur met een groter bereik en V-brakes of schijfremmen.

De prijs van een tweedehands elektrische ATB

De prijs van een nieuwe elektrische ATB op instapniveau ligt rond de € 1200,- met modellen zoals die van Decathlon of Kreidler, en kan oplopen tot € 2000,- met merken zoals ArcadeGitane of Neomouv.

De meer premium elektrische ATB’s zijn geprijsd rond de € 2000,-  net als de modellen van KalkhoffO2feel of Granville. Als je een klein budget hebt, is het mogelijk om een goedkope elektrische ATB te vinden door te kiezen voor de tweedehands exemplaren, met bijvoorbeeld de ATB tweedehands elektrisch Moustache.

Bij Upway worden tweedehands elektrische fietsen zorgvuldig gereviseerd tot ze weer bijna nieuw zijn. Op onze website vind je elektrische ATB’s voor alle budgetten: met minder dan €1000,- kan je je al een kwaliteits ATB veroorloven, in uitstekende staat, zowel mechanisch als elektrisch. Als je graag een meer premium model wilt, zijn er ook elektrische ATB’s van meer dan €5000,-. In de refurbished versie van Upway kan de prijs 20 tot 60% goedkoper uitvallen! 

Wat is het verschil tussen een mountainbike en een ATB?

Om je tweedehands elektrische ATB te kiezen, raadt Upway je aan om aandacht te besteden aan de technische details en de beschikbare uitrusting. Kies bijvoorbeeld een elektrische ATB met een geveerde zadelpen die je rug beschermt tegen schokken tijdens het rijden op trails. Kies een tweedehands elektrische ATB met een telescoopvork als u vaak op onverharde wegen rijdt. Dit zal de impact van oneffen terrein beperken en u meer comfort bieden. Voor rijden op asfalt is dat niet nodig. 
Wat de versnellingen betreft, moet je naarmate je meer op heuvelachtige wegen wilt rijden, zorgen voor een transmissie die een breed ontwikkelingsbereik heeft.
Voor elektrische ondersteuning kan de motor van een elektrische ATB worden geplaatst op verschillende manieren:

  1. in het voorwiel: dit is het geval bij instapmodellen, maar er zijn nog maar weinig fietsen die deze opstelling hebben,
  2. in het achterwiel: voor rustig rijden, krachtige transmissie en dynamische besturing,
  3. bij de trapas: dit is het geval bij de premium modellen. Deze oplossing is ideaal, omdat het gewicht optimaal verdeeld is en je een rijgedrag hebt dat vergelijkbaar is met dat van een gewone fiets.


Het motorvermogen van een elektrische ATB is gewoonlijk 250 Watt. Kijk dus naar het koppel, dat gewoonlijk varieert van 40 tot 70 Nm voor de krachtigste motoren. Hoe hoger het koppel, hoe sneller de motor kan versnellen en je op steile hellingen kan ondersteunen.
Kijk ten slotte ook naar de uitrusting van je toekomstige elektrische ATB fiets: een geïntegreerde antidiefstalbeveiliging kan heel nuttig zijn als je vaak een korte stop maakt. Kijk ook naar het totale gewicht van het frame om er zeker van te zijn dat je je gemakkelijk kunt verplaatsen met al je spullen.