Waarom zou je kiezen voor een elektrische fiets?

De afgelopen twee jaar zijn we getuige geweest van een herleving van de normale fiets en een ongekende opkomst van de elektrische fiets, ook wel bekend als e-bike (er werden 547.000 e-bikes verkocht in Nederland in 2020). Is dit een gevolg van de Coronacrisis? Of bewustwording? Waarom kiezen steeds meer mensen voor een elektrische fiets?

De e-bike, de elektrische ondersteunde fiets, definitie

Wordt als volgt gedefinieerd:

"Een fiets, uitgerust met een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kilowatt, waarvan de stroomtoevoer geleidelijk wordt verminderd en ten slotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder indien de fietser ophoudt met trappen."

Ecologisch bewustzijn

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de autoritten korter is dan 7 km
en 70% zelfs korter dan 3 kmGezien de parkeertijd en het drukke verkeer in de stad, verspilt een solorijder tijd in plaats van tijd te besparen. De Nederlandse elektrische fiets (rechtop-zit-type), de stadsfiets of elke andere e-bike is dus efficiënter dan de auto op korte trajecten (minder dan 5 km) in stedelijke gebieden dankzij zijn maximumsnelheid van 25 km/u en zijn wendbaarheid.

Steeds meer mensen hebben dit door en veel gemeenten passen zich aan deze nieuwe mobiliteit aan door aangepaste infrastructuur aan te leggen: fietspaden, aanpassingen aan de bewegwijzering waardoor fietsen in de tegengestelde richting kunnen rijden.

Bovendien is de elektrische fiets met alle beschikbare accessoires zoals een bagagedrager of kinderzitje, makkelijk te gebruiken om boodschappen te doen, kinderen op school af te zetten of om naar het werk te gaan zonder het gedoe met parkeren.

Een hernieuwde conditie

Door de opeenvolgende lockdowns, het thuiswerken en de door de Corona-epidemie veroorzaakte stress, hebben velen weer zin gekregen om iets aan de conditie de doen.
Dit is echter niet voor iedereen even makkelijk, fietsen is niet voor iedereen weggelegd.

Dit is waar de e-bike om de hoek komt kijken.

Het is een stuk minder vermoeiend dan fietsen op de normale fiets, maar de fietser moet toch trappen om te rijden. Zoals de naam al doet vermoeden de “elektrisch ondersteunde fiets”, helpt maar doet niet al het werk. In tegenstelling tot bromfietsen, die alleen bij het starten trapkracht vergen.

Lichamelijke inspanning

Met de elektrische fiets kun je je lichaam op een harmonieuze manier laten werken, omdat het grootste deel van je inspanningen niet langer op je benen is gefocust.

  • Je benen, natuurlijk, want fietsen bevordert de bloedsomloop
  • Je hart, ja, want de fiets bevordert het uithoudingsvermogen, ook al wordt de inspanning ondersteund door de elektrische ondersteuning.

Met de elektrische fiets kun je dus voorzichtig weer in conditie komen als je regelmatig een stukje rijdt.

Het fietsplezier

Met de elektrisch ondersteunde fiets kun je bijna overal komen, je hoeft alleen maar het model te kiezen dat bij jouw wensen en gewoontes past.

Je kunt lange afstanden rijden zonder snel moe te wordt. Dankzij de afgemeten inspanning kun je van het landschap genieten zonder dat je je hoeft te concentreren op je trapkracht en zonder op adem te hoeven komen na een helling.

Ontdek heel Nederland, het landschap, alleen, met het gezin of met vrienden.

Eén waarschuwing: zorg ervoor dat je accu voldoende capaciteit heeft. De keuze van een accu in overeenstemming met jouw gebruik is essentieel. Voor lange afstandsritten moet je kiezen voor een lithium-ion accu die in 5 tot 6 uur is opgeladen en een actieradius van 80 tot 90 km biedt.

De aanschaf

Elektrische fietsen hebben een prijskaartje, zelfs instapmodellen zijn prijzig. Er bestaan alternatieven die de aankoop van een goede kwaliteitsfiets of zelfs een premium fiets een stuk makkelijker maken. Een gebaar voor het milieu en vriendelijk voor je budget gecombineerd. De tweedehands of refurbished fiets.

 

De tweedehands fiets

Met een tweedehands elektrische fiets kun je genieten van een goede elektrische fiets tegen een lagere prijs. Je koopt hem bij een gespecialiseerde handelaar, hij is refurbished, getest en onder garantie, zodat je er met een gerust hart mee op pad kunt.

Door de lagere prijzen, kun je met hetzelfde budget een topmodel fiets van een bekend merk aanschaffen, zoals Gazelle, VanMoof, Giant, Cannondale, Cube en vele anderen.

Er zijn allerlei soorten fietsen beschikbaar, zoals mountainbikesall terrain bikes, stadsfietsenvouwfietsen (minibikes) en zelfs speedbikes. Voor deze laatste gelden wel bijzondere voorschriften.

Kortom, de elektrische fiets biedt vele voordelen, wendbaarheid, veiligheid, in de stad en op het platteland, en niet te vergeten de positieve invloed op onze gezondheid en conditie. We voorspellen dat het avontuur van de e-bike nog maar net begonnen is.