Welke elektrische fiets moet ik kiezen? Onze 5 stappen gids


Onze experts geven je advies voor de juiste keuze van het type e-bike, spéciaal aangepast aan jouw wensen!

1. Waar gebruik je jouw elektrische fiets precies voor?

Om te beginnen, is het belangrijk dat je afvraagt waar je de fiets het meest voor zal gebruiken. Het soort activiteit bepaalt dat je met jouw elektrische fiets zal doen: 

De elektrische stadsfiets

Hij is perfect geschikt voor regelmatig gebruik op korte tot middellange afstandsritten. Wij bevelen je hem aan voor pendelen van en naar het werk. Hij is ook praktisch, want je kunt er een mand of een kinderzitje op installeren.De elektrische All Terrain Bike (ATB)

Als je hem gebruikt in de stad, maar je ook langere ritten wil maken, ook over onverharde wegen, is de elektrische All Terrain Bike voor jou geschikt.De elektrische Mountainbike (MTB)

De keuze van een mountainbike wordt aanbevolen voor off-road sport, omdat alle apparatuur specifiek is ontworpen voor goede prestaties (boven comfort).

De elektrische vouwfiets

Perfect om makkelijk te vervoeren of makkelijk thuis op te bergen. Hij is zeer geschikt voor gebruik op de weg over korte of middellange afstanden.De elektrische cargo bike

Indien je meerdere kinderen wilt te vervoeren of grotere volumes, met de cargo bike kan je zware lasten vervoeren met behoud van jouw comfort en veiligheid.2. Bepaal de maat van je elektrische fiets

Voor maximaal comfort is het belangrijk om een elektrische fiets op jouw maat te kopen.

Voor elke gereviseerde fiets die te koop wordt aangeboden op Upway, vermelden we de aanbevolen minimum- en maximumlengte in de beschrijving van het model. Met de zithoogte- en stuurverstelling kan je de fiets dan precies aan jouw positie aanpassen.


3. Kies de accuduur die je nodig hebt

De capaciteit van jouw accu bepaalt hoe ver je kan rijden met een volle lading. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de actieradius van je accu kan variëren naar aanleiding van het gewicht van de belading (bagage, kinderen), het terrein van de route, de wind of de bandenspanning. Daarom geven fabrikanten je een indicatie van de verwachte levensduur van de accu in gemiddelde omstandigheden. Grotere accu's zijn over het algemeen duurder, dus is het verstandig een serie te kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

4. Bepaal de plaats van de motor en de accu


Als je motor in het stuur zit, is het misschien gemakkelijker starten, maar sommigen vinden de ondersteuning minder soepel.

Voor de meeste niet-sportieve toepassingen is de motor in het crankstel gebruikelijker, omdat die progressiever is.

Een accu op een bagagedrager is perfect geschikt voor een stadsfiets, terwijl een accu op het frame het zwaartepunt op een lager punt plaatst en essentieel wordt voor sportief mountainbiken of op de racefiets.

5. Bepaal je budget


Fabrikanten van elektrische fietsen bieden een groot scala van producten, deze gaan van ongeveer 500 euro tot de zeer premium modellen van boven de 3000 euro. Hoe maak je de goede keuze?

Nieuwe elektrische fietsen van €500,- tot €1200,- 

Zij komen overeen met het instapniveau van de fabrikanten. De uitrusting is eenvoudig, de accu gaat minder lang mee, de elektronica is zichtbaar buiten het frame en het ontwerp is simplistisch. Ze zijn geschikt voor licht gebruik over korte afstanden, vooral in de stad, maar zijn minder robuust op lange termijn of bij gebruik over lange afstanden.


Nieuwe elektrische fietsen van €1200,- tot €1800,- 

In het middensegment neemt de keuze en kwaliteit van elektrische fietsen toe. De uitrusting is duurzamer en de afwerkingen verfijnder. U vindt een breder scala aan keuzes, van elegante stadsfietsen tot de veelzijdige ATB.

Nieuwe elektrische fietsen van €1800,- tot €2500,-

Je betreedt, het premium segment. Je hebt toegang tot de meest betrouwbare historische merken, de levensduur van de accu is langer, de motor begeleid je op een meer gevoelige en comfortabele manier.

Nieuwe e-bikes van boven de €2500,-


Deze fietsen zijn bijzonder high-end, geschikt voor specifiek en technisch sportgebruik of voor premium positionering, bijvoorbeeld door hun design.