Voor 1 week: tot wel €1000 extra korting op e-bikes 🌸

De batterijlevensduur van jouw (tweedehands) elektrische fiets verlengen?


Bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets is het belangrijk om te begrijpen hoe de levensduur van de accu wordt beïnvloed door verschillende factoren. We zullen ons hier richten op enkele essentiële kenmerken van accu's en hoe ze de prestaties van jouw elektrische fiets kunnen beïnvloeden.

De verschillende accu opties 

Lood-zuur-accu

Lood-zuur-accu's zijn budgetvriendelijk, maar deze hebben beperkingen. Ze zijn gevoelig voor kou, omvangrijk en ook zwaar. Met goed onderhoud kun je ongeveer 500 oplaadcycli uit deze accu halen, op voorwaarde dat deze nooit minder dan 50% wordt ontladen. Helaas neemt de levensduur aanzienlijk af na ongeveer 300 cycli, wat betekent dat vervanging na één tot twee jaar vaak nodig is.

Nikkel accu

Nikkelaccu's vertonen een geheugeneffect en hebben een kortere levensduur (ongeveer 500 oplaadcycli). Hoewel lichter dan lood-zuur-accu's, kunnen ze tussen 2 en 5 jaar meegaan bij gemiddeld gebruik. Het gebruik van nikkelaccu's in moderne e-bikes is echter zeldzaam.

Lithium accu

Lithiumaccu's winnen aan populariteit en kunnen tot wel 1000 oplaadcycli behouden (of zelfs meer voor de nieuwste modellen met lithiumijzerfosfaat, die tot 3000 cycli kunnen gaan). Vooraanstaande merken zoals Shimano en Bosch garanderen een langdurige capaciteit van respectievelijk 60% na 1000 cycli en een levensduur van 30.000 km. Dankzij hun efficiëntie, veiligheid en lichtgewicht domineren lithiumaccu's nu de markt.

Wat is het verschil tussen een 400 en 500 accu?

Het verschil tussen een 400 en 500 accu voor je elektrische fiets draait om de opslagcapaciteit van energie. Het getal "400" of "500" geeft de wattuur (Wh) capaciteit aan van de accu. Met een 500 accu kun je meer energie opslaan dan met een 400 accu, wat dus resulteert in een grotere actieradius en meer kilometers per lading. Wil je liever langere uitstapjes doen, dan is een 500 accu iets voor jou zijn, terwijl een 400 accu geschikt is voor kortere ritten. 

Hoe lang gaat de accu van een elektrische fiets mee?

De levensduur van de accu van een elektrische fiets varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type accu die hierboven zijn beschreven, en de manier waarop deze wordt gebruikt en onderhouden. Belangrijk om te benadrukken dat factoren zoals temperatuur, laadniveau, en de mate van belasting de levensduur van de accu kunnen beïnvloeden. Om de accu van je elektrische fiets langer te laten meegaan, is het raadzaam om de fabrikantspecifieke richtlijnen te volgen voor opslag, gebruik en onderhoud. 

Aangezien de accu vaak het kostbaarste onderdeel is van een e-bike, zijn hieronder enkele tips van toonaangevende fabrikanten Bosch en Shimano:

Wel doen ✅


Minimaliseer de belasting (gebruik bijvoorbeeld de eco-stand van je fiets).


Bewaar de e-bike bij temperaturen tussen 10°C en 20°C.


Bewaar de accu met een laadniveau tussen 30% en 60% (Bosch) of 70% (Shimano).


Parkeer de e-bike in de schaduw of een koele ruimte.

Niet doen ❌


Overmatige belasting.


Temperaturen boven 30°C.


Langdurige opslag in volledig opgeladen of ontladen toestand.



Parkeer de e-bike in direct zonlicht of regen.


Bij Upway voeren we een uitgebreide diagnose uit van de accu's van elke binnenkomende fiets. Als je een tweedehands elektrische fiets koopt of verkoopt, is het essentieel om de accu te laten testen voor een nauwkeurige inschatting van de levensduur.

De zekerheid van kwaliteit bij Upway

Bij Upway verkopen we uitsluitend tweedehands elektrische fietsen met lithiumaccu's. Onze focus ligt op het aanbieden van moderne, gebruiksvriendelijke fietsen met een laag aantal oplaadcycli, zodat je nog jarenlang kunt genieten van je elektrische fiets.

Accu refurbishen: een duurzame optie

Voordat we een tweedehands elektrische fiets refurbishen, ondergaat de accu een grondige diagnose. Bij Upway gebruiken we de geavanceerde Bosch systeemdiagnosetool om de conditie van de accu te beoordelen. Als vervanging nodig is, vervangen we de gebruikte cellen door nieuwe, kalibreren en testen we elke cel afzonderlijk, en sluiten we het omhulsel opnieuw af. Dit proces verlengt de levensduur van je elektrische fiets op een kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier.