Voor 1 week: tot wel €1000 extra korting op e-bikes 🌸

Een dilemma voor ouders: een elektrische bakfiets of -moederfiets?

Als ouder ken je het wel: je wilt je kinderen op een veilige en praktische manier vervoeren, maar welke fiets is daar het meest geschikt voor? Een elektrische bakfiets of een elektrische moederfiets? Het is een dilemma waar veel ouders mee worstelen. Een bakfiets biedt veel ruimte voor kinderen en boodschappen, terwijl een moederfiets juist wendbaarder is en gemakkelijker te parkeren. Maar welke fiets past het beste bij jouw gezinssituatie en dagelijkse behoeften? In deze blog helpen wij je bij het maken van de juiste beslissing, zodat jij straks veilig, comfortabel en snel met je kinderen op pad kunt.

Elektrische moederfiets

Een elektrische moederfiets is een dames e-bike voor ouders die hun kinderen veilig en comfortabel willen vervoeren. Een elektrische moederfiets onderscheidt zich door een aantal kenmerken.

  1.  Een lage en ruime instap, waardoor je gemakkelijk op- en af kunt stappen. Dit is handig als jij een kinderzitje of -stoeltje op de fiets hebt. 
  2. Een voor-en/of achterzitje
  3. Een steviger frame om de zware belasting van kinderen en accessoires aan te kunnen. 

De voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel van een elektrische moederfiets is de mogelijkheid om tot 2 kinderen te vervoeren met een voor- en/of achterzitje. Andere belangrijke voordelen zijn de veiligheid van een elektrische mamafiets. Dit komt tot uiting in: sterke remmen of dubbele handremmen. Deze onderdelen zorgen voor extra zekerheid tijdens manoeuvreren van de fiets. Een belangrijk punt is de veiligheid die een moederfiets kan bieden. Een elektrische mamafiets heeft een dubbele standaard en soms een stuurslot. Hierdoor blijft de e-bike stabiel staan bij het in-en uitladen van boodschappen of het plaatsen van je kinderen in de zitjes.


Hoewel een elektrische mamafiets vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze fiets. Zo is een elektrische mamafiets over het algemeen iets zwaarder en minder wendbaar dan een gewone fiets. Dit kan het manoeuvreren door drukke straten en bochten iets lastiger maken.

Elektrische bakfiets

Een elektrische bakfiets is een e-bike met een grote bak aan de voorkant, waarin je gemakkelijk kinderen of spullen kunt vervoeren. Dankzij de elektrische trapondersteuning is het mogelijk om deze zware belasting zonder al te veel inspanning te verplaatsen. Een ander kenmerk van een elektrische bakfiets zijn de brede banden en spaken. Deze zorgen voor extra stabiliteit en controle tijdens het fietsen, waardoor het gemakkelijker is om de fiets te manoeuvreren door drukke straten en bochten te maken.


Weet jij al zeker dat je een elektrische bakfiets wilt hebben? Lees dan:


Een elektrische bakfiets kopen: waar moet ik op letten?

De voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel van een elektrische bakfiets is natuurlijk de extra laadruimte om extra accessoires, boodschappen of meer dan twee kinderen te vervoeren. Daarbij komt kijken dat een e-bakfiets zo ontworpen is dat het zwaartepunt voor de ideale gewichtsverdeling zorgt. Hierdoor is de e-bike minder vatbaar voor kantelingen, schokken en valt de fiets minder snel om. Jouw elektrische bakfiets is gericht op een stabiele wegligging.


Een ander belangrijk voordeel is de bescherming tegen het weer. In ons Nederland regent het regelmatig. Een bakfiets kan vaak voorzien worden van een overkapping of regenhoes. Als jouw kinderen nat en koud worden, is de kans aanwezig dat ze ziek worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.


Wil jij meer weten over de voordelen van een elektrische bakfiets?


Lees dan:


Ouders opgelet: 5 redenen voor het kiezen van een elektrische bakfiets


Hoewel een elektrische bakfiets vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze fiets. Zo is een elektrische bakfiets over het algemeen groter en zwaarder dan een gewone e-bike, waardoor het manoeuvreren in smalle straten of op drukke plekken lastiger kan zijn.

Vergelijking 

Om de keuze te maken tussen een moederfiets of bakfiets, bieden wij jouw handvaten en nuances.


In de onderstaande tabellen geven wij adviezen over welke type fiets je moet kiezen op basis van: het aantal kinderen, het gewicht, het gebruik, de prijs en andere belangrijke factoren. Hierdoor weet jij welke mamafiets of bakfiets je moet.


Ervan uitgaande dat jij een kind hebt:

Gewicht en leeftijd

Gebruik

Belangrijke factoren

Advies

Leeftijd < 9 maanden

Korte fietsritten


Vervoer naar het kinderdagverblijf

-

Bakfiets + Maxi cosi 

Bakfiets + Babyschaal

Leeftijd tussen 9 maanden en 3 jaar 


Gewicht < 15 kg

Vervoer naar het kinderdagverblijf of school


De kinderen meenemen tijdens het doen van boodschappen


Korte fietstochten

-

Moederfiets + voorzitje

Leeftijd tussen de 3 en 5 jaar


Gewicht < de 22 kg

Vervoer naar het kinderdagverblijf of school




De kinderen meenemen tijdens het doen van boodschappen




Korte fietstochten

-

Moederfiets + achterzitje

Leeftijd > 5 jaar


Gewicht < de 35 kg

Vervoer naar school 




-

Moederfiets + Junior achterzitje

Leeftijd > 5 jaar


Gewicht < 35 kg

Meerdere trajecten: school, boodschappen, sport


Lange ritten

-

Bakfiets

Leeftijd > 5 jaar


Gewicht > 35 kilo

-

-

Bakfiets


Heb jij een kind dat nog niet zelfstandig kan zitten? Dat is meestal het geval als een kind onder de 9 maanden is. Dan is een moederfiets geen optie. Kies dan voor een bakfiets met maxi-cosi of babyschaal. Let ook op: een baby kan de trillingen van het fietsen als onprettig ervaren. Fiets daarom korte ritten met jouw kind.


Heb jij een kind dat zwaarder is dan 22 kilo? Kies dan voor een moederfiets met een junior zitje, speciaal gemaakt voor kinderen tot 35 kg of een bakfiets. Maak voor jezelf de afweging: wil ik met een groter en zwaarder kind fietsen achterop of vind ik het fijner om deze in de bak te hebben? Denk hierbij ook aan andere factoren: moet je regelmatig boodschappen doen met de kinderen erbij? Is er een tweede kind aanwezig?


Er van uitgaande dat jij twee of meer kinderen hebt:

Hoeveelheid, gewicht en leeftijd

Gebruik

Belangrijke factoren

Advies

2 kinderen


Totaal gewicht <100 kg 


Leeftijd beide kinderen < 4 jaar 

Vervoer naar school of naar de creche

Budget is een belangrijke factor

Moederfiets + voorzitje + achterzitje

2 kinderen


Leeftijd één of beide kinderen >4 jaar 

Vervoer naar school of de sportvereniging


Boodschappen

Een stabiel en veilig gevoel

Bakfiets

2 kinderen


Leeftijd < 5 jaar 

Vervoer naar creche 

Een stabiel en veilig gevoel

Bakfiets

2 kinderen


Leeftijd beide kinderen > 6 jaar

-

-

Bakfiets

Meer dan 2 kinderen


-

-

Bakfiets

-

-




Kinderen met een slechte weerstand

Bakfiets


Een moederfiets is vaak goed belastbaar tot de 100 kg. Als je twee oudere kinderen op een elektrische mamafiets wilt vervoeren, wordt het dus steeds lastiger om de kinderen veilig en comfortabel te vervoeren. Wordt het fietsen met twee kinderen onprettig of zijn jouw kinderen ouder dan 4 jaar? Stap dan over op een bakfiets. 


Weet jij zeker dat je meer dan twee kinderen gaat vervoeren? Kies dan ook voor een elektrische bakfiets. Een bak kan vaak 80 tot 100 kg aan. Dit is exclusief het gewicht van de bestuurder. De e-bakfiets is dus niet alleen geschikt om meer kinderen te vervoeren, maar ook oudere en zwaardere kinderen mee te nemen. 


Indien prijs een factor is: een elektrische moederfiets is over het algemeen goedkoper dan een elektrische bakfiets.


Is jouw kind vaak verkouden of snel ziek? Dan past een bakfiets, met regenhoes of overkapping, het beste bij jou.

Aanbevelingen

Ken je iemand met een moederfiets of bakfiets? Ons advies is dan om te vragen om een rondje te rijden. Het gaat ook om jouw persoonlijke ervaring en een testrit kan hier erg bij helpen. Koop jij de elektrische fiets nieuw? Kijk of je proefrit kan doen! Koop jij een tweedehands elektrische bakfiets of moederfiets? Vraag dan om een proefrit, doe een test rondje of kijk of je garantie hebt.


Je hebt nu alle kennis om te bepalen of jij voor een elektrische moederfiets of elektrische bakfiets gaat kiezen. Veel succes!