Een elektrische fiets met middenmotor: de complete gids Als je op zoek bent naar een elektrische fiets, dan ben je bekend met de volgende situatie: je hebt geen idee welke type motor je moet kiezen. Ga je voor een voorwiel-, achterwiel- of middenmotor? Het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken, maar als je op zoek bent naar een fiets met krachtige en stabiele ondersteuning, dan is een elektrische fiets met middenmotor de beste keuze. In deze blog gaan we dieper in op wat een elektrische fiets met middenmotor is, wat de voordelen van een middenmotor zijn en waarom dit type motorsysteem de beste keuze kan zijn voor jouw (tweedehands) elektrische fiets.

Wat is een elektrische fiets met middenmotor?

Een elektrische fiets met middenmotor is een e-bike waarbij de motor in het midden van het frame is geplaatst. De motor werkt door de trapkracht die je zelf levert, te gebruiken en deze te versterken met elektrische ondersteuning. Dit betekent dat je sneller kan fietsen, makkelijker heuvels op kan rijden en dus minder moeite hoeft te doen. Maar hoe weet je of de motor van de elektrische fiets die jij op het oog hebt sterk genoeg is? Sluit het motorsysteem aan op jouw dagelijkse gebruik? Dit is waar mensen moeite mee hebben. In deze blog leggen wij uit hoe jij de prestaties van een motor kan beoordelen.

Hoe krachtig moet de motor van mijn e-bike zijn?

Het koppel van een middenmotor bepaalt de kracht waarmee de motor de pedalen van een e-bike aandrijft en dus de snelheid van accelereren. Bij elektrische fietsen wordt het koppel van de motor meestal uitgedrukt in Newton-meter (Nm). Het koppel van de middenmotor is vooral belangrijk voor elektrische fietsen die worden gebruikt voor langere afstanden en heuvelachtig terrein. Denk hierbij aan elektrische mountainbikes of trekkingfietsen, met een een koppel van 70 Nm of meer.


Nu je weet wat een middenmotor is en de kennis in huis hebt om de prestaties van een motor te beoordelen, leggen we uit wat de voordelen van een elektrische fiets met middenmotor zijn. 

De voordelen van een middenmotor

1. Een natuurlijk fietsgevoel en krachtige ondersteuning

Doordat de motor in het midden is geplaatst, breng je tijdens het fietsen de kracht rechtstreeks op het trapas over. Hierdoor voelt het alsof je fietst op een normale fiets en verlies je minder energie, in vergelijking tot een voorwiel- of achterwielmotor. Een ander voordeel: de fiets heeft hierdoor een langere actieradius. 


Een e-bike met middenmotor is ook extra fijn bij het beklimmen van heuvels. De motor wordt namelijk aangestuurd door zowel rotatie-als trapkracht sensoren. Een voorwielmotor bevat alleen rotatie sensoren, waardoor de kracht op de fietspedalen niet wordt meegenomen in de elektrische ondersteuning. Trapkrachtsensoren meten nauwkeurig de druk die je op de pedalen uitoefent en passen de ondersteuning hierop aan. Dit is ideaal bij het fietsen over heuvels, bruggen of met sterke tegenwind.

2. Een stabiele wegligging

Het zwaartepunt van een e-bike met middenmotor ligt in het midden. Hierdoor is de fiets stabieler en gemakkelijker te besturen. Dit is vooral handig bij het maken van scherpe bochten of bij het fietsen op ongelijk terrein. 


Bovendien heeft een middenmotor nog een ander voordeel als het gaat om stabiliteit. Omdat de motor in het midden van de fiets is geplaatst, is er meer ruimte voor de accu, die meestal onder de bagagedrager of in het frame is geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van de fiets beter verdeeld is, wat bijdraagt aan de stabiliteit van de fiets.

3. Een lange levensduur 

Bij een voorwiel- of achterwiel motor is er meer slijtage op de ketting en tandwielen, omdat deze motoren de kracht op de wielen overbrengen via een overbrengingsmechanisme. Bij een e-bike met middenmotor wordt de kracht direct op het trapas overgebracht, waardoor de ketting en tandwielen minder snel slijten.


Door de integratie van de motor in het frame, is deze ook beter beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil en vocht. Hierdoor heeft de motor minder onderhoud nodig.

De beste middenmotor

Een kwaliteit motor is van cruciaal belang bij de aankoop van jouw e-bike. De middenmotor is het hart van de e-bike en daarom raden wij bij Upway ten zeerste aan om te kiezen voor een gerenommeerd merk zoals Bosch, Shimano, Yamaha of Bafang.


Het kiezen voor een gerenommeerd merk is namelijk een keuze voor de lange termijn. Een motor van hoge kwaliteit heeft over het algemeen minder onderhoud nodig, heeft een langere levensduur en kan beter omgaan met hellingen of verschillende soorten terreinen. Bovendien maakt een middenmotor van hoge kwaliteit vaak minder geluid, waardoor u ongestoord kunt fietsen. Daarom raden wij je aan om te kiezen voor een middenmotor van een betrouwbaar merk. Hierdoor ben je verzekerd van een kwaliteit e-bike en heb je dus meer plezier van je fiets.

Upway's favorieten

Bekijk hier Upway's favoriete middenmotoren per merk:


1. Bosch Performance Line CX: Dit is een van de krachtigste middenmotoren van Bosch en biedt tot 85 Nm koppel. Deze motor wordt vaak gebruikt in e-bikes van merken zoals Trek, Cube, Koga en Gazelle.


2. Shimano Steps EP8: Dit is een van de sterkste middenmotoren van Shimano en biedt tot 85 Nm koppel. De motor heeft een lichtgewicht ontwerp en wordt vaak gebruikt in fietsen van merken zoals Giant, Cannondale, Scott en Specialized fietsen.


3. Yamaha PW-ST: Dit is een middenmotor die is ontworpen voor gebruik in e-bikes en biedt een krachtige en soepele ondersteuning tijdens het fietsen. De Yamaha PW-ST is een krachtige motor die tot 70 Nm koppel kan leveren. Haibike, Giant en Trek zijn merken die deze Yamaha motor gebruiken.


4. Bafang M600: Dit is een erg krachtige middenmotor van Bafang en biedt tot 120 Nm koppel. Het is populair bij elektrische mountainbikers en wordt vaak gebruikt in fietsen van merken zoals Bulls, Haibike, Riese & Müller en Cube.


Je hebt nu alle kennis in huis om te bepalen of een e-bike met middenmotor wat voor jou is. Maar waar let je nog meer op bij het kopen van een e-bike of tweedehands elektrische fiets? 


Bekijk nu: onze tips voor het kopen van een tweedehands elektrische fiets