Hoe laadt je je elektrische fiets op?


Elektrische fietsen worden steeds populairder. Of het nu gaat om toeren, dagelijks woon-werkverkeer of steile heuvels, de e-bike is een trouwe vriend, zolang u de batterij maar aankunt. 


Hoewel de levensduur van de batterij steeds beter wordt, kan de angst om zonder batterij te vallen voor veel gebruikers een belemmering vormen. Ze kunnen echter gemakkelijk worden opgeladen via een stopcontact met behulp van de door de fabrikant geleverde batterijlader, of buiten bij oplaadpunten


Welk laadsysteem is het beste? Hoe laad ik mijn elektrische fiets op als ik op reis ben? Hoe laad je je elektrische fiets het best op? Niets is makkelijker! Ontdek onze uitleg en advies over de verzorging van jouw batterij om zijn efficiëntie en levensduur te verbeteren. 

Wanneer de accu van jouw elektrische fiets opladen? 

Accu's voor elektrische fietsen zijn uitgerust met een klein LED-lampje dat aangeeft hoe goed de accu werkt. In het algemeen wordt het LED-lampje rood wanneer de batterij op e-bike volledig ontladen is. 


Bij aansluiting op een oplaadbron wordt de LED-indicator geel en blijft knipperen. Dit betekent dat de batterij met succes wordt opgeladen. 

Het lampje wordt groen wanneer de accu van de elektrische fiets een bepaald laadniveau overschrijdt. 


De onderstaande tabel toont de verschillende kleuren van de lampjes en hun respectieve oplaadniveaus: 

Kleur van het batterij-LED-lampje 

Percentage van de batterij 

Groen

85-100%

Geel

20-85%

Rood

0%-20%

Elektrische fietsen zonder verwijderbare accu's hebben vaak geen LED-lampje. 


Geïntegreerde meters worden gewoonlijk aangesloten op het stuur van de elektrische fiets of op het frame. Ze geven het oplaad niveau van de batterij aan, de levensduur van de batterij en of de batterij te warm of te koud is.


Je batterij opladen via een stopcontact 

Het proces voor het opladen van de batterij van jouw elektrische fiets is erg eenvoudig! Elke elektrische fiets wordt geleverd met een accu en een kabel om hem op te laden. 


De accu van een elektrische fiets fungeert als het hart van de fiets, dat de elektrische componenten van stroom voorziet. Zonder een werkende accu of voldoende lading wordt een e-bike een zware fiets waarvan het gewicht je snel zal afschrikken om lange ritten te maken. 


De e-bikes zijn uitgerust met verschillende soorten batterijen. Hun ontwerp, kenmerken en specificaties bepalen hoe ze worden opgeladen. Over het algemeen hebben ze een verwijderbare batterij die met een simpele druk kan worden verwijderd. 


Stappen om een elektrische batterij op te laden 


Een elektrische fiets thuis, op de camping of op het werk opladen is hetzelfde als elk ander apparaat op batterijen. Om een verwijderbare batterij op te laden, moet je de volgende stappen volgen:

 1. Verwijder de batterij uit de houder. 
 2. Sluit de originele oplader aan op het stopcontact. 
 3. Sluit de lader aan op de batterij. 

In het geval van een elektrische fiets die niet wordt geleverd met een verwijderbare accu, moet u : 

 1. Plaats de elektrische fiets naast de accu.
 2. Sluit de kabel aan op de accu.

Laadtijd van de batterij

Over het algemeen kan de accu van een elektrische fiets in 3 tot 7 uur volledig worden opgeladen. De oplaadtijd en -snelheid zijn echter afhankelijk van de grootte, het type, de gebruikte oplaadkabel en de kwaliteit van de batterij. 


Het duurt bijvoorbeeld 3-6 uur om een standaard lithium-ion batterij volledig op te laden. Tegelijkertijd kan een loodaccu van dezelfde grootte meer dan 10 uur duren. 


De gebruikte kabel is ook van invloed op de oplaadtijd. De door de fabrikant geleverde kabel is ontworpen om optimaal op te laden zonder de batterij te beschadigen. 

Hoe laad je een elektrische fiets op als je niet thuis bent?

 

Oplaadstations 

Het is een oplossing die in Nederland steeds meer ziet: laadstations. Ze vermenigvuldigen zich in het hele land, ook al moeten hun aantal en de gebruiksvoorwaarden nog worden verbeterd. Dit is echter een oplossing die niet mag worden verwaarloosd voor fietsers of voor stedelijke verplaatsingen. 


Deze klemmen zijn ideaal voor het opladen en kunnen voldoende stroom leveren om de batterij van jouw snel op te laden. Gemiddeld duurt het 1 uur en 20 minuten om jouw e-bike op te laden en de batterij voor 60% op te laden. 


Echter zijn er op dit moment nog niet zoveel. Controleer voordat u op uw fiets vertrekt of jouw oplaadpunten heeft. Sommige regio's hebben kaarten waarop ze staan aangegeven.


De terminals kunnen de vorm aannemen van een rek waar de batterij moet worden neergelegd (mits u een verwijderbare batterij hebt) of van stopcontacten waarop kan je u met een kabel kunt aansluiten. Dan moet je het bij je dragen. Dit maakt het mogelijk de accu op te laden terwijl de fiets wordt vastgezet (met een slot of diefstalbeveiliging). De stations kunnen zich op straat, in fietsenstallingen of in parkeergarages bevinden. 


Uiteraard kunnen alle merken en typen e-bikes in deze parkeervakken worden ondergebracht. 

Andere oplaadpunten

Andere manieren om de accu van een elektrische fiets buitenshuis op te laden: 

 • Ga naar een e-bike winkel en laad je accu op.
 • Vind een laadstation voor elektrische auto's. Maar wees voorzichtig, je moet een goed oplaadsnoer gebruiken, anders loopt je het risico dat de jouw batterij doorbrandt. 
 • Als je ergens naartoe reist waar de kans klein is dat je een stopcontact, oplaadpunt of fietsenwinkel vindt, neem dan een extra elektrische fietsaccu mee. Heel praktisch! Elektrische fietsen met het e-Bike motion drive systeem kunnen worden uitgerust met een extra accu die de actieradius verdubbelt. Hij is discreet en kan worden opgeborgen in een bidonhouder en eenvoudig worden aangesloten op de batterij.  

Veiligheidsmaatregelen voor het opladen jouw elektrische fiets

Lees eerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Dit geeft je een beter inzicht in het type jouw batterij, de optimale spanning, de limieten en de geschatte oplaadtijd. 


Voorzorgsmaatregelen:

 • Gebruik alleen de door de fabrikant geleverde elektrische lader en vermijd het gebruik van een externe lader, tenzij dit noodzakelijk is. Op lange termijn beschermt dit de levensduur van de batterij en de totale levensduur van jouw. Een externe oplaadkabel kan de batterij beschadigen. 
 • Schakel altijd de voeding uit wanneer u de lader aansluit en loskoppelt van de accu. Dit voorkomt elektrocutie bij een stroomstoot. 
 • Laat jouw nooit lange tijd onbeheerd achter terwijl hij wordt opgeladen. Zorg ervoor dat de batterij uit de buurt is van brandbare voorwerpen. Een lithium batterij kan bij brand exploderen. 
 • Vermijd het opladen van een beschadigde elektrische batterij. Blootliggende batterijcellen kunnen gemakkelijk vlam vatten en exploderen. Laat de batterij na een val idealiter controleren op jouw e-bike, zelfs als hij in goede staat lijkt te zijn. 

Enkele tips voor optimaal opladen 

Verschillende factoren beïnvloeden de prestaties van de batterij en dus het bereik van de elektrische fiets jouw : de rijstijl, de bandenspanning, het terrein, het gewicht van de berijder en de temperatuur. Tijd is ook een factor als het gaat om de gezondheid van de batterij. Na verloop van tijd degenereren alle batterijen, of je ze nu gebruikt of niet. 


De vraag blijft: hoe kan de levensduur van jouw batterij worden verlengd? Volg onderstaande opties

Laad jouw nieuwe batterij op gedurende 12 uur 

Nadat je een nieuwe batterij hebt gekocht, moet je deze minstens 12 uur lang opladen. Deze lange eerste lading zorgt ervoor dat de batterij direct uit de doos in goede conditie is. Het laat ook voldoende stroom door alle cellen in de batterij lopen. 

Laad de batterij regelmatig op

De meeste batterijen gebruiken lithium-ion. Ze gaan langer mee als ze regelmatig worden gebruikt en opgeladen. In het algemeen moet u de batterij op jouw niet helemaal leeg laten lopen voor de volgende lading. 


Probeer de jouw e-bike batterij in plaats daarvan altijd op te laden wanneer deze nog ongeveer 30-60% van zijn energie over heeft. Maar kan je voert af en toe een volledige ontlading uit om de 25 tot 35 ladingen. Je moet er regelmatig op uit en rijden. De meeste batterijen moeten regelmatig gebruikt worden. 

Vermijd extreme temperaturen 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, vermijd extreme temperaturen. Om de levensduur te verlengen, moet je de accu niet in direct zonlicht laten staan en (indien mogelijk) een koel onderkomen gebruiken. Bij het opladen moet de batterij in een niet te warme of te koude omgeving worden geplaatst. Het is het beste om tijdens het opladen een temperatuur van ongeveer 15-20°C aan te houden

Bewaar geen lege batterij  

Bewaar de batterij niet op 0%. Probeer de batterij altijd op ongeveer 40-60% van zijn totale capaciteit te bewaren. 


Als u niet zeker weet hoe lang jouw de batterij meegaat op een lange reis, koop dan een extra batterij voor een betere ervaring. Zo kom je niet zonder stroom te zitten. 

Conclusie

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar voor het opladen van jouw elektrische fiets, afhankelijk van jouw behoeften en wensen. Het stopcontact voor dagelijks gebruik en de oplaadpunten voor stedelijke routes of fietstoerisme. Plan jouw reis van tevoren om te voorkomen dat je zonder stroom komt te zitten. 


FAQ's over het opladen van een elektrische batterij 


Kan de batterij tot 100% worden opgeladen? 

De meeste e-bikes hebben een lithium-ion batterij. Ontkoppel deze voordat hij volledig is opgeladen of laad hem op tot 100%. We geven je een kort overzicht van hoe het werkt: het laadt op in 2 stappen. Tijdens de eerste cyclus laadt de batterij snel op en herstelt hij ongeveer 90% van zijn capaciteit. Als je de accu op dit punt loskoppelt, betekent dat dus dat je het beste deel van de accu hebt "opgeladen".     

Kun je de batterij van je e-bike opladen terwijl je trapt? 

Trappen laadt de batterij niet op. Er zijn een paar e-bikes die deze functie hebben, maar die zijn zeldzaam op de markt. 

Moet ik wachten tot de batterij helemaal leeg is? 

Nee, je hoeft niet te wachten tot de batterij helemaal leeg is. Sommige fabrikanten stellen zelfs voor om de batterij op te laden voordat deze leeg is om de levensduur te optimaliseren. In dat geval is het waarschijnlijk een goed idee om de batterij na elk gebruik gewoon weer op te laden. 

Is de batterij van een elektrische fiets vervangbaar? 

Ja, het is altijd vervangbaar. Elektrische fietsen zijn zo ontworpen dat je de accu kunt verwijderen om hem gemakkelijker op te laden. Het is ook ideaal voor eigenaars van een e-bike om een reserveaccu te hebben voor lange ritten. 

Hoe lang gaat de batterij van een elektrische fiets mee? 

In het algemeen hebben de meeste accu's voor elektrische fietsen een levensduur van maximaal 500 volledige laadcycli. Dit cijfer is natuurlijk slechts een leidraad! Sommige batterijen gaan tot 1200 cycli mee. En vergeet niet dat de meeste fabrikanten van e-bike 2 jaar garantie bieden aan elke gebruiker.