Hoeveel kost een elektrische fiets echt? Aankoop, onderhoud, accessoires...

Een elektrische fiets is echt betaalbaar! Natuurlijk hangt dit af van een aantal factoren. Maar het hangt vooral af van de rijervaring die je wilt. 


Zoek je een e-bike voor zondagse ritjes? Dan ben je misschien minder geld kwijt dan wanneer je een elektrische fiets zoekt voor je dagelijkse woon-werkverkeer. Veel bedrijven produceren elektrische fietsen en bepalen hun eigen prijzen. Hoe weet je of je de juiste prijs betaalt voor je elektrische fiets? Betekent een hogere prijs altijd een betere kwaliteit? Dit zijn belangrijke vragen voor iedereen die overweegt te investeren in een elektrische fiets.

De juiste prijs vinden voor je elektrische fiets 

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen op de markt: sportfietsen, racefietsen, hybride fietsen, racefietsen, off-road fietsen enzovoort. De prijs hangt niet alleen af van het gebruik, maar ook van de kwaliteit, het merk, het gebruik en de functies.

Als je van plan bent om je fiets voornamelijk op de weg te gebruiken, moet je kiezen voor een elektrische racefiets of een hybride. Aan de andere kant, als je door modder, sneeuw of ruwe paden gaat ploeteren, heb je waarschijnlijk een mountainbike nodig.

Zoek naar gerenommeerde merken die betrouwbare elektrische fietsen verkopen met functies die zijn afgestemd op jouw rijstijl. 

De prijs van een elektrische fiets

Elektrische fietsen kunnen tussen de €1.000 en €10.000 kosten. De prijs hangt grotendeels af van de gebruikte technologieën, maar vooral van de motor, de batterij, het frame ontwerp en de onderdelen.

Onder €1.300: ideaal voor beginners en forenzen

Er zijn modellen verkrijgbaar tegen (relatief) lage prijzen op sites als Decathlon, Amazon, Go Sport en Alltricks. Hoe goedkoper de fiets, hoe goedkoper de onderdelen voor de fabrikant. Dus als je een elektrische fiets met een krap budget overweegt, zul je een aantal compromissen moeten sluiten: lagere accucapaciteit, minder garantie, minder duurzaamheid of zelfs basisuitrusting. Zeer gemiddelde algemene kwaliteit.

Elektrische fiets

Decathlon Elops 120 E


Keola 716F (verkrijgbaar bij Upway)


Scrapper Urban 2.0


Decathlon Riverside 500 E

Prijs


€899


€949


€999


€1.299

Tussen €1.300 en €2.500: de beste waar voor je geld

Er zijn modellen verkrijgbaar tegen (relatief) lage prijzen op sites als Decathlon, Amazon, Go Sport en Alltricks. Hoe goedkoper de fiets, hoe goedkoper de onderdelen voor de fabrikant. Dus als je een elektrische fiets met een krap budget overweegt, zul je een aantal compromissen moeten sluiten: lagere accucapaciteit, minder garantie, minder duurzaamheid of zelfs basisuitrusting. Zeer gemiddelde algemene kwaliteit.

Elektrische fiets

Orbea Optima E50


Decathlon VTT Rockrider E-ST 900


Moustache Bike Samedi 28.1


Giant Entoure E+ 3 LDS

Prijs


€2.299


€2.199


€2.299


€2.300

Tussen €2.500 en €5.000: topklasse elektrische fietsen

Het zal je niet verbazen dat dit elektrische fietsen uit het topsegment zijn. De krachtige motoren van deze elektrische fietsen zitten boordevol vermogen en koppel en zijn ontworpen om te presteren. Dan zijn er nog de batterijen met lange levensduur, hydraulische remmen, uitstekende vering en geavanceerdere boordcomputers. Over het algemeen is het comfort dat voor vooruitgang zorgt. Ze zijn uitgerust met kwaliteitsbanden die verschillende soorten terrein aankunnen. Je kunt overal doorheen! Of het nu asfalt, zand, modder, woestijn, sneeuw of beboste heuvels zijn.


Kortom, fietsen tussen €2.500 en €5.000 bieden je het beste van twee werelden: de mogelijkheid om in de stad te pendelen, maar ook om in het weekend lange ritten te maken.

Elektrische fiets

Cowboy


Haibike Trekking 6 High


Focus Jarifa² 6.8


Moustache Bikes Samedi 27 Xroad 7

Prijs


€2.790


€3.199


€4.199


€4.799

Factoren die de prijs van een elektrische fiets beïnvloeden

Motor, vermogen en snelheid

De prestaties en het vermogen van de motor van een elektrische fiets spelen een belangrijke rol in de totale kosten van de EAB. In principe geldt: hoe krachtiger de motor, hoe duurder de fiets. De motor gebruikt de energie van de batterij om de fietser te helpen trappen. De beslissing om een meer of minder krachtige motor te kopen hangt vooral af van het soort uitstapje dat je van plan bent te maken. Als je heuvels gaat beklimmen, heb je een krachtige motor nodig die je snel kan voortbewegen zonder al te veel inspanning. In dat geval is het waarschijnlijk een goed idee om te investeren in een duurdere fiets met een krachtigere motor.


De prijs van motoren

Motor

Bosch motor Active Line


Bosch Performance Line CX 250W 36V


Moteur pédalier Brose 250W 36V


Moteur Yamaha PXSeries TE

Prijs


€699


€849


€954


€999

Accu

Vraag jezelf af: heb ik een fiets nodig die lange afstanden kan afleggen op één lading? Als het antwoord ja is, kies dan voor een accu met een groot bereik. Afhankelijk van het merk varieert de prijs tussen €250 en €1.000.

Motor

Atlas 48V 10Ah


Neomouv 36V 13Ah


Yamaha 36V 11Ah


Shimano E8000 Supercore 37V 20Ah

Prijs


vanaf €306


vanaf €510


vanaf €759


vanaf €885

Gewicht en frame

Prijzen variëren afhankelijk van het gewicht en het frame van de EAB. Dit betekent echter niet dat gewicht en frame sterkte altijd gecorreleerd zijn. Koolstofvezel frames zijn duurder dan aluminium frames. Dit komt omdat ze lichter, betrouwbaarder en sterker zijn. Andere materialen zoals titanium, staal en zelfs bamboe hebben invloed op de kosten van een elektrische fiets.


Fabrikanten streven ernaar om modellen te bouwen met aerodynamische frames die een lagere windweerstand hebben en toch voldoen aan de UCI-normen. Elektrische fietsen met een perfecte geometrie zullen over het algemeen duurder zijn. Allemaal om je een betere rijervaring te geven. Hoe comfortabeler en wendbaarder je fiets is, hoe meer je erop kunt vertrouwen.

Extra functies

Intelligente LED-technologie, lichten, richtingaanwijzers, spatborden, bagagerekken en andere accessoires hebben meestal een meerprijs. Als je gewoon wilt genieten van de sensatie van de rit, zonder een gat in je portemonnee te branden, verwacht dan niet veel van deze extra onderdelen. Een ECV met een display dat je op elk moment van de dag kunt zien (dit is erg belangrijk) en dat je snelheid en batterijniveau weergeeft, is voor de meeste gebruikers voldoende.

Andere uitgaven om te plannen

Er is nog iets om rekening mee te houden! Naast de specificaties en de basisprijs van een elektrische fiets, zijn er altijd terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden. Als je een goedkopere e-bike koopt alleen omdat hij goedkoper is, loop je het risico op een aantal ongewenste kosten: vaker lekke banden, motorproblemen, accupech enzovoort. Uiteindelijk kan het je meer kosten dan wanneer je kiest voor een iets duurder model.

Accessoires

Zoals bij elke risicovolle vrijetijdsactiviteit is het een goed idee om te zorgen voor de beste veiligheidsuitrusting, vooral een goedgekeurde helm om je hoofd te beschermen. Helmen zijn verkrijgbaar vanaf €35 tot €200. Als je van plan bent om bijvoorbeeld een bergpas te beklimmen, is het een goed idee om elleboogbeschermers, kniebeschermers en misschien zelfs scheenbeschermers te kopen als je bergafwaarts gaat. Naast veiligheidsuitrusting kun je je elektrische fiets ook uitrusten met coole accessoires. Deze kunnen functioneel en nuttig zijn (een bagagedrager, een bril of richtingaanwijzer), noodzakelijk (een slim Bluetooth-slot of een antidiefstalmiddel) of gewoon leuk (bandenverlichting).

Denk aan onderhoudskosten

Elektrische fietsen hebben de neiging om te slijten, net als conventionele fietsen. Maar ze hebben veel meer onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn: de motor, de batterij, de versnellingsbak, de remmen, enz. Als je hem gaat gebruiken als je belangrijkste vervoermiddel, moet je hem goed onderhouden om ervoor te zorgen dat hij lang meegaat.


Om de levensduur van je elektrische fiets te verlengen, moet je regelmatig proactief onderhoud uitvoeren (bijvoorbeeld elke 800 km). Het is de moeite waard.


Hier is een korte lijst:

  • Het is aan te raden om elke 6 maanden een tune-up uit te voeren. Dit kan tussen de €60 en €120 kosten.
  • Een lekke band repareren kost tussen de €20 en €50, afhankelijk van de ernst van de reparatie.
  • Remmen afstellen kost tussen de €10 en €40.
  • Het onderhouden van kettingen en tandwielen kost tussen de €90 en €110.
  • Diagnose van het elektrische systeem kost tussen de €30 en €50.
  • Kabels en mantels kosten tussen de €15 en €25.

Denk aan de kosten voor het opladen van de fiets

Maak je geen zorgen, het opladen van een elektrische fiets kost aanzienlijk minder dan het betalen voor benzine! Dat is een van de voordelen!


Een van de terugkerende kosten van elektrische fietsen is het opladen van de batterij. Het is een veelgestelde vraag, maar de berekening is niet zo ingewikkeld als je een makkelijke berekening doet.


Zoek eerst de accuspanning en het aantal ampère-uren van de elektrische fiets. Gebruik deze cijfers om het aantal watturen te berekenen. Een 36V 10Ah batterij heeft bijvoorbeeld 360 wattuur, of 0,36 kilowattuur (kWh).


Kijk eens naar de elektriciteitsprijzen. Deze variëren per leverancier. De gemiddelde prijs van een kWh in Nederlands in november 2022 is ongeveer €0,1740 inclusief belasting.


0,36 kWh x 0,1740 = 0,06264


Conclusie: het kost iets minder dan €0,07 om een 36V 10Ah accu volledig op te laden.

De batterij vervangen

Batterijen zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar uiteindelijk kunnen ze verslijten. Maar geen paniek! Je weet wanneer je batterij aan vervanging toe is. Je kunt dan minder ver rijden per lading. De beste accu's houden je op de hoogte van hun huidige capaciteit en het aantal laadcycli dat al is gebruikt. Elke batterij heeft een levensduur van 3 tot 6 jaar, afhankelijk van het gebruik. Het vervangen van een batterij kost gemiddeld tussen de €300 en €600.

Conclusie

Naast het aankoopbedrag zitten er allerlei kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een elektrische fiets. Uiteindelijk verspreid over de periode dat je gebruik maakt van de fiets dan vallen deze overige kosten wel mee. Maar het is voor te stellen dat je manieren zoekt om te besparen op je aankoop van een elektrische fiets. Je kunt bijvoorbeeld een tweedehands elektrische fiets kopen. Zelfs met de overige kosten er bij opgeteld ben je dan minder geld kwijt dan bij de aankoop van een nieuwe fiets.