Moet ik de accu uit mijn elektrische fiets halen?

Als trotse eigenaar van een elektrische fiets wil je natuurlijk dat die zo lang mogelijk meegaat. Je maakt je fiets na elke rit schoon – top! Maar denk je ook aan het onderhoud van de accu en andere elektrische onderdelen? In dit artikel beantwoorden we de meestgestelde vragen, zoals:


Moet je de batterij verwijderen na gebruik?

Wat doe je met de accu in de winter?

Hoe laad je de accu op zonder de levensduur te verkorten?


Geen paniek, we helpen je op weg!

Urban e-bike

Moet ik de accu uit mijn elektrische fiets halen?

Bij dagelijks gebruik: liever laten zitten

Gebruik je je elektrische fiets bijna elke dag, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer? Dan is het niet nodig om de accu telkens te verwijderen. Sterker nog, door de accu vaak los te koppelen, loop je het risico de aansluitpluggen te beschadigen.


In andere situaties: beter wel verwijderen

Woon je in een appartement en kun je je fiets niet makkelijk opladen? Dan is het logisch om de accu mee naar binnen te nemen.

Ook als je je fiets op een openbare plek achterlaat, raden we aan de accu te verwijderen. Accu’s zijn kostbaar en diefstal komt steeds vaker voor. Zelfs met een antidiefstalsysteem zijn ze meestal eenvoudig los te maken.

Let op: sommige verzekeraars vergoeden schade aan verwijderbare onderdelen zoals een accu niet standaard. Twijfel je? Neem ‘m mee naar kantoor of binnen als je geen beveiligde fietsenstalling hebt.


Wanneer moet je de accu zeker verwijderen?

Bij extreme temperaturen
Accu’s van e-bikes presteren het best bij temperaturen rond de 20°C. Onder 0°C of boven 30°C kunnen ze minder goed werken. Laat je fiets dus niet te lang buiten in de volle zon of vrieskou staan. Is het buiten erg koud of heet? Neem de accu mee naar binnen en wacht tot hij op kamertemperatuur is voordat je hem oplaadt.

Bij langdurige inactiviteit
Ga je in de winter minder fietsen? Dan is het slim om de accu uit de fiets te halen en binnen op te bergen – bijvoorbeeld in de kelder of garage. Zo bescherm je hem tegen kou en behoud je de levensduur.

Zo verleng je de levensduur van je accu

Opladen: zo doe je het goed


1. Laad de batterij vóór het eerste gebruik volledig op.

2. Schakel de accu uit vóór je begint met laden.


3. Sluit eerst de accu aan op de oplader en dan pas op het stopcontact – dit voorkomt vonkvorming.


4. Haal de stekker eruit zodra hij vol is.


4. Zorg dat de accu uitgeschakeld is voordat je hem terugplaatst in je fiets.

De levensduur van een accu wordt uitgedrukt in laadcycli (meestal 300 tot 500). Bij normaal gebruik gaat een accu zo’n vijf jaar mee – mits je hem goed onderhoudt.

Veelgemaakte fouten bij het opladen

Te diep ontladen: wacht niet tot de accu helemaal leeg is. Laad hem op zodra hij onder de 40% zakt.


Te lang leeg laten: laat een lege accu nooit dagen- of wekenlang liggen.


Verkeerde oplader gebruiken: gebruik altijd de originele oplader of een compatibele van hetzelfde merk. Universele laders kunnen schade veroorzaken.

Accu-onderhoud in de winter

Wil je de accu goed overwinteren? Sla hem dan op bij een lading tussen de 30% en 70%. Laad hem vervolgens één keer per maand ongeveer 30 minuten op. Laat de accu in de winter nooit continu aangesloten aan het stroomnet. Dat is slecht voor de accu, je energierekening én het milieu.

Tip: Lees hier meer over de meest gemaakte fouten bij het opladen van de batterij.

De accu schoonmaken

Af en toe schoonmaken is een goed idee – maar doe het voorzichtig:


1. Verwijder de accu uit de fiets.


2. Gebruik een licht vochtige doek om de buitenkant schoon te maken.


3. Gebruik een droge, zachte doek voor de aansluitpunten.


4. Gebruik nooit een waterstraal. Is je fiets erg vuil? Haal dan eerst de accu eruit.

Hoe herken je een versleten accu?

Na verloop van tijd kan een accu minder presteren. Je merkt dit aan:

1. Minder bereik per lading.

2. Langzamer opladen.

3. De accu laadt niet meer volledig op.

In dat geval kun je:
De accu naar een recyclagepunt brengen (nooit zomaar weggooien). Of beter nog: laat hem refurbishen – goed voor het milieu én je portemonnee.

Tip:hier lees je meer over hoe je zo goedkoop mogelijk je e-bike kan onderhouden.

Door je accu goed te onderhouden, gaat je elektrische fiets langer mee en haal je het maximale uit je ritten. Heb je nog vragen? Laat het gerust weten!



Veelgestelde vragen over de accu van je elektrische fiets

Hoe verwijder ik de accu van een elektrische fiets?

Dat hangt af van het model, maar over het algemeen is de batterij vergrendeld met een sleutel die je bij aankoop hebt meegekregen.

Ontgrendel de accu met de sleutel en schuif hem voorzichtig uit de aansluitpunten.

👉 Let op: accu’s zijn zwaarder dan ze lijken – til hem dus met beide handen uit het frame.

Hoe controleer ik het laadniveau van mijn accu?

Tijdens het fietsen kun je het laadniveau meestal aflezen op het display op je stuur. Dit wordt weergegeven als een percentage of met een batterij-icoontje – net zoals op je smartphone.


Ook wanneer je stilstaat en de accu niet is aangesloten op het stopcontact, kun je meestal het bedieningsscherm van je fiets inschakelen om het laadniveau te controleren. Wordt de accu op dat moment wél opgeladen? Dan hoef je het display niet te gebruiken. In dat geval controleer je het laadniveau via de laadindicator op de accu zelf. Die werkt doorgaans met LED-lampjes, maar het exacte systeem kan per model verschillen. Hoe het precies zit bij jouw fiets, vind je terug in de handleiding die je bij aankoop hebt gekregen.

Is de accu van een e-bike altijd verwijderbaar?

Niet altijd. Sommige fietsen hebben een volledig geïntegreerde accu in het frame, vooral om esthetische redenen. Die accu’s kun je er niet zomaar uithalen.


Overweeg je zo’n model? Zorg dan dat je de fiets binnenshuis kunt stallen, op een plek met een constante, gematigde temperatuur – want opladen of beschermen tegen koude of hitte kan dan niet binnenshuis.