Voor 1 week: tot wel €1000 extra korting op e-bikes 🌸

Hoe kies je een elektrische fiets?

Onze gids vertelt je alles over de beste manier om jouw ideale elektrische fiets te kiezen

1. Bepaal het gebruik van jouw elektrische fiets

De elektrische stadsfiets

De elektrische stadsfiets is perfect geschikt voor regelmatig gebruik op korte en middellange afstanden. Dit is het meest geschikte type fiets voor dagelijks woon-werkverkeer in de stad: je zit rechtop voor meer comfort en het frame is vaak open (zwanenhals genoemd) om makkelijker op te stappen. Op de meeste stadsfietsen kan je ook makkelijk een mandje plaatsen om lichte spullen te vervoeren, en een bagagedrager voor je fietstassen of een kinderzitje.

De elektrische all terrain bike (ATB)

Als je ook langere afstanden wil rijden, onder meer over onverharde wegen voor uitstapjes in de natuur en bossen, is de elektrische mountainbike voor jou de juiste keuze. De ATB biedt een perfecte balans tussen dagelijks gebruik in de stad en regelmatige ritten op de weg. De iets bredere banden, frame en vering bieden meer comfort op oneffen terrein, terwijl hij in de stad toch een comfortabele houding behoudt.

De elektrische mountainbike (MTB)

De keuze van een mountainbike wordt aanbevolen voor off-road sporten. De elektrische mountainbike is minder veelzijdig dan de all terrain bike, maar is onmisbaar als je sportieve tochten in de bergen of over ruige wegen wilt maken. De geometrie van het frame, het type band, de keuze van de motor en de hele uitrusting zijn ontworpen voor prestatiegericht rijden.

De elektrische vouwfiets

De elektrische vouwfiets is een stadsfiets die in een paar eenvoudige stappen zeer compact kan worden opgevouwen. Daardoor kan hij in de trein en het openbaar vervoer worden vervoerd of gewoon thuis makkelijk worden opgeborgen. Hij is zeer geschikt voor gebruik op de weg over korte en middellange afstanden.

2. Controleer de maat van je elektrische fiets

Voor elke gerefurbished fiets die te koop wordt aangeboden op Upway, vermelden we de aanbevolen minimum- en maximumafmetingen in de beschrijving van elk model. Met de zadel- en stuurhoogteverstelling kan je de fiets precies aan je morfologie aanpassen.

Voor stadsfietsen, mountainbikes, bakfietsen en vouwfietsen zijn de matenreeksen breder, waarbij sommige zelfs één maat aanbieden die geschikt is voor mensen tussen 160 cm en 190 cm lang.

Voor de meest technische en high-end elektrische fietsen, bijvoorbeeld de racefietsen voor sportdoeleinden, is het aan te raden ook je binnenbeenlengte te controleren om je framemaat zo juist mogelijk te kiezen. Voor deze producten geven wij details over de aanbevolen framematen.

Vergeet niet: bij Upway heb je een 14 dagen proeftijd waarin je jouw fiets kunt retourneren, bijvoorbeeld als de maat jou niet past.

3. Kies je accuduur

De capaciteit van je accu bepaalt hoe ver je kunt reizen op een volle lading. De autonomie van je accu kan variëren naargelang het gewicht van je lading (bagage, kind), het reliëf van je route, of de wind die je tegenkomt. Daarom geven de fabrikanten je een inschatting van de verwachte autonomie in gemiddelde omstandigheden. Voor gebruik in de stad, controleer de afstand van je dagelijkse woon-werkverkeer. In de meeste gevallen is een actieradius van 30 tot 50 km ruim voldoende en hoeft je accu slechts één tot drie keer per week te worden opgeladen.

Als je meerdere uren wil rijden of in omstandigheden die meer energie verbruiken (steile klim, beladen fiets met kind, sterke wind), raden wij je een actieradius van 60 tot 90 km aan.

Vergeet niet: bij Upway wordt de levensduur van de accu van elke fiets gediagnosticeerd. Indien nodig wordt de accu gereviseerd of vervangen om de autonomie zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke niveau te brengen. Elke accu heeft een garantie van 1 jaar.

4. Bepaal de plaats van de motor en de accu

Je motor kan zich in het voorwiel, in het achterwiel of bij de trapas bevinden. Wanneer de motor in het voor- of achterwiel is geplaatst, is de begeleiding van de inspanning over het algemeen betrekkelijk binair: de motor wordt volledig geactiveerd wanneer je trapt, ongeacht de trapkracht. Dit kan het starten vergemakkelijken, maar sommigen vinden de begeleiding minder soepel.

Wanneer de motor zich bij de trapas bevindt,biedt hij vaak een meer progressieve ondersteuning: de mate van ondersteuning hangt samen met de druk die je geeft op de pedalen. De accu kan op het frame of op de bagagedrager van je fiets worden geplaatst.

Een op een bagagedrager gemonteerde accu is perfect geschikt voor een stadsfiets en voor toertochten. Wanneer de accu op het frame wordt geplaatst, komt het zwaartepunt lager en meer gecentreerd op de fiets te liggen, waardoor het rijcomfort toeneemt. Dit kan nuttig zijn voor all terrain gebruik, en wordt essentieel voor sportief mountainbiken of wielrennen.

Bij Upway wordt de plaats van de motor van elke refurbished elektrische fiets gespecificeerd in de productbeschrijving, en de plaats van de batterij is duidelijk zichtbaar op de voorgestelde foto's.

5. Bepaal je budget

Minder dan €1000

De refurbished elektrische fietsen onder de 1000€ komen overeen met het instapniveau van de fabrikanten, aangeboden tegen verlaagde prijzen. Hun uitrusting is eenvoudig en efficiënt, de levensduur van de accu is geschikt voor korte ritten, de elektronica is zichtbaar buiten het frame en het ontwerp is vaak simplistisch. Deze fietsen zijn geschikt voor licht gebruik over korte afstanden, vooral in de stad.

Van €1000 tot €2000

In het middensegment neemt de keuze aan elektrische fietsen toe en is de kwaliteit hoger. De uitrusting is duurzamer en de afwerkingen verfijnder. Je hebt toegang tot de meest betrouwbare historische merken.De levensduur van de accu is langer en trapondersteuning is gevoeliger. Het aanbod reikt van stijlvolle stadsfietsen tot veelzijdige mountainbikes en ATB.

Boven de 2000€

Boven de 2000€ zijn het premium refurbished elektrische fietsen. Ze beschikken over de modernste uitrusting, dankzij hun betrouwbaarheid kunnen ze met een gerust hart zeer lange afstanden afleggen, en ze bieden het hoogste niveau van comfort en prestaties. Premium fietsen zijn bijzonder geschikt voor frequent of intensief gebruik. Ze zijn ook populair bij fietsers die op zoek zijn naar het beste design.

Klaar om je keuze te maken?

Upway biedt je de breedste reeks elektrische fietsen, refurbished door professionele monteurs.

Je geeft een fiets een nieuw leven, je profiteert van prijzen die 20% tot 60% lager liggen dan nieuw en je krijgt een jaar garantie!