ZZP’ers en ondernemers opgelet: Een elektrische fiets kopen zonder BTW 


Ben je ondernemer of ZZP’er en overweeg je de aanschaf van een elektrische fiets voor zakelijk gebruik? Dan is er goed nieuws: bij Upway bieden we de mogelijkheid om een e-bike aan te schaffen zonder BTW. In deze blog ontdek je de voordelen van BTW-aftrek, de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen, welke e-bike modellen je kunt kiezen, hoe het proces van BTW-teruggave werkt, en we vertellen je alles over de garantie op onze zakelijke fietsen. Lees verder en ontdek hoe je kosten kunt besparen en mobiel kunt blijven zonder BTW.

De voordelen van BTW Aftrek: kosten besparen 

Door BTW af te trekken, kun je de aankoopprijs van jouw elektrische fiets verlagen. In combinatie met het kopen van een tweedehands en refurbished elektrische fiets van Upway kan je dus aanzienlijk kosten besparen. 

Wanneer kom je in aanmerking voor BTW aftrek bij Upway?

Je komt als ZZP’er in aanmerking voor BTW-aftrek bij de aanschaf van een (tweedehands) elektrische fiets als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je gebruikt de elektrische fiets zakelijk. Bijvoorbeeld voor ritten tussen woon- en werkverkeer.
  • De elektrische fiets staat op naam van je bedrijf te staan. Dit betekent dat de fiets eigendom is van je onderneming, niet van jou als privépersoon.
  • Je beschikt over een geldig BTW-nummer voor je onderneming.
  • Je moet kunnen aantonen dat de aankoop van de elektrische fiets zakelijk is en dat je de BTW hebt betaald over de aankoop, meestal aan de hand van een factuur met vermelding van de BTW.
  • Bovendien dien je de BTW-aftrek aan te vragen in je BTW-aangifte, wat inhoudt dat je de aankoop van de elektrische fiets moet opnemen in je belastingaangifte.

**Het is belangrijk op te merken dat de BTW-aftrekregels en -tarieven kunnen variëren van land tot land en in de loop van de tijd kunnen veranderen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de belastingdienst of een belastingadviseur in je land om de meest actuele informatie en richtlijnen te verkrijgen met betrekking tot BTW-aftrek bij de aanschaf van een elektrische fiets**

Welke e-bike modellen kan ik kiezen?

Om een BTW Vrijstelling te kunnen krijgen, is het belangrijk om eerst en vooral de origine van de fiets te kennen. Vraag daarom bij Upway altijd het volgende na:
  • Heeft Upway de fiets overgenomen van een particulier? In dit geval zal er enkel BTW aftrek mogelijk zijn van de verzendkosten en niet op de verkoopprijs van de fiets
  • Is de fiets overgenomen van een bedrijf? (Bijvoorbeeld van een fietsenwinkel of particulier via een vennootschap) dan zal 21% BTW aftrekbaar zijn op de verkoopprijs van de fiets als ook op de verzendkosten.

Verder heb je keuze uit alle soorten (tweedehands) elektrische fietsen in het assortiment van Upway. Denk hierbij aan de verschillende soorten: bakfietsen, stadsfietsen, vouwfietsen, mountainbikes (MTB)trekkingfietsen (ATB), racefietsen en speed bikes.

Of denk aan de verschillende topmerken zoals: Gazelle, VanDijck, Cube, Batavus, Stella, Cortina en Giant.

Hoe gaat het proces van BTW teruggave in werking?

BTW teruggave via Upway gaat als volgt:

  • Ga naar jouw voorkeurs pagina op Upway en filter op fietsen met een kilometerstand onder de 100 km. Bij deze fietsen is de kans namelijk het grootst dat het om een toonzaalmodel gaat en de e-bike is aangeschaft van een fietsenwinkel, wat resulteert in hoge kans voor btw-aftrek.
  • Je kan je aankoopproces ook starten door naar de vind je ideale e-bike pagina te gaan. Vul in welke type elektrische fiets je wilt, hoelang je bent en wat je budget is. Vervolgens klik je op “alle bijpassende fietsen” en filter op fietsen <100 km.
  • Indien je oog is gevallen op een selectie van een paar fietsen kan je snel contact opnemen met ons support team die je vervolgens: zal bevestigen of er degelijk BTW aftrek mogelijk is, Een draft order zal maken a.h.v jouw BTW gegevens.

Hebben zakelijke fietsen ook garantie?

Ja! Wij hebben jouw e-bike zorgvuldig gerepareerd en geïnspecteerd op 20 punten. Bovendie bieden wij 1 jaar garantie op de accu, motor en elektronische onderdelen. Let op, de garantie die we bieden, betekent niet dat de wettelijke garantie vervalt. Als je binnen 1 jaar na aankoop problemen hebt met je e-bike kan je contact opnemen met ons support team.

Conclusie

In deze blog hebben we uitgebreid besproken hoe je als ondernemer of ZZP’er kunt profiteren van BTW-aftrek bij de aanschaf van een elektrische fiets bij Upway. We hebben de voordelen van BTW-aftrek benadrukt, de voorwaarden uitgelegd om hiervoor in aanmerking te komen, en je een inkijkje gegeven in de diverse e-bike modellen die je bij Upway kunt kiezen.

Bovendien hebben we het proces van BTW-teruggave stap voor stap toegelicht, zodat je precies weet hoe je kunt profiteren van deze financiële voordelen. En niet te vergeten, we hebben je verzekerd van onze garantie op de accu, motor en elektronica van onze zakelijke fietsen.

Nu je goed geïnformeerd bent over BTW-aftrek en de mogelijkheden bij Upway, ben je klaar om de weg op te gaan met je nieuwe elektrische fiets, zonder BTW-Kosten. 

Ben jij geen ondernemer maar werknemer bij een bedrijf? Dan raden wij je aan om je in te lezen op het kopen van een (tweedehands) elektrische fiets via een fietsplan. Bekijk nu:


Of wil je meer weten over subsidieprogramma's voor particulieren of ondernemers? Lees dan ons blogartikel: subsidie elektrische fiets.