Hoe blijf je droog op de fiets tijdens een regenbui?

Fietsen in de regen is nu eenmaal minder aangenaam. Waar de fietspaden op zonnige dagen drukbezocht zijn, blijven tijdens een regenbui enkel de doorgewinterde fietsers over. Toch is het soms onvermijdelijk: je wil de files vermijden, het openbaar vervoer ontwijken of gewoon trouw blijven aan je duurzame levensstijl. Goed bezig! Met de juiste uitrusting en een paar slimme tips wordt fietsen in de regen een stuk draaglijker.

Cycliste à vélo sous la pluie.

Image par moerschy de Pixabay


Regenkleding voor fietsers: droog blijven van top tot teen

Zodra de herfst zijn intrede doet, dalen de temperaturen en nemen regenbuien toe. Als je ook in de koudere maanden op de fiets wil blijven stappen, is goede regenkleding onmisbaar.

Bovenlichaam: cape of regenjas?

Een fietscape (of regenponcho) is ideaal om je snel en efficiënt te beschermen. Je trekt hem over je gewone outfit heen en hij bedekt je van hoofd tot knieën. Zo blijf je grotendeels droog en ben je bij aankomst op je werk meteen presentabel.


Let wel op: bij harde wind vangt een poncho veel lucht, wat je evenwicht op de fiets kan verstoren. Een alternatief is de waterdichte fietsjas, die strakker zit en je bewegingsvrijheid behoudt. Vaak zijn deze jassen voorzien van reflecterende details voor extra zichtbaarheid.


Benen en voeten: regenbroek en overschoenen

Een goede regenbroek draag je over je normale broek of rok. Hij houdt je benen droog, al is het soms wat onhandig om hem discreet uit te trekken op kantoor. Je voeten bescherm je het best met waterdichte overschoenen, die je gewone schoenen droog houden en geschikt zijn voor het trappen.


Handen en hoofd: warme accessoires

Voor koude en natte handen zijn fietsregenhandschoenen onmisbaar. Ze bieden grip en bescherming tegen kou, ook bij hoge snelheid. Je hoofd dek je het best af met een dichte fietshelm, eventueel gecombineerd met een oorwarmende hoofdband. Zo blijf je warm én veilig.


👉 Tip van Upway: 

Vind hier meer informatie over de perfecte e-bikes voor woon-werkverkeer of bekijk hier alle refurbished stadsfietsen.

Fietsaccessoires voor slecht weer

Naast je outfit zijn er ook accessoires die je fietsrit aangenamer maken bij nat weer.


Bescherming tegen regen tijdens het fietsen

Wil je fietsen alsof je in een auto zit? Dan is een regenbubbel een interessant accessoire. Deze overkapping beschermt je bovenlichaam tegen regen, zeker in combinatie met een regenbroek en overschoenen.


Een eenvoudiger alternatief is een stuurparaplu. Deze bevestig je aan je stuur en beschermt je vooral wanneer je stilstaat, al biedt hij ook rijdend wat afdekking tegen spatwater van voren.


Extra bescherming voor je bakfiets

Op een bakfiets of elektrische cargofiets zitten vaak ook kinderen voorin. Met een speciale waterdichteregentent boven de bak blijven ook zij lekker droog op weg naar school of de opvang. Zo arriveert je kostbare lading comfortabel en droog op bestemming.


Meer weten over bakfietsen? Vind hier tips over het kiezen van een bakfiets voor jou en je familie.

Goed zichtbaar blijven in het donker

In de herfst en winter worden de dagen korter. Zichtbaarheid is dan cruciaal voor je veiligheid.


Zorg altijd voor goede fietsverlichting: een wit voorlicht en rood achterlicht zijn de basis. Overweeg ook LED-verlichting op je helm of een reflecterend LED-vest met richtingaanwijzers. Knipperende lampjes trekken extra aandacht in het verkeer.


Kleine investering, groot effect: reflecterende spaakstickers maken je ook van opzij goed zichtbaar.

Onderhoud van je (elektrische) fiets bij regenweer

Water, kou en vuil zijn niet bepaald de beste vrienden van je (elektrische) fiets. Zeker als je dagelijks fietst in de regen, is regelmatig onderhoud essentieel.


Snel schoonmaken en smeren

Na een rit door de regen is het slim om je fiets kort af te spoelen of af te drogen. Regenwater bevat zuren die op termijn je lak kunnen aantasten. Smeer de ketting elke paar ritten met een regenbestendige kettingolie.


Bescherm je e-bike

Maak je je zorgen over water en elektriciteit? Geen nood: de elektrische onderdelen van een e-bike zijn volledig waterdicht en veilig bij normaal gebruik in de regen. Wel is het verstandig om je e-bike droog te stallen of een fietshoes te gebruiken.


Bescherm de batterij tegen kou

Kou is wél schadelijk voor de accu van je elektrische fiets. Haal je batterij binnen bij temperaturen onder de 10°C. Er bestaan ook beschermhoezen voor accu’s, waarmee je ze veilig kunt vervoeren zonder schade.
Dit is niet de enige manier om je batterij langer mee te laten gaan. Hier hebben we nog een aantal andere tips op een rijtje gezet

Tot slot: fietsen in de regen hoeft niet ellendig te zijn

We geven het toe: fietsen in de regen is gewoon niet fijn. Maar met de juiste regenkleding, accessoires en wat extra zorg voor je fiets, kom je een heel eind. Blijf volhouden — voor je het weet schijnt de zon, en ben jij fitter dan ooit.