Wat betekent de Fatbike rollerbank voor jouw aankoop?

Gaat jouw fatbike te hard of overweeg je de aanschaf van een nieuwe fatbike? Dan is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen. Met de lancering van de nieuwe elektrische fiets- en bromfiets rollerbank door de politie, wordt er nu strikt gecontroleerd op fatbikes die sneller gaan dan wettelijk toegestaan. Gaat jouw e-bike te hard? Dan krijg je een boete. In deze blog van Upway bereiden we je voor op hoe je hiermee omgaat als (toekomstige) eigenaar van een fatbike.

Hoe hard mag een fatbike in Nederland fietsen?

In Nederland mag een elektrische fiets een maximale snelheid hebben van 25 km/u. Deze regelgeving is in overeenstemming met de EU-richtlijn die elektrische fietsen classificeert als "Pedelecs". Zolang een fatbike deze snelheid niet overschrijdt, wordt het beschouwd als een reguliere elektrische fiets, vrijgesteld van kenteken, verzekering, of rijbewijsvereisten.

Mijn fatbike moet op de rollerbank, wat nu?

Wanneer jouw fatbike geselecteerd wordt voor een rollenbanktest, ondergaat deze een gedetailleerde inspectie om te bevestigen dat de snelheid niet boven de wettelijk toegestane limiet van 25 km/u uitkomt, na correctie. Het is cruciaal om tijdens dit proces samen te werken met de handhavingsautoriteiten door respectvol en coöperatief te handelen. De tip van Upway: Zorg er daarnaast voor dat je altijd een ID of legitimatiebewijs op zak hebt.

Wanneer krijg ik een boete? 

In de volgende gevallen kan je een boete verwachten van €290:
  • Uit de rollenbanktest blijkt dat jouw fatbike de 25 km/u snelheidslimiet overschrijdt, zelfs na de wettelijke correctie.
  • Jouw fatbike heeft een gashendel waardoor je harder dan 6 km/u kan fietsen zonder te trappen.

Ben je herhaaldelijk in overtreding? Dan kan het zo zijn dat jouw fatbike in beslag wordt genomen.
Om op de hoogte te blijven van de laatste regelgeving en mogelijke sancties, wordt aangeraden de website van de Rijksoverheid te raadplegen. 

Mijn fatbike gaat te hard: wat moet ik doen?

  1. Wees voorzichtig met webwinkels: Sommige webwinkels kunnen nog steeds fatbikes verkopen die niet voldoen aan de Nederlandse en Europese regelgeving, mogelijk met een snelheid hoger dan 25 km/u of een vermogen van meer dan 250 watt. Het is daarom van groot belang om altijd de productomschrijvingen grondig te lezen en te controleren of de fiets een motor van 250 watt of een gashendel heeft.
  2. Oppassen met aanbiedingen om je fatbike op te voeren: Wees bedacht op aanbiedingen die suggereren dat het opvoeren van je fatbike mogelijk of zelfs aanbevolen is. Naast het feit dat opgevoerde fietsen illegaal zijn, verhoogt dit ook de kans op diefstal, aangezien opgevoerde fietsen een aantrekkelijker doelwit kunnen zijn.
  3. Kies voor een betrouwbare verkoper: Betrouwbare verkopers, zoals Upway, bieden niet alleen legale fatbikes aan maar zorgen ook voor de mogelijkheid om deze te verzekeren. Dit draagt bij aan zowel de veiligheid van je investering als de naleving van de regelgeving, waardoor je beschermd bent tegen zowel juridische als praktische risico's.

Wil jij meer weten over het verzekeren van jouw fatbike? Lees dan: 


Ben jij op zoek naar een fatbike? Lees dan: