Waar moet je op letten bij het kopen van een fatbike?


Opzoek naar een elektrische fatbike? Twijfel je tussen verschillende soorten of modellen fatbikes? Ben jij ervan op de hoogte hoe belangrijk de kwaliteit van je fatbike is op het (langdurige) plezier van je aankoop? Het kiezen van de juiste elektrische fatbike is een lonende ervaring. Het is daarom erg belangrijk om op de juiste zaken te letten, zodat jij een weloverwogen keuze maakt. In deze blog geven de specialisten van Upway handvatten mee, zodat jij dé ideale fatbike kan kopen. Waar let je op?

1. Bepaal hoe jij de Fatbike gaat gebruiken

Voordat jij een fatbike kiest, is het belangrijk dat jij weet hoe je de e-fatbike gaat gebruiken. Wil je een stoere stadsfiets, simpelweg om te cruisen door de stad? Of wil je de fiets ook gebruiken voor off road-avonturen? Dus als elektrische mountainbike. Of misschien een combinatie van beide? De omgeving waarin u rijdt, zal invloed hebben op de keuze van de juiste fatbike. 


Wil jij iemand achterop meenemen? Kies dan voor een Fatbike met een lang zadel. Dan kan je met z’n tweeën op de stoere e-bike toeren door de stad! Toch op zoek naar meer veiligheid bij het vervoer van jonge kinderen? Bekijk dan het assortiment elektrische bakfietsen of moederfietsen.


2. Kies de juiste specificaties: de motor, actieradius, de banden en het frame

Als je weet hoe je de fiets wilt gebruiken, kan jij ook bepalen welke attributen van je e-fatbike belangrijk zijn.

De actieradius

Als jij de e-fatbike voor lange ritten gaat gebruiken, is het belangrijk om op de actieradius te letten. De actieradius bepaalt hoever je komt voordat je de e-bike moet opladen. Als je de fatbike off-road wilt gebruiken, raden wij aan om te gaan voor een hogere actieradius (80-120 km). Dit vanwege de beperkte laadmogelijkheden onderweg. Gebruik je de e-bike als stadsfiets? Dan zit je ook al goed met een gemiddelde actieradius (40-65 km). 

De motor: de Bafang achterwielmotor versus het huismerk motorsysteem

Bij Upway raden wij meestal aan om te kiezen voor een e-bike met middenmotor. Het belangrijkste voordeel van een middenmotor is de controle en invloed die je hebt op de elektrische fietsondersteuning. Een middenmotor heeft namelijk rotatie-en trapkrachtsensoren. Door trapkrachtsensoren wordt de snelheid aangepast op de kracht die je uitoefent op de fiets. Dit is erg fijn als je bijvoorbeeld op een heuvel of brug fietst. Je hebt dan minder het gevoel dat je “naar voren getrokken wordt”. 


De meeste fatbikes zijn echter uitgerust met een achterwielmotor, met name van het merk Bafang. Hoe zit dit? De onderdelen van Bafang motoren zijn op schaal verkrijgbaar wat handig is voor onderhoud of ter revisie van onderdelen. Daarnaast is de Bafang motor makkelijk te plaatsen en te combineren met accu’s en displays van andere merken. In tegenstelling tot een Bosch motor. Hierdoor is de keuze voor een fatbike met achterwielmotor vaak een economische en schaalbare overweging. 


De tips van Upway:

  • Kies indien mogelijk voor een fatbike met achterwielmotor die ook trapkrachtsensoren bevat. 
  • Heb jij een fatbike op het oog met een motor van het eigen merk? Doe dan onderzoek naar de kwaliteit van de motor. Zijn er vaak problemen met de motor of productiefouten? Vraag aan de verkoper hoe makkelijk het is om onderdelen te vervangen ter reparatie of onderhoud. Indien een fatbike producent de motoren in-house maakt, kan het zo zijn dat bij voorraad problemen of productiefouten, jij erg lang moet wachten op jouw nieuwe motor!

De bandenkeuze

Inmiddels heb jij een goed beeld van welke fiets je wilt hebben. Maar welke banden moet je dan kiezen? Ga je voor een off-road fiets? Kies dan voor banden met grote noppen voor meer grip. Ga je lekker cruisen door de stad? Kies dan banden met kleine noppen.

De frame maat

Zorg ervoor dat de framegrootte past bij uw lichaamsafmetingen om comfortabel te kunnen rijden. Vaak is de maat unisex, maar check hier goed op in voor jij een fatbike aanschaft.

3. Koop een Europees gekeurde fatbike bij een betrouwbare verkoper

Bij het kopen van een fatbike is het van groot belang om te kiezen voor een fatbike met een Europese typegoedkeuring. Dit garandeert dat de e-bike voldoet aan de Europese veiligheids- en kwaliteitsnormen. Zo vermijdt u niet alleen problemen met handhaving, maar zorgt u er ook voor dat u een veilige en betrouwbare fatbike hebt. Een fatbike is en blijft een “elektrische fiets” en mag dus niet harder dan 25 km/u en/of een hoger vermogen hebben dan 250 watt. Let goed op: Opvoersystemen en gashendels zijn in Nederland verboden. Koop dus alleen een fatbike als deze voldoet aan de bovenstaande vereisten.


Het kopen van uw elektrische fatbike bij een betrouwbare producent of retailer die kwaliteit garandeert is van groot belang om teleurstellingen en problemen te voorkomen. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Onderhoud en revisie: Heeft jouw fiets onderhoud nodig of moeten onderdelen vervangen worden ter reparatie? Wees je er dan van bewust om het volgende na te vragen: zijn er reserveonderdelen beschikbaar? Hoelang is de levertijd van de reserveonderdelen? Zijn de reserveonderdelen ook op voorraad na het stopzetten van de productie van mijn fatbike?
  • Garantie: Is er iets met jouw fatbike? Dan wil je de mogelijkheid hebben om terug te vallen op de producent of retailer. Upway volgt strikte procedures om de herkomst van fietsen te verifiëren en biedt garantie en ondersteuning voor uw gemoedstoestand.
  • Testrit: De mogelijkheid tot een testrit geeft u een idee van hoe de fatbike presteert en aanvoelt voordat u een aankoop doet.

Jij bent nu klaar om de perfecte fatbike te kopen. Bekijk nu de elektrische fatbikes in het assortiment van Upway!