Gratis bezorging met code SPRING

Veelvoorkomende problemen met e-bikes en praktische oplossingen

Vaak problemen met je e-bike? Wordt de snelheid niet weergeven op het display? Of nog erger: is de ondersteuning uitgevallen tijdens het fietsen. Bij Upway begrijpen wij dat het erg frustrerend kan zijn wanneer je e-bike niet naar behoren functioneert. Gelukkig zijn de meeste problemen vaak eenvoudig op te lossen, zelfs als je niet veel technische kennis hebt. In deze blog zullen we enkele van de meest voorkomende problemen met e-bikes behandelen en je voorzien van handige oplossingen. Of je nu een Bosch, Shimano, Yamaha, Bafang of Giant e-bike hebt, we hebben nuttige tips voor je. Laten we beginnen!

Probleem: de elektrische fietsondersteuning valt uit of hapert

Een van de meest vervelende problemen is het uitvallen van de elektrische ondersteuning. Hapert de elektrische ondersteuning? Of valt de ondersteuning volledig weg? Volg dan de onderstaande stappen:


  1. Controleer het display op foutmeldingen die kunnen wijzen op een probleem. Als er foutcodes of waarschuwingen verschijnen, raadpleeg dan de handleiding van je e-bike of neem contact op met de fabrikant voor verdere instructies. 
  2. Controleer de batterij (accu). Heel simpel, maar controleer altijd of jouw e-bike voldoende is opgeladen door de actieradius op het display te bekijken. Is dit niet het probleem? Kijk dan of de accu goed verbonden is aan jouw e-bike. Dit kan je controleren door te kijken of de accu goed geplaatst is. Twijfels? Haal dan de accu even uit de fiets om de accu vervolgens weer in de fiets te plaatsen. 
  3. Controleer de kabels. Zorg ervoor dat er geen zichtbare schade is, zoals kapotte kabels of losse verbindingen. Als er sprake is van beschadiging, moet je mogelijk een professionele reparateur raadplegen. In het geval van losse verbindingen, kan je deze soms zelf herstellen.
  4. Controleer de voorwiel-, achterwiel- of middenmotor. Indien het Display bij stilstand geen 0 aangeeft, of de rotatiesensor niet naar behoren werkt, kan dit aan de middenmotor liggen. Problemen met de middenmotor kan je echter niet zelf oplossen. Neem hiervoor contact op met de fabrikant of fietsdealer.
  5. Controleer de sensor: E-bikes hebben vaak een snelheidssensor die de elektrische ondersteuning regelt. Controleer of de sensor goed is geplaatst en of er geen vuil of obstakels zijn die de werking ervan kunnen belemmeren. Reinig indien nodig de sensor en zorg ervoor dat deze correct is afgesteld.
  6. Raadpleeg de handleiding. Weet jij niet wat de oplossing is of twijfel je of je wel het juiste doet? Raadpleeg dan de handleiding van je e-bike voor specifieke instructies en probleemoplossingen. De handleiding kan nuttige informatie bevatten over het oplossen van veelvoorkomende problemen met de elektrische ondersteuning. Heb jij een fietstas of neem je altijd dezelfde tas mee naar school of werk? Laat de handleiding dan in jouw tas achter! Lees de blog verder om foutcodes per merk te identificeren.
  7. Neem contact op met de fabrikant: Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd en het probleem met de elektrische ondersteuning van je e-bike nog steeds aanhoudt, neem dan contact op met de fabrikant of een erkende dealer. Zij kunnen je verder adviseren en indien nodig reparaties uitvoeren.

Onthoud dat elektrische systemen complex kunnen zijn, dus als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze controles, is het altijd het beste om professionele hulp in te schakelen. Bij Upway zijn wij altijd bereid om je te helpen met je e-bike problemen. Vragen? Neem contact op met onze support.

Problemen en oplossingen met Bosch e-bikes

Probleem: De snelheid wordt niet weergegeven op het display.

Oplossing: Controleer als eerst of de Bosch (Intuvia) display goed op de display houder is geplaatst. Is dit het probleem niet? Dan kan het zo zijn dat de connector tussen de display en de displayhouder versleten is. Het vervangen van de display houder kan het probleem oplossen en ervoor zorgen dat de snelheid weer correct wordt weergegeven op het display. 


Probleem: Fout 503 wordt weergegeven.

Oplossing: Controleer de positie van de magneet voor de snelheidssensor. Onze tip: pas de positie van de magneet aan als deze verkeerd staat. Soms is de snelheidssensor beschadigd en moet deze worden vervangen.


Probleem: De verlichting werkt niet.

Oplossing: Meestal is een van de draden van het lichtsysteem niet (goed)aangesloten of zijn de kabels verkeerd geschakeld. Om dit te verhelpen, adviseren wij je om de kabels opnieuw aan te sluiten en hierbij de handleiding te raadplegen.

Problemen en oplossingen met Shimano e-bikes

Probleem: De e-bike ondersteunt niet continu tijdens het trappen.

Oplossing: Als je merkt dat de ondersteuning van je Shimano e-bike niet consistent is tijdens het trappen, kan dit te wijten zijn aan een verkeerde positie van de crank. Verwijder de crank en zet deze op de juiste positie terug. Dit kan de ondersteuning verbeteren en ervoor zorgen dat je e-bike soepel blijft functioneren. Is dit te ingewikkeld? Laat de crankset dan herplaatsen door een professional.


Probleem: Foutmeldingen W103, W106, W013 of E012 worden weergegeven.

Oplossing: Start het systeem opnieuw op en beweeg de crank niet totdat het systeem volledig is ingeschakeld. Dit betekent dat je geen druk moet uitoefenen op de pedalen van de fiets wanneer je het systeem inschakelt. Houd de trappers daarom in een zo neutraal mogelijke positie.


Probleem: Foutmelding W011 wordt weergeven.

Oplossing: Het probleem kan te maken hebben met een verkeerd uitgelijnde of ontbrekende magneet op het achterwiel (en soms op de schijf). De melding kan ook te maken hebben met een uitlijningsprobleem van de snelheidssensor op de achtervork van het achterwiel . We raden je aan om bij dit probleem contact op te nemen met de fabrikant, een erkende dealer of een erkende reparateur. 


Probleem: Foutmelding W010 wordt weergeven.

Oplossing: Als je deze melding krijgt, is het belangrijk om de motor van jouw Bosch e-bike te laten afkoelen. We adviseren je om de elektrische ondersteuning uit te schakelen en de motor te laten rusten. Dit doe je to totdat de melding van het Display verdwijnt. Dan is het systeem weer op de normale temperatuur. Moet je toch door fietsen? Gebruik de e-bike dan zonder elektrische motorondersteuning.

Problemen en oplossingen met Yamaha e-bikes

Probleem: Het is niet mogelijk om het ondersteuningsniveau van de motor te wijzigen.

Oplossing: Als je het ondersteuningsniveau van je Yamaha e-bike niet kunt wijzigen, kan dit te maken hebben met stof of vuil dat zich heeft opgehoopt onder de knoppen van het display. Open het display en maak de knoppen schoon om ze vrij te maken van stof. Na het schoonmaken zou het display weer naar behoren moeten functioneren en kun je het ondersteuningsniveau aanpassen naar jouw wensen.

Probleem: Problemen met de positionering (de uitlijning) van de sensor.

Oplossing: Onderzoek de sensoren bij de crank en de achternaaf. Zorg ervoor dat ze schoon en correct gepositioneerd zijn. Pas ze aan als ze verkeerd uitgelijnd of geblokkeerd lijken te zijn. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met de verkoper, een erkende dealer of een erkende reparateur.

Probleem: Afwijkende geluiden en -trillingen van de motor.

Oplossing: Controleer of er geen losse onderdelen zijn in de aandrijflijn of de motorbehuizing van de Yamaha e-bike. Draai ze vast indien nodig. Zorg ervoor dat de ketting voldoende gesmeerd is, aangezien dit ook kan helpen om afwijkende geluiden te voorkomen of verminderen.

Problemen en oplossingen met Bafang e-bikes

Probleem: Foutcode 30 (systeem schakelt in maar ondersteunt niet).

Oplossing: Een veelvoorkomende oorzaak van foutcode 30 bij Bafang e-bikes is een slechte verbinding in de bedrading. Controleer zorgvuldig alle verbindingen en zorg ervoor dat elke draad correct is aangesloten. Soms kan een draad los zitten of vuil zijn, wat de ondersteuning kan beïnvloeden. Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig vastzitten en schoon zijn. In de meeste gevallen zal dit het probleem oplossen en zal de e-bike weer normaal functioneren.

Probleem: de krachtsensor of trapondersteuning werkt niet. 

Oplossing: Inspecteer als eerst de pedaalondersteuningsensoren op zichtbare schade. Indien er schade is, neem dan contact op met een erkende dealer of -reparateur. Controleer daarnaast of de sensoren correct zijn uitgelijnd (gepositioneerd) met de magneten. Raadpleeg de handleiding voor gedetailleerde kalibratie-instructies.


Probleem: Oververhitting van de motor.

Oplossing: Gebruik een lagere ondersteuningsstand bij steile beklimmingen om de belasting op de motor te verminderen. Als de motor tijdens een rit oververhit raakt, neem dan een pauze en laat deze afkoelen voordat je verdergaat.

Problemen en oplossingen met Giant e-bikes

Probleem: De Giant e-bike laadt niet op

Oplossing: Zorg ervoor dat de oplaadpoort schoon en vrij van vuil is. Daarnaast kan je ook controleren of de oplader correct is aangesloten op de oplaadpoort van de fiets en op het stopcontact.


Probleem: De smartphone app-verbinding werkt niet 

Oplossing: Start zowel je smartphone als je e-bike opnieuw op. Zet Bluetooth aan op je smartphone en zorg ervoor dat deze binnen bereik van de Giant e-bike is. Volg de stapsgewijze instructies van de app voor het verbinden.


Probleem: Motorlawaai en trillingen.

Oplossing: Controleer of er geen losse onderdelen zijn in de aandrijflijn of de behuizing van de motor. Draai ze vast indien nodig. Zorg ervoor dat de ketting voldoende is gesmeerd, aangezien dit ook kan helpen om geluid en trillingen te verminderen.


Onderhoud

Naast de bovenstaande veel voorkomende problemen is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud aan je e-bike uit te voeren om problemen te voorkomen. Onderhoud speelt een essentiële rol bij het behoud van de prestaties en levensduur van je e-bike. Een goed onderhouden e-bike zal je niet alleen een soepelere en betrouwbaardere rijervaring bieden, maar het kan ook de levensduur van de onderdelen verlengen en onnodige reparaties voorkomen.


Een verslechterde accuduur of vermindering van de actieradius, kan bijvoorbeeld te maken hebben met piepende of slepende remmen. Of bijvoorbeeld een te zachte bandenspanning. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren en de remblokjes te controleren. Neem ook regelmatig de tijd om je e-bike goed schoon te maken en de kettingen te smeren. Daarnaast is het raadzaam om periodiek een professionele onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een erkende e-bike monteur. Wil je alles weten over het onderhouden van je elektrische fiets? Lees dan:


Hoe onderhoud je je elektrische fiets? of Hoe reconditioneer je een fietsaccu?


Onderhoud kan je natuurlijk ook voorkomen. Weten hoe jij de batterij van je elektrische fiets moet opladen, zorgt ervoor dat je langer kan genieten van jouw elektrische fiets. Door de juiste laadmethode te kiezen en de accu op de juiste manier te gebruiken, kun je de levensduur van de accu verlengen en de prestaties van je fiets optimaliseren. Lees daarom ook:


Elektrische fiets opladen: Tips en trucs om de levensduur van de accu te verlengen.