Elektrische Fatbike eigenaren opgelet: verzekeringsopties na 6 september


Bezorgd dat jouw elektrische fatbike niet langer verzekerd kan worden? Het nieuws dat Unive, ANWB en Kingpolis hun deuren sluiten voor het verzekeren van fatbikes en bepaalde soorten elektrische bakfietsen heeft voor onrust gezorgd. In deze blog laten we je zien dat er nog steeds goede alternatieve opties zijn voor het verzekeren van jouw elektrische fatbike, samen met tips om diefstal te voorkomen. Ontdek hoe je met vertrouwen kunt blijven genieten van jouw e-fatbike, inclusief de unieke mogelijkheid om een fatbike te verzekeren tijdens je aankoop bij Upway.

Waarom stoppen ANWB (Unigarant) en Univé met fatbikes verzekeren?

Door het aantal alarmerende stijgingen in diefstalcijfers en het groeiende aantal opgevoerde fatbikes hebben de verzekeraars besloten om hun dekking voor deze categorieën fiets te beëindigen. Daarnaast zijn er ook een aantal verzekeraars, zoals ANWB en Univé, die stoppen met verzekeren van elektrische bakfietsen. In de volgende kolom kan je bekijken welke merken stoppen met het verzekeren van Fatbikes of bakfietsen:

Merk verzekeraarFatbike verzekerdElektrische bakfiets verzekerd
ANWB (Unigarant)Stopt per 6 septemberBij Urban Arrow alleen indien de e-bike GPS-tracking heeft en een toeslagpremie wordt betaald
UnivéStoptn.v.t
Kingpolisn.v.tBij Urban Arrow, Riese & Muller alleen indien de e-bike  GPS-tracking heeft

Let op: ook Interpolis en Centraal Beheer denken na over het stoppen met verzekeringen aanbieden voor jouw e-fatbike. Dit zijn natuurlijk ingrijpende veranderingen die fiets eigenaren (mogelijk) dwingen om elders verzekeringsopties te zoeken. Ben jij al in het bezit van een fatbike bij ANWB? Dan verloopt jouw verzekering aan het einde van de looptijd/verzekeringsperiode. Het is dus belangrijk om jouw polis te bekijken!

Waar kan je jouw fatbike nog wel verzekeren?

Goede alternatieven voor de ANWB (Unigarant)-, Univé- en Kingpolis fatbike verzekeringen zijn: Upway, Interpolis, Inshared, Klaverblad, Qover en Alpina. Bekijk hieronder de toelichting. 

  • Upway: Vanaf 12 september 2023 is het mogelijk om een diefstalverzekering of diefstal-en schadeverzekering af te sluiten als jij een fatbike gaat kopen Upway.
  • Interpolis: Vanaf 11 september is het alleen voor de bestaande klanten mogelijk om een fatbike te verzekeren met de alles in één polis. 
  • Allianz: Een betrouwbare naam in de verzekeringswereld met aantrekkelijke dekkingsmogelijkheden voor fatbikes.
  • Rabobank (van Interpolis): Met hun expertise op het gebied van verzekeringen biedt Rabobank solide opties voor fatbike-eigenaren.
  • Inshared: Een innovatieve verzekeraar met flexibele dekking keuzes die bij jouw behoeften als fatbike gebruiker passen.
  • Qover: Bij Qover kan je een fatbike verzekeren. Een extra tip: koop een zender, ofwel tracker, om kans te maken op een lagere premie.
  • Alpina: Biedt een diefstal en een combinatie van diefstal en materiële schade dekking. Een extra voordeel: je krijgt 24 uur per dag, 7 dagen per week pechhulp.

De tip van Upway: om de juiste alternatieve verzekering te kiezen raden wij bij Upway aan om goed onderzoek te doen naar de te betalen premies, dekkingsvoorwaarden en anti-diefstal voorwaarden die de verzekeraar vereist. 

Fatbike of e-bike verzekeren bij Upway

Bij de aankoop van jouw nieuwe fatbike bij Upway de keuze uit de volgende twee verzekeringsopties: 

  • De diefstalverzekering (1 jaar): Deze verzekering biedt uitgebreide dekking tegen diefstal, dag en nacht. Je krijgt de aankoopprijs van je fiets terug, inclusief accessoires die gelijktijdig zijn aangeschaft.
  • De diefstal- en schadeverzekering (1 jaar): Upgrade naar onze uitgebreide verzekering en geniet van dezelfde diefstalbescherming, plus dekking tegen schade veroorzaakt door ongevallen of vandalisme.

Je fatbike verzekeren bij Upway heeft de volgende voordelen:

  • Geen eigen risico: Bij Upway hoef je geen eigen risico te betalen. Je ontvangt de volledige vergoeding zonder enige aftrek.
  • Transparantie en controle: Je behoudt de controle over je contract, zonder automatische verlengingen na het eerste jaar.
  • Wereldwijde dekking: Onze verzekering geldt wereldwijd, waar je ook gaat met je e-bike.

FAQ E-Fatbike verzekering bij Upway

Wij begrijpen dat het lanceren van de nieuwe verzekering vragen oproept. Neem daarom de volgende meest gestelde vragen door!

Kan ik mijn e-bike verzekeren nadat ik hem op Upway heb gekocht?

Nee. Op dit moment kun je je e-bike alleen verzekeren door een verzekering tegen diefstal en/of breuk aan je mandje toe te voegen op het moment dat je je elektrische fiets koopt.

Wordt het contract automatisch verlengd aan het einde van het eerste jaar?

Nee, je contract is voor een vaste periode van een jaar. Het wordt niet automatisch verlengd. Aan het einde van het eerste jaar kun je er echter voor kiezen om je contract te verlengen als je dat wilt.

 Kan ik mijn verzekeringscontract opzeggen?

Binnen een periode van dertig (30) kalenderdagen na je aanmelding kun je zonder opgaaf van reden je inschrijving annuleren. Je krijgt dan het volledige bedrag van de verzekeringspremie terug.

Tips om diefstal van je fatbike te voorkomen

Natuurlijk wil je niet alleen een goede verzekering, maar ook proactieve maatregelen nemen om diefstal te voorkomen. Hier zijn enkele handige tips:

  • Kies een veilige opslagplaats: Kies altijd voor een veilige plek om je fatbike te stallen, zoals een garage, opbergbox of beveiligde fietsenstalling in de stad.
  • Kies een ART-gekeurd slot: Investeer in een hoogwaardig slot met een ART-keurmerk om dieven af te schrikken. Een Art-2 slot is geschikt om jouw fiets te beschermen, maar Art-3 sloten of zelfs een Art-4 sloten (geschikt voor scooters en lichte motoren) zijn betere opties om jouw e-fatbike te beschermen.
  • Noteer het serienummer en registreer je fiets bij Stop Heling: Indien jouw fatbike wordt gestolen is het soms nog mogelijk om deze terug te krijgen. Schrijf daarom het serienummer op en registreer je fiets bij Stop Heling.
  • Koop een fatbike met GPS-tracker of koop apart een GPS-tracker
  • Kies voor Fatbikes met een uitneembare accu

Conclusie

Met ANWB, Univé en Kingpolis die hun deuren sluiten voor fatbike verzekeringen, begrijpen we dat je op zoek bent naar betrouwbare alternatieven. Upway staat voor je klaar met een lijst van verzekeraars die je nog steeds de dekking kunnen bieden die je nodig hebt. Bescherm nu jouw elektrische fatbike met een verzekering die past bij jouw behoeften.

Ben jij geïnteresseerd in de aankoop van een e-fatbike? Lees dan:


Bronnen: NOS