E-Bike reinigen – zo houd je je e-bike in topvorm

Of je nu een nieuwe of een refurbished e-bike hebt gekocht: om lang van je e-bike te genieten, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat je e-bike niet alleen visueel aantrekkelijk blijft, maar ook goed blijft functioneren. Bovendien voorkom je slijtage en verleng je de levensduur van de motor en de batterij. Zo bespaar je op onderhoudskosten en kun je jouw e-bike duurzaam gebruiken. In dit blog leggen we uit waarop je moet letten.

Author's Picture

Fietstechnicus Rodrigo zorgt ervoor dat elk voertuig soepel rijdt en deelt graag zijn tips met de Upway-community. Na werktijd ontdekt hij graag afgelegen paden op zijn gravelbike.

Eine Hand reinigt ein E-Bike mit einem Schwamm und Seifenwasser. Das Fahrrad steht im Freien vor einer grünen Hecke, und der Fokus liegt auf der sorgfältigen Reinigung des Rahmens.

Fietsonderhoud: Zijn er verschillen tussen een e-bike en een normaal fiets?

Hoewel veel onderdelen van een normale fiets en een e-bike hetzelfde zijn, is er één belangrijk verschil: de e-bike is gevoeliger door de ingebouwde elektronica. Deze is meestal waterdicht, maar niet bestand tegen hoge druk. Je kunt je e-bike wel met water reinigen, maar gebruik geen hogedrukreiniger of stoomreiniger! Dit kan schade aan de motor of batterij veroorzaken.


Lees ook onze andere blogposts over het onderhoud van e-bikes voor meer tips.

Hoe vaak moet je je e-bike schoonmaken?

Er is geen vaste regel voor hoe vaak je je e-bike moet schoonmaken, maar zodra er wat vuil ophoopt, kun je het na de rit even afspoelen. Zo voorkom je dat vuil zich vastzet. Als je e-bike sterk vervuild is of in contact is gekomen met zoutwater (zoals strooizout), moet je de fiets, inclusief de ketting, grondig reinigen. Blijft zout op de e-bike, dan kan dit leiden tot roest.


Ketting, kettingbladen en tandwielen moet je – ongeacht de mate van vervuiling – minstens elke 500 kilometer schoonmaken.

Benodigdheden voor het reinigen van je e-bike:

Om je e-bike goed schoon te maken, heb je het volgende nodig:


  • Water (bij voorkeur uit een tuinslang, zodat je de fiets makkelijker kunt afspoelen – let erop dat de waterdruk niet te hoog is)

  • Emmer (vervang het water zodra het vervuild is)

  • Sponsofdoek om in te zeep te zetten

  • Draadborstel en borstel voor het reinigen van ketting, kettingbladen, tandwielen en derailleur

  • Pluizenvrije doek of microvezeldoek om af te drogen

  • Fietsreiniger of -shampoo (afwasmiddel beschadigt de smeerlaag van de ketting)

  • Indien nodig: kettingreiniger en -olie, fietsverzorgingsmiddel of -polish

E-bike reinigen: Stapsgewijze handleiding

Veel mensen vragen zich af: "Hoe maak ik mijn e-bike goed schoon?" In de onderstaande gids leggen we stapsgewijs uit waar je op moet letten.

Stap 1: Elektronica beschermen

Bevor du loslegst, sollte erst einmal eine wichtige Frage zum E-Bike-Reinigen geklärt werden: mit oder ohne Akku? Um die elektronischen Komponenten zu schützen, solltest du den Akku vor der Reinigung entfernen. Auch Displays und andere elektronische Komponenten solltest du abnehmen oder gut abdecken, um Schäden zu vermeiden. Wische diese Fahrradteile einfach mit einem angefeuchteten Lappen ab und lasse sie trocknen.


Tipp: Der Akku ist die teuerste Komponente eines E-Bikes und soll natürlich möglichst lange halten. Wenn du den Akku – zum Beispiel im Winter – über mehrere Wochen oder Monate nicht verwendest, ist es ratsam, ihn abzunehmen und ihn lichtgeschützt bei einer Temperatur zwischen 10 und 20 °C aufzubewahren. Dazu eignet sich zum Beispiel ein trockener Keller. Für eine längere Aufbewahrung ist ein Akkustand zwischen 30 und 60 % ideal, um die maximale Kapazität zu erhalten.

Stap 2: E-bike goed wassen

Voordat je begint, moet je de vraag beantwoorden: met of zonder accu? Om de elektronische onderdelen te beschermen, verwijder je de accu voordat je begint met schoonmaken. Verwijder ook displays en andere elektronische componenten, of dek ze goed af om schade te voorkomen. Veeg deze delen af met een licht vochtig doekje en laat ze drogen.

Tip: De accu is het duurste onderdeel van een e-bike en moet zo lang mogelijk meegaan. Als je de accu, bijvoorbeeld in de winter, een tijdje niet gebruikt, is het aan te raden om deze uit de fiets te nemen en op een droge, donkere plek bij een temperatuur van 10-20 °C op te slaan. De ideale acculading voor langdurige opslag is tussen de 30 en 60 %.

Stap 3: E-bike motor schoonmaken


Dit zijn de Do's en Don'ts bij het schoonmaken van de motor van je e-bike.

Do's:


Gebruik milde reinigingsmiddelen


Gebruik een zachte borstel voor het reinigen van de motor


Verwijder voorzichtig vuil en vet zonder de motor te beschadigen


Don'ts:


Gebruik geen hogedrukreiniger


Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen


Spuit geen water direct op de motor

Stap 4: Keten en andere onderdelen reinigen en onderhouden

De ketting, kettingbladen en tandwielen zijn essentieel voor de werking van je e-bike. Vuil en oud olie kunnen ervoor zorgen dat deze onderdelen niet soepel werken. Maak de ketting, kettingbladen en tandwielen minstens één tot twee keer per jaar schoon – vaker bij zware vervuiling. Hetzelfde geldt voor de derailleur en de rolletjes: deze vervuilen snel.

Gebruik een ronde draadborstel om eerst grof vuil te verwijderen. Wees voorzichtig dat je het lak van het frame niet beschadigt. Gebruik daarna een normale borstel om kettingreiniger in de ketting te wrijven en laat dit inwerken volgens de instructies. Veeg vervolgens de ketting, tandwielen en derailleur af met een doek om de resten van de reiniger te verwijderen.

Na het schoonmaken van de ketting, moet je deze opnieuw oliën. Gebruik bij voorkeur een druppelfles voor precieze applicatie, zodat je voorkomt dat olie op de remschijven terechtkomt.

Stap 5: Fietsverzorging en eindcontrole

Na het reinigen kun je de fiets behandelen met een fietsverzorgingsmiddel of polish om het frame te beschermen tegen vuil en vocht. Zorg ervoor dat alles goed droog is, vooral de contacten, voordat je de accu weer plaatst.


Controleer na het schoonmaken of de remmen, versnellingsapparaten, motorinstellingen, enz. goed werken. Controleer ook de bandenspanning en pas deze aan indien nodig.

Wanneer moet je je e-bike voor onderhoud brengen?

Hoewel je je e-bike regelmatig schoonmaakt, is het een goed idee om deze minstens één keer per jaar of elke 2.000 kilometer voor inspectie naar een werkplaats te brengen. Dit verlengt de levensduur van je e-bike en voorkomt schade of pech. Bovendien bieden veel e-bike fabrikanten software-updates aan die de prestaties van de motor kunnen verbeteren of de levensduur van de accu kunnen verlengen.


De kosten voor een inspectie liggen meestal tussen de 60 en 100 euro (bij reparaties kan het meer zijn).

Onder andere zou de controle de volgende punten moeten omvatten:


Controle van het remsysteem


Controle van alle schroeven


Onderhoud van de elektronica (accu, displays en bedrading)


Afstelling van de stuurlager


Inspectie van het frame op scheuren en corrosie


Aandraaien of vervangen van de ketting


Controle van de wielen (bandenspanning en vervorming)


Smeren van de aandrijving


Afstelling van de verlichting