De motor van de e-bike ondersteunt niet langer: wat moet ik doen?

Je e-bike brengt je comfortabel van A naar B zonder in het zweet te werken. Of toch niet? Wat gebeurt er als de motor van je e-bike er plotseling mee ophoudt? Wij tonen je mogelijke oorzaken en geven je tips voor als je e-bike motor je niet meer ondersteunt.

Zo kun je zien dat de motor van je e-bike je niet meer volledig ondersteunt.

Net als alle andere elektronische onderdelen zijn motoren en accu's voor e-bikes niet gemaakt om eeuwig mee te gaan. Na verloop van tijd slijten ze en moeten ze worden vervangen. Als je merkt dat je e-bike je niet meer zoals gewoonlijk voortbeweegt, is de kans groot dat de motor niet meer volledig ondersteunt.

Het is eenvoudig te achterhalen of de accu van uw e-bike het begint te begeven: in de regel ondersteunt uw elektrische fiets uw gewicht niet meer zoals gewoonlijk. Dus als u merkt dat uw e-bike moeite heeft om u voort te bewegen, is het tijd om de motor en accu te controleren op defecten.

Controleer of deze oververhit raakt omdat hij harder werkt en niet zijn volledige vermogen produceert, bijvoorbeeld door mogelijke defecten. Luister ook naar ongewone geluidssignalen die van de e-bike komen. Als u knarsende, klikkende of andere geluiden van de motor hoort, is het waarschijnlijk tijd om deze te repareren of een nieuwe te kopen. Als u niet zeker weet of de motor van uw e-bike defect is, kunt u deze door een specialist laten nakijken.

Op het display van elektrische fietsen verschijnen van tijd tot tijd ook foutcodes. Ze laten zien wat er mis is met de fiets. Foutcodes helpen u om problemen op te sporen en op tijd te verhelpen. Ongeacht hoe ze op het display verschijnen, moet u weten wat de foutcode betekent om corrigerende maatregelen te kunnen nemen. Fabrikanten geven vaak tabellen voor fouten op het display.

Schade aan de sensoren van de e-bike kan ook onvoorziene fouten veroorzaken. Ze raken vaak verstopt met vuil en afval, waardoor ze niet meer goed functioneren. Als de sensoren volledig uitvallen, vormt dit een veiligheidsrisico voor u! In dat geval worden de ondersteuningsstanden van de elektrische fiets helemaal niet ingeschakeld, waardoor het fietsen moeilijk of onmogelijk wordt.

De motor van de elektrische fiets is het belangrijkste onderdeel van uw e-bike. Daarom is het belangrijk om hem in goede conditie te houden. Als u weet hoe u schade aan de aandrijving kunt voorkomen of in een vroeg stadium kunt herkennen, bespaart u niet alleen geld, maar zorgt u er ook voor dat uw e-bike jarenlang perfect blijft functioneren.

Zo repareer of vervang je de motor van je e-bike

Als je al een e-bike hebt, weet je dat deze iets meer onderhoud vereist dan een conventionele fiets. Hoewel je hem niet zo vaak hoeft te oliën of de ketting hoeft te vervangen, komt het af en toe voor dat de motoren van e-bikes je niet meer ondersteunen. In dat geval zijn er verschillende manieren om de motor te repareren of te vervangen. De eerste stap is het controleren van de garantie - als je die hebt. Veel e-bikefabrikanten, waaronder Upway, bieden minstens een jaar garantie op de motor, dus dit kan de beste (en goedkoopste) optie zijn.


Als uw garantie is verlopen of niet beschikbaar is, breng uw elektrische fiets dan naar een plaatselijke fietsenwinkel of neem rechtstreeks contact op met de fabrikant. Bij beide opties moet u waarschijnlijk betalen voor onderdelen en reparatie.

Kosten voor de reparatie of vervanging van een e-bike motor

Als het gaat om de kosten van het repareren of vervangen van een e-bike motor, is er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat e-bike aandrijvingen over het algemeen erg duurzaam zijn en weinig onderhoud nodig hebben.


Het slechte nieuws is dat de reparatiekosten vrij hoog kunnen zijn als er echt een defect is. In de meeste gevallen moet de motor volledig worden vervangen. Afhankelijk van het merk en model van de fiets kan dit in de bovenste drie cijfers lopen. Daarom is het belangrijk om een uitgebreid garantieplan te hebben voordat je een e-bike koopt. Anders kun je geconfronteerd worden met een fikse reparatie rekening.


3 tips om de motor van je e-bike in goede conditie te houden

Net als een auto heeft je e-bike een beetje onderhoud nodig om soepel te blijven rijden. Wij geven je een aantal tips om je e-bike in goede conditie te houden:

1. controleer de batterij regelmatig

De accu is het hart van je e-bike, dus het is belangrijk om deze in goede conditie te houden. Maak de aansluitingen regelmatig schoon en laad de accu op als je hem niet gebruikt. 2. Houd de ketting schoon en smeer hem.

2. Houd de ketting schoon en gesmeerd

De ketting drijft de motor aan: Reinig en smeer hem regelmatig en stel de spanning bij indien nodig.

3. Houd de banden in de gaten

De banden zijn het contactpunt tussen de fiets en de grond, dus controleer ze regelmatig. Controleer de luchtdruk en het profiel en vervang de banden onmiddellijk als ze versleten zijn.


Als je deze eenvoudige tips opvolgt, heb je gegarandeerd lang plezier van je e-bike.