De sint is langs geweest bij Upway! Shop nu met €100 korting met code SINT 🎁

Een gevorderde zelfgids: E-bike accu-, motor- en controller problemen oplossen

Werkt jouw elektrische fiets niet meer zoals het hoort? Doet de accu het niet meer na het opladen? Is de actieradius van jouw e-bike drastisch afgenomen? Sta je stil langs de weg omdat je elektrische ondersteuning is weggevallen? Of weet je simpelweg niet wat er aan de hand is? We kennen allemaal de talloze kleine en grote ongemakken waarmee een e-bike geconfronteerd kan worden. Maar wees gerust! In deze blog gaan wij jouw helpen met het opsporen van problemen bij elektrische fietsen. Als jouw elektrische fiets het niet meer goed doet is er meestal wat aan de hand met (1) de accu, (2) de motor of (3) de controller.

Problemen met de accu van je elektrische fiets herkennen

De accu is het hart van de elektrische fiets en heeft daardoor een cruciale rol in het aandrijven van jouw e-bike. Helaas is dit onderdeel ook het meest kwetsbaar voor schade. Het is belangrijk om te begrijpen dat veel van de problemen die kunnen optreden met de accu vaak voortkomen uit onjuist gebruik van de elektrische fiets. Maar hoe ontdek je dan een probleem met de accu? Wij leggen je uit hoe je de accu problemen kan herkennen en hoe je deze kan oplossen. 

Een verminderde actieradius

Als je merkt dat de afstand die je kunt afleggen met een volledig opgeladen accu aanzienlijk is afgenomen, kan dit duiden op een probleem met de accu. Een afnemende autonomie is een duidelijke indicatie dat jouw batterij niet meer naar behoren werkt.

Gebruik jij jouw e-bike niet regelmatig? Let dan goed op! Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat de batterij van je e-bike ontladen blijft. Gebruik jij de e-bike heel de winter niet? Dan kan het zo zijn dat de lange periode van inactiviteit er voor zorgt dat de accu niet volledig opgeladen wordt, wat resulteert in een verminderde autonomie. Om dit te voorkomen, bewaar je de accu op een veilige plaats of sluit je deze regelmatig aan op een stopcontact.

Als je merkt dat de autonomie afneemt terwijl je elektrische fiets dagelijks wordt gebruikt en opgeladen gedurende meerdere jaren, is dit volkomen normaal. Je batterij heeft waarschijnlijk zijn maximale capaciteit bereikt. Het is tijd om deze te vervangen of te laten reconditioneren.

De elektrische ondersteuning valt weg

Wilde jij wegfietsen na het opladen van de accu en is de elektrische ondersteuning weggevallen? Of valt de ondersteuning regelmatig uit tijdens jouw rit? Pech! Je accu is waarschijnlijk defect of versleten. Om te controleren of het probleem echt bij de accu ligt, kan je met een multimeter de lading van de batterij testen. Hiermee kan je testen of de accu nog goed is en niet defect of versleten. Licht het niet aan de accu? Dan zijn er mogelijk oplaad problemen.

Jouw elektrische fiets start niet meer

Stel je voor: je wilt lekker naar de stad fietsen met jouw e-bike. Je plaatst de accu in de e-bike en het valt je op dat je geen bereik ziet. Wat nu? Heel simpel: de voedingscircuits accepteren de elektrische lading niet meer. Maar wat zegt dit dan? Is mijn accu defect of versleten? Om dit te bepalen adviseren wij om eerst uit te sluiten dat er problemen zijn met de lader en jezelf de volgende vraag te stellen: hoelang heb ik mijn e-bike al? Na verloop van tijd kan de capaciteit van de accu namelijk afnemen, waardoor deze niet (meer goed) oplaadt. Als de batterij oud is of als je het apparaat al langere tijd gebruikt, is het mogelijk dat de batterij moet worden vervangen. De tip van Upway: laat je accu reviseren.

Oplaadproblemen 

Na jouw rit valt het op dat je accu niet meer aan het opladen is: de indicatielampjes branden niet. Maar hoe zit dit dan? Is mijn accu stuk of is mijn lader stuk? Lees daarvoor het volgende onderdeel.


Wil jij weten hoe je een accu zo lang mogelijk laat meegaan? Lees dan: 

Elektrische fiets opladen: Tips en trucs om de levensduur van de accu te verlengen


Kom jij er achter dat je eigenlijk niet goed weet hoe je een accu op moet laden? Dan raden wij je aan om de volgende blog te lezen:

Hoe laadt je je elektrische fiets op?

Controleren waar de accuproblemen vandaan komen

Indien de accu van jouw elektrische fiets het niet meer doet, moet je eerst bepalen of er problemen zijn met de lader van de accu. Daarna kan je bepalen of er problemen met de accu zelf zijn. Welke stappen moet ik dan volgen?

1. Bepaal hoelang het duurt om de accu op te laden

Over het algemeen duurt het opladen van een lege e-bike accu tussen de 3 en 6 uur. Dit geldt voor de veelvoorkomende lithium-ion accu's die vaak te vinden zijn op de tweedehands elektrische fietsen van Upway. Zou de accu al opgeladen moet zijn, maar werkt deze niet als je gaat fietsen? Controleer dan het volgende: 

2. Controleer of de oplaad indicatielampjes branden

Controleer of de accu oplaad lampjes branden. Sluit de lader gewoon aan op een stopcontact en controleer of een of meer van de indicatielampjes branden. Zo nee? Dan laadt je accu niet op! Gebruik een multimeter om de uitgangsspanning van de batterijlader te testen. De spanningswaarde moet een paar volt hoger zijn dan de nominale spanning van de acculader. Als het resultaat kleiner of gelijk aan nul is, is de lader defect.

3. Controleer of de oplader defect is

Controleer of de oplader correct is aangesloten en of er geen zichtbare schade is aan de kabel of de stekker. Probeer indien mogelijk een andere oplader om te zien of dit het probleem oplost. 

4. Controleer of de oplaadpoort beschadigd is

De oplaadpoort op het apparaat kan beschadigd raken door fysieke schade of regelmatig gebruik. Kijk of er vuil, stof of andere vreemde voorwerpen in de poort zitten. Reinig de poort voorzichtig met een zachte borstel of perslucht. Als de poort beschadigd lijkt, moet deze mogelijk worden gerepareerd of vervangen.

5. Controleer het accumanagementsysteem (de BMS)

Een batterijmanagementsysteem (BMS) bewaakt en beschermt de accu tegen overladen, oververhitting, ongelijke lading en optimaliseert de levensduur van de accu. Als het BMS vaststelt dat de energie van de batterij te snel wordt verbruikt en zich onder een bepaald veilig niveau bevindt, zal het de stroom afsluiten. Er zijn vele redenen voor dit falen: veroudering, te frequente laadcycli, slecht batterijbeheer of een fabricagefout. De accu kan het ook begeven door een zware belasting. Een manier om dit probleem op te lossen is om het ondersteuningsniveau te verlagen en iets harder te trappen bij het beklimmen van een steile helling of heuvel. Dit zou de belasting van de batterij moeten verminderen. Indien je uit kan sluiten dat jouw accu niet werkt door een van de bovenstaande punten, kan het zo zijn dat de accu zelf defect is.

6. Controleer de pinnen

Controleer de pinnen: Het falen van de accu kan te wijten zijn aan een verkeerde plaatsing van de pinnen. Als dit het geval is, kan het circuit niet worden voltooid en wordt er geen elektriciteit doorgegeven. Met een moersleutel lost kan je dit probleem eenvoudig op door de pennen iets te buigen om ze in de juiste positie te brengen.

7. Controleer of de batterij geladen is

Om te controleren of het probleem bij de accu ligt, kan je een multimeter gebruiken om de lading van de accu te testen. Met een multimeter controleer je of er voldoende spanning op de accu zit om te bepalen of de accu nog werkt. De meeste elektrische fietsen hebben een 36 volt batterij. De spanning zou dan tussen de 36V en 28V moeten liggen. 

Problemen met de motor van je elektrische fiets herkennen

Motor- en accuproblemen zijn soms lastig te onderscheiden. Accu problemen komen meestal tot uiting in een verminderde actieradius of problemen met het opladen van de accu. Motor problemen komen op de volgende manieren tot uiting:

De snelheid staat niet op het display

Indien het Display bij stilstand geen 0 aangeeft, of de rotatiesensor niet naar behoren werkt, kan dit aan de middenmotor liggen. Problemen met de middenmotor kan je eigenlijk niet zelf oplossen. Neem hiervoor contact op met de fabrikant of het verkooppunt van jouw e-bike.

Abnormale geluiden

Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met een wielnaafmotor. Een van de meest voorkomende problemen is het motorgeluid. Dit is een veel voorkomende storing die optreedt als de motor tandwielen, een schijfrem of versleten lagers heeft.


Soms kan een losse bout ook de oorzaak zijn van het rammelen. Vervanging van het versleten onderdeel kan het probleem oplossen. Als het aanhoudt, is het waarschijnlijk dat de motorlagers gesmeerd moeten worden en dat het geluid te wijten is aan wrijving.

Een afwijkende aandrijving of acceleratie

Een ander terugkerend probleem is dat de motor kan stoppen met draaien. Dit wijst erop dat er een probleem is met de regelaar. Het kan een losse of onbestaande verbinding zijn, waardoor de motor niet de elektriciteit krijgt die hij nodig heeft om te starten. Om dit probleem op te lossen, moet u controleren of de controller functioneel is en op de motor is aangesloten.


Wil jij meer weten over een e-bike motor die niet naar behoren werkt of twijfel je over welke type e-bike motor jij wilt hebben? Lees dan:

De motor van de e-bike ondersteunt niet langer: wat moet ik doen? of een elektrische fiets met middenmotor: de complete gids

Problemen met de controller van je elektrische fiets herkennen

De controller, ofwel de regelaar, is het punt waar alle kabels van de e-bike samenkomen. De controller zit meestal tussen de accu en de motor van de e-bike in.

Zie de controller als de processor van het besturingssysteem van je elektrische fiets. Daarom is het ook een van de meest voorkomende redenen waarom je elektrische fiets mogelijk niet goed werkt. Aangezien de besturing een belangrijke rol speelt in de werking van elektrische fietsen, kan de kleinste technische storing al impact hebben op het gebruik van je e-bike. Zie jij bijvoorbeeld een zwart display, een foutcode of doet je motor het niet goed? Dan kan dit te maken hebben met de controller van je e-bike. Om er zeker van te zijn dat de controller niet de oorzaak is van jouw defecte e-bike, let je op de volgende punten:

Controleer de bedrading en aansluitingen

Controleer je op losse, losgemaakte of verkeerd aangesloten draden. Zie jij losgeraakte draden? Sluit deze dan opnieuw aan op de juiste poorten. De tip van Upway: de kleur van de draden moet overeenkomen met de kleur van de stekkers. Rode draad naar rode knop! Een fluitje van een cent!

Controleer de stroomschakelaar en zekering

Als de controller nog steeds niet werkt, controleer dan of de stroomschakelaar is ingeschakeld. Controleer tegelijkertijd ook de zekering. Je kan de zekering verwijderen en in het licht bekijken of deze doorgebrand is. Zo ja, dan moet de zekering vervangen worden.


Conclusie

Bij Upway begrijpen we hoe belangrijk het is om accu-, motor- en controllerproblemen bij e-bikes tijdig te herkennen. Wij hopen dat deze blog jouw heeft geholpen om problemen met je e-bike op te lossen. Bij twijfel raden we aan om een professionele e-bike monteur te raadplegen voor een grondige diagnose en reparatieadvies.


Ben jij toch meer opzoek naar de meestvoorkomende e-bike problemen? Lees dan:

Veelvoorkomende problemen met e-bikes en praktische oplossingen