De elektrische fiets motor kiezen: Een Bosch of Yahama motor?


Het kiezen van de juiste elektrische fietsmotor is geen eenvoudige beslissing. Het is een keuze die bepalend is voor het gebruik van jouw fiets, het gemak wat je gaat ervaren en hoelang jij van je fiets kan genieten. Een betrouwbare motor is de sleutel tot een soepele en plezierige fietservaring. Maar met zoveel opties op de markt, waaronder gerenommeerde merken zoals Bosch en Yamaha, is het begrijpelijk dat je twijfelt over welke motor het beste bij jou past.


Ben jij benieuwd naar de belangrijkste verschillen tussen de Bosch- en Yamaha-motoren? Wil je meer weten over de verschillende types motoren die deze merken aanbieden? Of wil je ontdekken welke motor het meest geschikt is voor jouw specifieke gebruik van de e-bike? In deze blog gaat Upway jouw helpen om de juiste keuze te maken.

De vergelijking tussen Bosch- en Yahama elektrische fietsmotoren 

Bosch en Yamaha zijn twee vooraanstaande merken op het gebied van elektrische fietsmotoren. Hoewel ze beide uitblinken in prestaties en betrouwbaarheid, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hun motoren. Bosch-motoren staan bekend om hun krachtige prestaties en geavanceerde sensortechnologie, terwijl Yamaha-motoren indruk maken met hun soepele ondersteuning en natuurlijke rijervaring. Beide merken bieden verschillende motortypes die zijn afgestemd op verschillende behoeften en terreinen. Het is essentieel om deze overeenkomsten en verschillen te begrijpen om de juiste keuze te kunnen maken voor jouw elektrische fietservaring.

Het ontwerp

Zowel Bosch als Yamaha staan bekend om hun hoogwaardige en goed doordachte motorontwerpen. Beide merken streven naar een compact en geïntegreerd ontwerp, waarbij de motor in het onderste deel van het frame is gemonteerd. Dit zorgt voor een natuurlijk en efficient rijgevoel.

Een van de duidelijkste visuele verschillen is de grootte van het uitgaande tandwiel. Als je de Bosch motor vergelijkt met de Yamaha motor, zul je zien dat het uitgaande tandwiel bij de Bosch moto kleiner is. Waarom? Omdat het de Bosch motor interne aandrijving heeft. Het gebruik van een interne aandrijving betekent dat de aandrijving van de motor zich in het frame van de fiets bevindt. Hierdoor kan het uitgaande tandwiel van de Bosch motor kleiner zijn, omdat het direct verbonden is met de interne aandrijfeenheid. Dit resulteert in een meer compact en geïntegreerd ontwerp, waarbij de motor minder prominent aanwezig is op de fiets.

De snelheid

Zowel Bosch als Yamaha bieden motoren met verschillende snelheidsmogelijkheden. In Nederland kunnen de motoren ondersteuning bieden tot 25 km/u, wat de wettelijke limiet is voor elektrische fietsen. Bosch en Yahama hebben ook motoren die Speed Pedelecs, ofwel de Speed Bikes, een ondersteuning bieden tot 45 km/u. 


Wil jij meer weten over welke snelheid bij jouw past? Lees dan:

Een elektrische fiets of Speed Pedelec kopen: Ga ik voor 25 km/u of 45 km/u?

De sensoren

Bosch en Yamaha maken gebruik van geavanceerde sensortechnologieën om een soepele en responsieve ondersteuning te bieden. Beide merken maken gebruik van een 3-sensorsysteem: een combinatie van trapkrachtsensoren, rotatiesensoren en snelheidssensoren Een 3-sensorsysteem kan continu de cadans, de koppel en de snelheid analyseren en meet deze gegeven meer dan 1000 keer per seconde. Hierdoor is de elektrische fiets afgestemd op de snelheid en wegomstandigheden van de gebruiker.

De motorkracht

Zowel Bosch als Yamaha motoren bieden krachtige elektrische fietsmotoren, maar met verschillende vermogensniveaus. In Nederland is het wettelijk toegestaan om een elektrische fiets te hebben met een motorvermogen tot 250 watt. Beide merken bieden motoren die aan deze wettelijke eisen voldoen. Het vermogen in watt geeft aan hoeveel elektrische energie een motor kan produceren, vergelijkbaar met de snelheid waarmee een elektrische fiets kan gaan. Het koppel daarentegen geeft aan hoeveel kracht of trekkracht de motor kan genereren, vergelijkbaar met hoe snel je kunt optrekken of heuvels kunt beklimmen. De koppel is dus essentieel in het bepalen van welke type Bosch of Yahama motor jij wilt hebben.

Rijmodi

Bosch en Yamaha motoren hebben verschillende rijmodi:

Bosch


Uit: geen elektrische ondersteuning


Eco: efficiënte en geoptimaliseerde assistentie voor een maximale actieradius(% assistentie afhankelijk van het Bosch-systeem).


Tour: constante assistentie over lange afstanden. Perfect op rechte stukken.


Sport: onmiddellijke en krachtige ondersteuning voor sportief ritten, zowel voor mountainbiken als voor het rijden op de weg.(het % ondersteuning hangt af van het Bosch-systeem).


Turbo: directe en maximale ondersteuning bij de hoogste cadans voor snelle en sportieve ritten(% ondersteuning afhankelijk van het Bosch systeem).

Yamaha


UIT: kan je fietsen zonder elektrische ondersteuning.


Eco+: Het bereik van de Eco+-stand is ongeveer 30% hoger dan dat van de Eco-stand. 


Eco: bespaart energie voor meer autonomie. Best gebruikt op een vlakke weg.


Standaard: aanbevolen voor dagelijks gebruik.


HOOG: biedt constante en krachtige ondersteuning. Perfect voor het fietsen op bruggen of bergopwaarts fietsen.

Het geluid

Het geluid wat een elektrische fiets maakt kan voor sommige fietsers een belangrijke factor zijn in de keuze voor een type fiets. Vooral als jij waarde hect aan een stille en onopvallende rijervaring. Het geluid van de motor is van invloed op de kwaliteit van de rit. Hoe stiller het is, hoe aangenamer het is (vooral op de paden)!

Een verschil tussen Bosch en Yamaha motoren is het geluidsniveau. Over het algemeen worden Bosch-motoren beschouwd als stiller in vergelijking tot Yahama-motoren indien het gaat om het bergopwaarts fietsen of het rijden op stijle bruggen. 

Gewicht

Elektrische fietsmotoren worden steeds kleiner en lichter, terwijl ze meer vermogen en koppel bieden.

Yamaha-motoren wegen tussen 2,8 kg en 3,4 kg,terwijl Bosch-motoren tussen 2,9 kg en 3,4 kg wegen.

Samenvatting en vergelijkingstabel


Kenmerken


Vermogen


Max. koppel


Maximale ondersteuning


Aandrijftandwielen


Maximaal gewicht


Bosch motor


250 W


85 Nm


340%


1


3 kg


Yamaha motor


250 W


85 Nm


208%


1 of 2


3,4 k


Bosch motoren

Bosch motoren staan al jarenlang bekend als betrouwbaar en gerenommeerd in de wereld van elektrische fietsen. Met een solide achtergrond in technologische innovatie en expertise in de automotive-industrie, heeft het Duitse merk een reputatie opgebouwd als een toonaangevende producent van hoogwaardige e-bike motoren. Bosch motoren bieden drie essentiële elementen: vermogen, efficiëntie en een uitstekend rijgevoel. Deze kenmerken, in combinatie met het brede aanbod van motoren op de markt, verklaren de populariteit van Bosch motoren: ze zijn betrouwbaar en geschikt voor alle soorten e-bike gebruikers.


Bosch motoren worden gebruikt door een groot aantal bekende merken elektrische fietsen: Cube, Batavus, Gazelle, Trek, Koga, Giant en 

CortinaGeïnteresseerd?


Bosch Active Line: voor dagelijks gebruik

De Active Line motor van Upway is ideaal voor korte ritten door de stad. Deze motor staat bekend om zijn compacte formaat en wordt gewaardeerd door fietsers die houden van een elegant motor ontwerp. Deze motor heeft drie belangrijke voordelen: hij is extreem stil, waardoor je optimaal kunt profiteren van de ondersteuning tot 25 km/u, hij is licht van gewicht (slechts 2,9 kg) en beschikt over een terugtrapfunctie. Met een koppel van 40 Nm levert deze motor voldoende kracht.


Fiets jij vooral korte stukken, in stedelijke gebieden en is snel optrekken niet essentieel? Ga dan voor een type Active Line motor!

Bosch Active Line Plus: voor avontuur

De Active Line Plus motor zit tussen de Bosch Active Line en Performance Line motoren in. De Active Line Plus motor maakt het minste geluid in de collectie Bosch motoren. Perfect als jij wilt ontspannen tijdens je fietsritten door de natuur. In vergelijking tot de Active Line motor, kan de Plus variant sneller en soepeler acceleren doordat het motorkoppel 50Nm vermogen heeft. Hierdoor is de Active Line Plus motor ook erg wendbaar.

Bosch Cargo Line: voor zware belading

De Cargo Line is een type Bosch motor die speciaal is gemaakt voor elektrische bakfietsenIn vergelijking tot de andere type Bosch motoren, corrigeerd de Cargo Line motor de cadans om het starten en langzaam rijden met kinderen of boodschappen in de bak te verhelpen. Het piekvermogen is indrukwekkend: 85 Nm, tegen 75 Nm voorheen. Het maximale toerental is 120 rpm, waardoor de Bosch Cargo Line ideaal is voor het vervoer van goederen (of kinderen). Met of zonder lading, de krachtige motor van de e-bike assisteert je tot 400% en zorgt voor een gecontroleerde en onmiddellijke acceleratie bij het starten.

Bosch Performance Line: voor sportieve ritten

De Bosch Performance Line is de perfecte keuze voor de sportieve fietser. Gebruik jij jouw e-bike als trekkingfietsof mountainbike? Ga jij vaak lange stukken fietsen of fiets je in bossen of heuvelachtige gebieden? Dan is de Performance Line motor een goede keuze voor jouw! Met een koppel tot 75 Nm en een ondersteuning van 340%, stuwt de motor je voort op de steilste beklimmingen of tijdens sportieve ritten. Wat deze motor nog meer speciaal maakt is het volledig 

verbonden intelligente systeem: een eBike Flow-applicatie om uw activiteit te volgen, een draadloze snelheidssensor, een eBike Lock-functie die dient als diefstalbeveiliging, ABS en loopondersteuning. Wat wil je nog meer?

Performance Line CX: voor het fietsen in de bergen

De Performance Line CX, de krachtigste Bosch motor op de markt. Het is de perfecte motor voor wie hoger, sneller en verder wil gaan!  Met 85 Nm koppel, kan je erg snel acceleren en heb je in een mum van tijd een berg opgefietst. De ideale motor voor mensen die hun e-bike gebruiken als elektrische mountainbike (voor sportdoeleinden). Het sterke punt van de 2,79 kg zware motor is niet alleen zijn vermogen, maar ook zijn eMTB-modus. Deze dynamische en progressieve instelling varieert het ondersteuningsniveau tussen Tour (140%) en Turbo (340%). Voor optimale bediening en controle!


Geen enkele andere motor maakt het klimmen zo eenvoudig en gemakkelijk als de Bosch Performance Line CX. Ook de overgang naar 25 km/u verloopt moeiteloos. Trapweerstand? Helemaal niet. Heb jij een ruim budget en gebruik je de fiets voor sportieve doeleinden of fietsvakanties? Dan raden wij je aan deze type motor te overwegen!

Vergelijkingstabel van Bosch motoren


Active Line

Active Line Plus

Vrachtlijn

Performance Line

Performance Line CX

Gebruik

Stad

Lange afstand

Stad

Wandelen

Berg

Vermogen

250 Watt

250 Watt

niet ingevuld

250 Watt

350 Watt

Koppel

40 Nm

50 Nm

85 Nm

75 Nm

85 Nm

Snelheid

25 km/h

25 km/h

25 km/h

25 km/h

25 km/h

Maximale ondersteuning

250%

270%

400%

340%

340% 

Backtracking

ja

ja

niet

ja

niet

Rijmodi

Eco, Tour, Sport, Turbo

Eco, Tour, Sport, Turbo

Eco, Tour, eMTB, Turbo

Eco, Tour, eMTB, Turbo

Eco, Tour, eMTB, Turbo

Gewicht

2.9 kg

3.2 kg

2.9 kg

3.2 kg

2.9 kg

Yahama motoren

Yamaha, een gerenommeerde e-bike motor dealer, staat bekend om een indrukwekkende assortiment aan e-bike motoren met uitstekende prestaties en betrouwbaarheid. Yahama drukt zijn stempel op Europa sinds de lancering van de populaire PW motor. Of je nu kiest voor een e-bike met een Yamaha middenmotor, voorwielmotor of de betrouwbare PW motor, je kunt vertrouwen op Yamaha's expertise en kwaliteit voor een plezierige en betrouwbare e-bike ervaring.


Yahama motoren kan je terugvinden op de volgende bekende fietsmerken: 

Babboe, GitaneLapierre of .Haibike


PWseries TE: voor lange afstandsritten

De Yamaha PW Series TE motor is speciaal ontworpen voor trekking en langeafstandsritten. Met een maximaal koppel van 60 Nm biedt deze motor betrouwbare ondersteuning tijdens avontuurlijke tochten en uitdagend terrein. Unieke features van de PW Series TE motor zijn onder andere de geavanceerde vier-sensortechnologie, die automatisch rijomstandigheden detecteert en de ondersteuning aanpast voor een soepele acceleratie. In vergelijking met de Bosch Active Line motoren, heeft de Yahama PW series een hoger koppel. Indien jij je fiets als trekkingfiets gaat gebruiken kan je beter voor de PWseries TE gaan dan de Active Line motoren. Maar als jij de e-bike voor lange trektochten door heuvelachtige gebieden, kan je de Bosch Performance Line motoren ook overwegen. Heb je een beperkt budget? Dan biedt de Yahama PW series voldoende opties om te genieten op jouw fietsvakantie!

PWseries S2: voor trektochten en heuvelgebied

Speciaal ontworpen voor veeleisende fietsomgevingen, levert de Yamaha PW Series 2 motor krachtige prestaties voor avontuurlijke ritten. De PWseries S2-motor is ontwikkeld volgens de filosofie "minder is meer" en is aanzienlijk lichter en kleiner dan zijn voorganger, de PWseries ST, terwijl hij meer koppel biedt. Met een maximaal koppel van 75 Nm biedt deze motor de nodige kracht om uitdagend terrein en steile hellingen te overwinnen. Ons advies is daarom om de fiets te gebruiken voor trektochten of voor fietsen door heuvelachtige gebieden.


De PW Series 2 motor beschikt over geavanceerde functies zoals de Quad Sensor System Pro, dat een nauwkeurige en responsieve ondersteuning biedt. In vergelijking met de Bosch Performance Line motor biedt de Yamaha PW Series 2 motor vergelijkbare prestaties en betrouwbaarheid, terwijl het mogelijk een betere prijs-kwaliteitverhouding heeft voor gebruikers met een beperkt budget.

PW-X3: voor sportieve ritten en off-road avonturen

Voor rijders die op zoek zijn naar ultieme kracht en snelheid, is de Yamaha PW-X3 Series motor de ideale keuze. Met een maximaal koppel van 85 Nm biedt deze motor buitengewone acceleratie en prestaties, waardoor het perfect is voor sportieve en offroad avonturen. De PW-X3 Series motor beschikt over geavanceerde functies zoals de "zero cadence" technologie, 4 ondersteuningsniveaus en het Triple Sensor System, dat zorgt voor een nauwkeurige en directe respons op het trapvermogen. In vergelijking met de Bosch Performance Line CX motor biedt de Yamaha PW-X3 Series motor vergelijkbare kracht en prestaties, maar mogelijk met een gunstiger prijskaartje voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige motor binnen een bepaald budget.


PWseries CE: de stilste op de markt 

De Yamaha PW-CE Series motor is compact en efficiënt, waardoor deze ideaal is voor stadsritten en dagelijks gebruik. Met een maximaal koppel van 50 Nm biedt deze motor voldoende vermogen voor een soepele acceleratie en ondersteuning tijdens het rijden. De PW-CE Series motor is uitgerust met functies zoals een laag gewicht en een stil geluidsniveau, waardoor het perfect is voor stedelijke omgevingen waar comfort en wendbaarheid belangrijk zijn. Volgens Yahama is de PWseries CE de stilste motor is die het ooit heeft geproduceerd. Ideaal voor rustige fietsritjes door de natuur dus of woon-werk verkeer ritten in de stad, net zoals de Bosch Active Line (plus) motoren. De PW-CE series heeft ook een loophulpsysteem. Dit is vooral handig als je met jouw fiets door de stad moet verplaatsen. Je hebt niet het voortduwen van jouw fiets zwaar is.

Yahama motor vergelijkingstabelPWseries S2

PW-X3

PWseries TE

PWseries CE

Gebruik

Trektochten

Trail, Heuvel

Sport, off-road, Mountainbike

Lange afstand

Stad

Vermogen

250 W

250 W

250 W

250 W

Koppel

75 Nm

85 Nm

60 Nm

50 Nm

Snelheid

25 km/h

25 km/h

25 km/h

25 km/h

Rijmodi

Eco+, Eco, Standaard, Uit, Hoog

Eco+, Eco, Standaard, Expw, Hoog

Eco+, Eco, Standaard, Hoog

Eco+, Eco, Standaard, Hoog, Automatisch

Gewicht

2.85 kg

2.75 kg

3,4 kg

3 kg


Upway's favoriet: De Bosch Performance Line CX


Gebruik jij jouw e-bike niet als stadsfiets en wil je ervaren hoe de krachtigste e-bike motor op de markt jou kan ondersteunen? Ga dan voor de Bosch Performance Line CX motor. Door de intelligente eMTB-modus, de krachtige motor en de inhaalfunctie, werkt deze e-bike verslavend. Hoe harder je trapt, hoe harder de motor werkt. Daarbij komt kijken dat de ondersteuning niet zwakker naarmate de cadans of de kracht toeneemt. Ideaal voor bergopwaarts fietsen.

Conclusie: een Bosch of Yahama motor?

De keuze voor een Bosch of Yahama motor is geheel afhankelijk van jouw gebruik en behoeften. Bij Upway schetsen wij een aantal scenario's op basis van waar jij de keuze kan maken:

Gebruik

Budget (Beperkt / Onbeperkt)

Keuze

Stadsfiets

Beperkt 

Yahama CE series

Stadsfiets

Onbeperkt

Yahama CE series 

Bosch Active Line

Trekkingfiets, 

Lange afstand

-

Yahama PW series TE,

Yahama PW series S2

Trekkingfiets

Trail en heuvel

Beperkt 

Yahama PW series S2

Trekkingfiets

Trail en heuvel

Onbeperkt

Bosch Performance Line 

Sport,

Mountainbike,

Bergen,

Off-road

Beperkt

Yahama PW seris X3

Sport,

Mountainbike,

Bergen,

Off-road

Onbeperkt

Bosch Performance Line CX


Jij bent nu in staat om te kiezen of je een Bosch of Yahama motor op jouw e-bike wilt hebben. Weet jij nog niet of je een voorwiel-, middenwiel- of achterwielmotor wilt? Of ben je ook nieuwsgierig naar onze aanbevelingen wat betreft Shimano- en Bafang motoren?Lees dan:


Een elektrische fiets met middenmotor: de complete gids