Wat kost een goede gebruikte e-bike?

Ben je van plan om een gebruikte elektrische fiets aan te schaffen? Dan is het essentieel om te weten welke factoren de prijs van deze tweewieler bepalen. Of je nu op zoek bent naar een tweedehands e-bike of een opgeknapte tweedehands elektrische fiets, er zijn belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. In deze blog zullen we al deze onderwerpen in detail bespreken, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je jouw keuze maakt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gebruikte e-bike?

Om de prijs van een goede en gebruikte elektrische fiets te bepalen moet je eerst weten welke onderdelen de restwaarde van de e-bike bepalen. Dit is vooral belangrijk naarmate de e-bike ouder wordt. Ga jij een tweedehands elektrische fiets of een refurbished tweedehands elektrische fiets kopen? Let dan op de volgende punten:

1. De leeftijd en het bouwjaar van de e-bike

Des te ouder de e-bike, des te groter is de kans dat er veel kilometers zijn gemaakt en er slijtage is op de elektrische of mechanische onderdelen van de fiets. Des te ouder de e-bike, des te groter kans ook wordt op mankementen. Vraag daarom altijd de onderhoudsgeschiedenis op en vraag hoe met de fiets is omgegaan.

2. De elektrische onderdelen: de staat van de accu en motor

Een van de belangrijkste elementen bij het kopen van een tweedehands e-bike of bij het bepalen van de prijs, is de accu. Afhankelijk van het merk en het bereik kost een accu tussen de €250 en €1000. Naarmate een e-bike ouder wordt, verliest de accu capaciteit. Dit betekent dat je over de jaren steeds minder lang of ver met je e-bike kan fietsen; de actieradius wordt kleiner. Dit is natuurlijk van grote invloed op de restwaarde van een elektrische fiets en dus op de prijs die jij gaat betalen.

Bij de aankoop van jouw gebruikte e-bike is het daarom van essentieel om te weten hoeveel capaciteit de accu nog over heeft. Dit kan je testen met een multimeter. Houdt daarnaast rekening met de volgende factoren om te bepalen of de accu nog geschikt is: 

  1. Hoeveel kilometer heeft de e-bike gereden?
  2. Hoeveel laadcycli heeft de accu gehad?
  3. Heeft de accu schade opgelopen? 
  4. Is de accu correct opgeladen?

Om deze laatste vraag te beantwoorden raden wij aan om het volgende artikel te lezen:

Een andere belangrijke factor die de restwaarde van jouw elektrische fiets bepaalt, is de werking van de motor, het type motor en het merk. Een motor kost meestal tussen de €500 en €1500. In principe geldt: hoe krachtiger de motor, hoe duurder de fiets. Vooraanstaande merken zijn over het algemeen duurder. Denk bijvoorbeeld aan een Bosch motor

Wil jij meer weten over de type motor? Lees dan: 

Of wil jij meer weten over voor welk merk motor je moet gaan? Lees dan:

3. De Mechanische Onderdelen:

Naast de elektrische onderdelen zijn er andere mechanische onderdelen waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands e-bike en die van invloed zijn op de prijs van jouw gebruikte elektrische fiets. Het gaat om:
  1.  Het frame: controleer het frame op scheuren, intact lasnaden en lakbeschadiging 
  2. Het tandwiel en de ketting: controleer of de ketting weerstand geeft en of er schade te zien is
  3. De remmen: controleer of de e-bike voorzien is van kwaliteit remmen, de remmen goed werken en of er geen schade is aan de remschijven
  4. De versnellingen: controleer of alle versnellingen het doen
  5. De wielen: controleer of er spanning op alle spaken zit
  6. De banden: controleer op lekke banden en of de binnenbanden zichtbaar zijn
  7.  Het display: controleer of het display werkt

Wat is een goede prijs voor een gebruikte e-bike?

Nu je goed op de hoogte bent op welke onderdelen je moet letten bij het kopen van een tweedehands e-bike en hoe deze onderdelen van invloed zijn op de prijs, geven wij jou een aantal handvatten mee om de prijs van een e-bike te bepalen.

Een goedkope tweedehands elektrische fiets, meestal de instapmodellen van de verschillende merken, vind je vaak al voor een prijs onder de €1300. Een middensegment e-bike, met een krachtigere motor en grotere actieradius vind je vaak al tussen de €1300 en €2500. Voor een goede premium e-bike betaal je meestal tussen de €2500 en €5000.

Is de elektrische fiets nog jong en zijn er weinig kilometers gereden? Zijn de motor en accu nog in goede staat of recent vervangen? Dan zit je aan de bovenkant van de prijsklassen. 

Wil jij hier meer over weten? Lees dan:

Waar koop je een goede gebruikte elektrische fiets?

Nu je op de hoogte bent welke factoren de prijs van een (goede) gebruikte e-bike bepalen en hoeveel deze dan kan of mag kosten, kan je verder met het vinden van jouw ideale elektrische fiets. De zoektocht naar een kwaliteit tweedehands elektrische fiets kan op verschillende plaatsen beginnen. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

  1.  De Fietsenmaker: Een betrouwbare fietsenmaker kan een uitstekende bron zijn voor gebruikte e-bikes. Zij krijgen vaak inruil fietsen binnen en zorgen ervoor dat deze in goede staat verkeren voordat ze ze te koop aanbieden. Het voordeel van het kopen bij een fietsenmaker is dat je mogelijk garantie kunt krijgen, zelfs op een tweedehands model. Informeer altijd naar garantievoorwaarden voordat je tot aankoop overgaat. Hoewel je bij de fietsenmaker misschien iets meer betaalt dan bij een particulier, biedt de garantie gemoedsrust en kan het een slimme keuze zijn.
  2. De Fietsenwinkel: Tegenwoordig verkopen ook fietsenwinkels de oude modellen of gebruikte modellen als tweedehands e-bikes. Gezien je de gebruikte e-bike bij het eigen merk koopt, kun je deskundig advies verwachten. Het kan ook de moeite waard zijn om te informeren naar overjarige modellen met aantrekkelijke kortingen.
  3. Een tweedehands fietsen platform: Het kopen van een gebruikte elektrische fiets via gespecialiseerde tweedehands fietsen platforms kan een goede keuze zijn door het grote aanbod en de aantrekkelijke prijzen die particuliere verkopers aanbieden. Houd wel rekening met het volgende: Wanneer je een tweedehands e-bike van een particulier koopt, heb je vaak geen garantie. Houd er ook rekening mee dat als de motor van de e-bike is gewijzigd of omgebouwd, de garantie van de fabrikant vervalt. Daarnaast moet je oplettend zijn met oplichterij: opgevoerde fietsen, fietsen die stuk zijn of zelfs gestolen fietsen.  
  4. Bij Upway: Upway biedt een veilige en betrouwbare manier om een opgeknapte e-bike aan te schaffen. Upway Refurbished: dit betekent dat onze tweedehands e-bikes zorgvuldig geïnspecteerd op 20 punten (mechanisch en elektrisch) en gereviseerd worden indien nodig. Daarnaast profiteer je van hoge kortingen, 1 jaar garantie en 14 dagen retourrecht.