Jouw vragen over de accu, het vermogen en de actieradius van jouw elektrische fiets

Hoe werkt een elektrische fiets?

De elektrisch ondersteunde fiets is een hybride voertuig dat de energie van de fietser combineert met die van een elektrische motor. De werking van een elektrisch ondersteunde fiets is vergelijkbaar met die van een volledig mechanische fiets. Om te beginnen moet je de bekrachtiging inschakelen (en het gewenste niveau kiezen) met een knop of sleutel, afhankelijk van jouw model. Vervolgens kan je schakelen zoals je dat op een gewone fiets zou doen.

Worden de elektrische fietsen verkocht met hun lader?

Ja, alle fietsen worden verkocht met de compatibele lader.

Werkt een accu van enkele jaren oud nog?

Theoretisch kan een accu meer dan 500 keer worden opgeladen voordat de actieradius aanzienlijk afneemt, d.w.z. dat 30.000 tot 50.000 km kan worden afgelegd voordat 80% van de capaciteit is bereikt. In de praktijk kan je zonder problemen meer dan 20.000 km afleggen.

Als ik een elektrische fiets koop met de accu onder de bagagedrager, kan ik er dan geen kinderzitje op zetten?

De aanwezigheid van de accu vormt in het algemeen geen beletsel voor de installatie van een kinderzitje. Houd er echter rekening mee dat sommige specifieke kinderzitjes (bv. de bevestiging van de zitbuis) soms problemen kunnen opleveren. Om zeker te zijn, vragen wij je om ons het referentienummer van de fiets en het kinderzitje dat je al hebt of overweegt te kopen aan ons te communiceren, zodat wij kunnen nagaan of het compatibel is. Houd er ook rekening mee dat het laadvermogen van sommige dragers (meestal 25 kg) gewoonlijk wordt verminderd door het gewicht van de accu (meestal 4 kg), waardoor het resterende laadvermogen (kinderzitje + kind) afneemt. Nogmaals, laat ons het fietsnummer weten, zodat wij de kenmerken van de drager kunnen controleren.

Wat is de actieradius van een elektrische fiets?

De autonomie van jouw elektrische fiets zal afhangen van verschillende factoren, zoals de gekozen ondersteuningsmodus, het type wegdek, het gewicht van de fiets, het traptempo, de kwaliteit van de banden, de weersomstandigheden... De gemiddelde autonomie per type accu is als volgt: voor 500 wh kan je genieten van een autonomie van ongeveer 80 km op jouw elektrische fiets, met 400 wh zal je ongeveer 60 km kunnen rijden, terwijl je met 300 wh ongeveer 40 km zult kunnen rijden.

Welk vermogen te kiezen voor een elektrische fiets?

De Europese wetgeving voor een elektrisch ondersteunde fiets bepaalt dat de motor niet meer dan 250 Watt mag leveren. De motor moet stoppen bij 25 km/h en uitschakelen zodra je stopt met trappen.
Het motorkoppel ligt tussen 15 en 85 Nm, afhankelijk van het model van de elektrische fiets. Hoe hoger het motorkoppel, hoe gemakkelijker jouw elektrische fiets heuvels kan beklimmen:
- Een gezond persoon kan op vlak stedelijk terrein gemakkelijk rijden met een koppel van 20 Nm
- Om op licht hellende terreinen te rijden, is een koppel van ten minste 30 Nm vereist
- Bij een gemiddelde inspanning kan je met een koppel van 40 Nm in goede lichamelijke conditie blijven
- Als het de bedoeling is de trapkracht zo min mogelijk te voelen, moet het koppel ten minste 50 of 60 Nm bedragen
- Bij een grote lading en een hobbelige rit (bijv. een aanhanger of bagagedrager) moet het koppel ten minste 85 Nm bedragen.
- Voor mountainbiken met steile hellingen is een koppel van 70 Nm of meer vereist