Essentiële accessoires voor een elektrische mountainbiketocht


Nu je jouw refurbished elektrische mountainbike gekocht hebt, ben je klaar voor je eerste rit in de vrije natuur! Dankzij de elektrische trapondersteuning, kan je prachtige uitstapjes maken op plaatsen die vroeger onbereikbaar voor je waren. Ga echter niet op stap zonder te checken of je goed bent uitgerust voor je e-bike uitstapje: een val, een mechanisch probleem of een lekke band kunnen altijd gebeuren. In dit artikel vind je de nodige accessoires om jezelf te beschermen of de schade te beperken. Uiteraard moet je deze lijst aanpassen aan jou tocht.


Refurbished elektrische mountainbikes: hoe kom ik aan het juiste gereedschap?

Upway reviseert zorgvuldig elke tweedehands elektrische fiets door het nauwgezette werk van onze professionele monteurs. Wij bieden je refurbished mountainbikes van hoge kwaliteit in bijna nieuwstaat. Maar zoals met alle fietsen, gebruikt of nieuw, zijn pechgevallen tijdens een uitstapje niet uitgesloten. Daarom is het goed om wat gereedschap bij je te hebben, zodat je ten aller tijde je rit kunt voortzetten of zonder problemen naar huis kunt rijden. 


Het benodigde gereedschap voor een e-bike ritje

Een multitool: de multitool is de beste vriend van een mountainbiker! Dit kleine en zeer compacte multi-gereedschap is erg nuttig en lost bijna alle problemen op die je tijdens je elektrische mountainbiketocht kunt tegenkomen: derailleur die moet worden afgesteld, shifter die moet worden vastgeschroefd, zadelpen die beweegt.... Hij neemt niet veel plaats in en past gemakkelijk in je tas of zak. Hij wordt vaak opgenomen in reparatiesets omdat hij zo nuttig kan zijn.


Een bandenlichter: moet je je binnenband vervangen, of je band plakken? Dit zal moeilijk zijn zonder een bandenlichter. Kies een lichtgewicht plastic model, zodat je niet te veel gewicht hoeft te dragen.


Een fietspomp: deze komt goed van pas als je je banden wat moet oppompen of de spanning moet aanpassen. Met een handpomp lukt het wel, maar als je je band efficiënter wilt oppompen, kan je ook een CO2-patroon gebruiken.


Anti-lekspray: een lekke band, de nachtmerrie van elke fietser! Veel refurbished elektrische mountainbikes zijn uitgerust met lekvrije banden. Maar als het je toch overkomt en je niet weet hoe je een binnenband moet repareren of vervangen, neem dan als laatste redmiddel een anti-lekspray mee.


Tie rips: deze nemen niet veel plaats in en zijn erg handig voor allerlei kleine reparaties aan je e-bike. Je kunt ook een rol duct tape meenemen, waarmee je ook wat noodreparaties kunt doen, het nadeel is dat het meer ruimte inneemt.


Welke reserveonderdelen voor je elektrische mountainbiketocht?

Een reserve binnenband en plakkers: wat moet je doen met een lekke band? Een reserveband is vooral nuttig als je de beschadigde binnenband niet ter plekke kunt repareren. 


Snelle schakels: Met deze snelle schakels kan je je fietsketting gemakkelijk repareren als deze beschadigd is. De ketting is essentieel voor de goede werking van je elektrische mountainbike: hij zorgt ervoor dat de transmissie de wielen kan aandrijven en je vooruit kan komen. Het is een kwetsbaar onderdeel dat tijdens jouw ritten op de proef wordt gesteld.


Een derailleurhanger: Veel mountainbikers vallen of komen midden in hun rit vast te staan door een gebroken derailleurhanger. Om te voorkomen dat je achterwiel helemaal kromtrekt, stop je een derailleurhanger in je tas, die weegt niets, neemt weinig ruimte in en kan je een hoop ellende besparen. Het verwisselen van een derailleurhanger is een zeer eenvoudige handeling die je met je multitool kunt uitvoeren.


Een extra accu: sommige elektrische mountainbikes bieden de mogelijkheid om een PowerPack toe te voegen om de autonomie van de elektrische ondersteuning aanzienlijk te verlengen en zo zonder zorgen lange ritten te kunnen maken. Daar staat tegenover dat deze oplossing de fiets zwaarder maakt: tussen 1,5 kg en 3 kg extra, afhankelijk van het merk en de maat.

Belangrijke accessoires en uitrusting voor een outdoor activiteit op een elektrische mountainbike

Nu je rugzak al het gereedschap bevat dat je nodig hebt om eventuele pechgevallen van je tweedehands elektrische mountainbike te repareren, moet je ook wat accessoires meenemen die belangrijk zijn voor je veiligheid en comfort. 

Elektrische mountainbikes: wat je bij de hand moet hebben voor je veiligheid

Een EHBO-kit: verband, ontsmettingsmiddel, tape, zonnebrand crème, lotion tegen insectenbeten, insectenspray... Allemaal zaken die je in je rugzak moet stoppen om verwondingen tijdens een e-bike tocht te voorkomen of te behandelen. Je kunt gemakkelijk je eigen kit samenstellen naargelang jouw wensen, of een kant en klare kit kopen. 


Water: of je nu kiest voor een eenvoudige bidon of een waterzak, het is erg belangrijk om iets mee te nemen om jezelf te hydrateren tijdens de rit. Regelmatig en met kleine slokjes drinken tijdens de inspanning vermindert het risico op krampen en ongemak aanzienlijk.


Neem iets te eten mee: mueslirepen, gedroogd fruit, enz. Neem ook een snack mee, zelfs als je geen honger hebt wanneer je vertrekt. Als je je niet lekker voelt of honger hebt, zul je blij zijn iets bij je te hebben dat je weer kracht geeft!


Een fluitje: erg praktisch in geval van nood en vooral als je gewond bent. Hiermee kan je de mensen om je heen waarschuwen zonder dat het je vermoeit. Bovendien neemt het geen ruimte in! Vergeet ook je mobiele telefoon niet, zodat je zo nodig om hulp kunt bellen.


Een zaklampje: je weet nooit wat er kan gebeuren en waarom je rit kan uitlopen terwijl je gepland had voor de avond thuis te zijn. Ook al is je refurbished elektrische mountainbike waarschijnlijk al uitgerust met verlichting, neem toch een klein zaklampje mee, die in het donker van pas kan komen.

Elektrisch mountainbiken: comfort accessoires

Neem voor je comfort handschoenen mee om je handen te beschermen tegen de kou als je in de winter naar buiten gaat, maar ook tegen blaren die erg pijnlijk kunnen zijn. 

Een bril kan ook heel nuttig zijn om je ogen te beschermen tegen de zon, maar ook tegen planten (takken, bladeren...), modder en wind. Stop tot slot een pak zakdoekjes in je tas: dat komt altijd van pas!


Bescherming en kleding voor de fietser

Jouw elektrische mountainbike kleding is een deel van jouw comfort, maar ook van je veiligheid. Zoek naar technische en ademende materialen waarin je je prettig voelt. 

Elektrische mountainbikes: kies de juiste helm

Tijdens een rit op een elektrische mountainbike is het belangrijk een helm van goede kwaliteit te dragen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als je naar de bergen of ander ruig terrein gaat. Je kunt het beste kiezen voor een helm van polycarbonaat, carbon of composietmateriaal, die licht en vooral schokabsorberend zijn. Zorg er ook voor dat de helm goedgekeurd is, volgens de EN 1078 norm. Er zijn ook beproefde veiligheidstechnologieën, zoals het MIPS (multi-directional protection system).


Tot slot, wat comfort betreft, kies een helm met ventilatieopeningen om overmatig zweten te voorkomen. Modellen met uitneembaar schuim aan de binnenkant bieden ook meer comfort en absorberen vocht.


Hoe moet je je kleden voor een e-bike rit?

Kies voor uw comfortabele kleding die is ontworpen voor mountainbiken, bijvoorbeeld een korte broek of een lange broek. Lange kleren zijn niet erg warm, maar ze beschermen je tegen de zon en tegen schrammen. Kies daarboven een mountainbiketrui, een technisch onder shirt en eventueel een technisch jack. Voor vrouwen wordt ook een speciale beha aanbevolen. 

Als je in de winter met je e-bike rijdt, dan kan je een muts onder je helm dragen en een nekwarmer, die praktischer is dan een sjaal.

Tot slot hangt de keuze van je schoenen af van het type mountainbike dat je hebt en de discipline die je beoefent. Er zijn twee soorten pedalen: vlakke en automatische. Afhankelijk van de mate van grip die nodig is, zijn er meer of minder ingekeepte schoenen. Aarzel niet om een paar voor de winter (warmer en beter geïsoleerd) en een paar voor de zomer (meer ademend) te kopen.


Nu je alle benodigde accessoires kent om een ritje te maken met je refurbished elektrische mountainbike, wenst Upway je een goede reis!