De verschillende soorten elektrische fietsen


Er komen steeds meer soorten elektrische fietsen op de markt, maar welke is er nou geschikt voor jou? Wij zullen daarom alle mogelijkheden op de markt en hun belangrijkste kenmerken op een rijtje zetten. Het doel is om jou te begeleiden in het aankoopproces en je te helpen de juiste keuze te maken voor welk gebruik!

Soorten elektrische ondersteuning

Laten we eerst even kijken naar de twee belangrijkste soorten elektrische bijstand die op elektrische fietsen beschikbaar zijn.

Directe of onevenredige ondersteuning

Deze ondersteuning wordt geactiveerd door een magnetische pedaal sensor. De assistentie wordt alleen geactiveerd wanneer de sensor de passage van de aan het crank stel bevestigde magneten detecteert. De ondersteuning stopt pas wanneer de magnetische sensor geen rotatie meer detecteert. Afhankelijk van het aantal magneten in het crank stel merk je een vertraging tussen je trapbeweging en het begin van de ondersteuning. Deze ondersteuning wordt "niet-proportioneel" genoemd omdat ze volledig lineair is en zich niet aanpast aan de druk die u op de pedalen uitoefent, noch aan het terrein. U bepaalt het niveau van de gewenste bijstand. Dit is het type ondersteuning van de meeste elektrische fietsen op instapniveau, omdat het de goedkoopste technologie is.

Evenredige ondersteuning 

Evenredige ondersteuning is gebruikelijker bij duurdere fietsen. Hij start onmiddellijk en de motor wordt automatisch geactiveerd wanneer druk op de pedalen wordt gedetecteerd. Deze ondersteuning geeft u een gevoel dat het klassieke trappen benadert, omdat het zich proportioneel aanpast aan uw inspanning. U voelt geen schokken en kunt uw snelheid veel beter beheersen dan met de niet-proportionele ondersteuning.

Soorten elektrisch ondersteunde fietsen

Stedelijke elektrische stadsfiets


Gebruik: stedelijk verkeer

Aanbevolen publiek: deze fietsen zijn erg populair bij "bikepackers" die het fietspad verkiezen boven het openbaar vervoer


De stadsfiets wordt vooral gebruikt voor woon-werkverkeer in stedelijke gebieden. Deze fietsen zijn gebouwd voor comfort en gemak en zijn ontworpen om de berijder rechtop te laten zitten in plaats van voorover te leunen zoals bij een racefiets. Zij hebben over het algemeen een breder en comfortabeler zadel dan sportfietsen. De meeste stadsfietsen hebben minder versnellingen dan racefietsen of mountainbikes, en dat is geen probleem omdat stadsfietsen meestal op het vlakke worden bereden. In het geval van een elektrisch ondersteunde stadsfiets krijg je het beste van twee werelden: een comfortabele fiets met een duwtje in de rug om 's ochtends naar je werk te gaan, zodat je niet zwetend op kantoor aankomt!


Kortom, stadsfietsen zijn ontworpen om weinig onderhoud te vragen en de berijder comfortabel van punt A naar punt B te brengen, terwijl ze gemakkelijk te besturen zijn.

Elektrische mountainbike 


Gebruik: sportief rijden op alle soorten terrein

Aanbevolen publiek: ontdekkingsreizigers die graag buiten de gebaande paden treden


Een mountainbike (MTB) is gewoonlijk uitgerust met grote knobbelbanden die meer grip en tractie bieden op verschillende ondergronden, waaronder grind, aarde, kiezels en zand. Mountainbikes hebben een lagere bandenspanning dan racefietsen vanwege hun grotere volume en de betere tractie die een zachtere band biedt. Mountainbike velgen en -spaken zijn sterker en duurzamer, zodat ze de zwaardere rijomstandigheden die mountainbiken met zich meebrengt aankunnen. Kies dit type fiets als u van plan bent te rijden op onverharde paden, ruwe wegen of steile heuvels. Mountainbikes hebben meestal meerdere versnellingen, stevige banden en goede veringssystemen. Tegenwoordig veroveren elektrische mountainbikes de paden, en met reden. Hiermee kunt u moeilijke hellingen of zeer ruw terrein beklimmen zonder dat u maandenlang hoeft te trainen! Ze laten u ook toe om verder en sneller te gaan, wat uw natuuruitstapjes zal upgraden.

Elektrische hybride fiets

Gebruik: voor woon-werkverkeer, weekendritten of af en toe off-road rijden, maar pas op voor echt ruw terrein!

Aanbevolen publiek: ideaal voor stadsbewoners en weekendrijders die meer op zoek zijn naar comfort dan naar prestaties

 

De elektrische hybride fiets is een kruising tussen een stadsfiets en een mountainbike, en deze hybride maakt hem efficiënter dan een mountainbike op de weg, maar ook plezierig op gravelpaden. Deze fiets is over het algemeen een stevige, comfortabele en goed hanteerbare fiets. Het is dus de ideale fiets voor buitenritten waarbij je afwisselend over de weg en over onverharde wegen rijdt. Dit hybride aspect kan alleen maar voordelen hebben. Hoewel VTC's goed presteren op zowel wegen als paden, kan niet worden gezegd dat zij op beide gebieden uitblinken. Ze zijn dus vooral gericht op een publiek dat op zoek is naar comfort, niet naar prestaties.

Deze elektrische fiets is een geweldige bondgenoot om zonder al te veel vermoeidheid lange afstanden af te leggen, of het nu is om naar het werk te gaan of om de omgeving te verkennen.


Elektrische racefiets

Gebruik: op de weg, sportief gebruik

Aanbevolen publiek: mensen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van een elektrische fiets voor race- of wedstrijddoeleinden


De racefiets is ontworpen om bij elke pedaalslag zo efficiënt mogelijk kilometers asfalt af te leggen. Lange tijd werd deze fiets een "racefiets" genoemd, maar dat is achterhaald door de opkomst van andere soorten racefietsen, die voor meer specifieke doeleinden worden gebruikt. Het belangrijkste belang van de racefiets is het kunnen bereiken van hoge snelheden en tegelijkertijd een grote wendbaarheid, deze fietsen hebben over het algemeen een lichte en aerodynamische constructie. Dit betekent dat de fiets hoge snelheden kan bereiken zonder een onredelijke inspanning te leveren. Dit maakt het ontwerp van de racefiets perfect voor snelheidsliefhebbers, lange afstandsritten en voor wedstrijden. Als je je afvraagt waarom het goed is om elektrische ondersteuning op een racefiets te hebben, ze zijn perfect voor renners die terugkomen van een blessure, klimmers die ouder worden, of gewoon degenen die in alle rust willen genieten van de sensatie van een racefiets. Je kunt de mooiste Franse passen rijden zonder dat je in Tour de France vorm hoeft te zijn.


Elektrische bakfiets


Gebruik: zeer praktisch voor het vervoer van goederen of voor uw dagelijkse reizen met uw kinderen

Aanbevolen publiek: gezinnen of professionals


Bakfietsen zijn stevige fietsen die zijn gebouwd om zware ladingen en vaak twee of meer personen te vervoeren. Deze fietsen variëren in grootte en vorm, kunnen twee of drie wielen hebben, en hebben meestal een langere wielbasis dan een gewone fiets, met ruimte om voor of achterin goederen te vervoeren. Elektrische bakfietsen zijn uitgerust met een trapondersteuning die het dragen van grote ladingen comfortabeler en het beklimmen van heuvels gemakkelijker maakt. Ze zijn meestal zo ontworpen dat ze in hoge mate kunnen worden aangepast aan uw specifieke vervoersbehoeften. U kunt bijvoorbeeld kinderzitjes, fietstassen, kratten, regenschermen, voetsteunen of zelfs rekken voor uw surfplank toevoegen!


Deze fietsen zijn erg populair bij gezinnen om hun kinderen overal mee naartoe te nemen, om boodschappen te doen, om diverse voorwerpen te vervoeren... We zien ze ook steeds vaker in de stad met koeriers! Er zijn verschillende families van elektrische bakfietsen: elektrische driewielers, elektrische tweewielers en elektrische longtails.


Elektrische gravel fiets


Gebruik: zeer hybride, de gravelbike kan je zowel naar je werk als op een ritje meenemen

Aanbevolen doelgroep: rijders die een fiets willen die in alle situaties werkt


Gravel bikes zijn een "nieuw" subtype van hybride fietsen. Deze fietsen met laag stuur bieden een veel betere off-road ervaring dan een racefiets, terwijl ze op de weg veel sneller gaan dan een mountainbike. Dankzij het verlaagde stuur en de sportieve constructie kunt u vooruitgang boeken op de weg, maar met bredere banden, een lagere gearing en veiliger rijgedrag kunt u zich ook vol vertrouwen op het terrein wagen. Gravel zit tussen een racefiets en een mountainbike in. Wat de gravelbike onderscheidt van andere wegfietsen is de band. Over het algemeen zijn ze uitgerust met banden die ten minste 35 mm breed zijn, en de meeste zelfs 38 mm of meer. Met deze bredere banden kunnen fietsers gemakkelijk over bospaden, grindwegen en ruwer terrein rijden.


Elektrische tandem


Gebruik: vriendelijke ritten

Aanbevolen publiek: perfect voor koppels of gezinnen


Met een tandem kunnen twee fietsers van verschillend niveau samen fietsen zonder dat iemand achterblijft. Het is ideaal voor een volwassene en een kind, maar ook voor koppels die een gezellige tijd willen hebben. Deze fietsen zijn gewoonlijk zwaarder, langer en omvangrijker dan traditionele fietsen om meerdere berijders comfortabel te laten zitten. Tandemfietsers hebben verschillende rollen. De "kapitein" is de rijder vooraan op de fiets, en wordt beschouwd als de leider van de tandem. Hij/zij controleert het sturen, het ritme, het remmen, het schakelen en het algemene evenwicht van de tandem. Het is daarom beter dat de meer ervaren rijder de tandem leidt dan andersom. Tandems kunnen twee personen vervoeren, terwijl tripletten drie personen kunnen vervoeren. Veel merken bieden nu elektrische tandems aan, zoals Moustache Bikes en Amsterdam Air.

Elektrische vouwfiets

Gebruik: korte trips in de stad maar ook om de trein, de bus, en meer

Aanbevolen doelgroep: stadsbewoners die te weinig opbergruimte hebben of hun fiets overal mee naartoe willen kunnen nemen


De vouwfiets is ontworpen om compact te zijn wanneer hij niet wordt gebruikt. Daardoor is hij gemakkelijk te vervoeren en op te bergen. Deze fietsen zijn erg populair bij stadsbewoners die ze gemakkelijk kunnen meenemen in de metro, de trein en zelfs de bus. De voordelen van een vouwfiets in de stad ten opzichte van een gewone fiets zijn drieledig:

- Draagbaarheid. In de meeste treinen en bussen mag je een vouwfiets meenemen, zelfs tijdens de spits. Deze fietsen passen ook gemakkelijk in de kofferbak van uw auto of in een taxi.

- Diefstalpreventie. Je hoeft je fiets niet buiten vast te zetten, je vouwt hem gewoon op en neemt hem mee naar kantoor of naar je vrienden.

- Kleine voetafdruk. Vouwfietsen kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in uw flat, ongeacht de grootte van uw woonruimte, wat niet het geval is met conventionele fietsen.


Elektrische vouwfietsen daarentegen zijn perfect geschikt voor woon-werkverkeer.

Elektrische Fat fiets 

Gebruik: off-road, ruw weer, hobbelige paden, sneeuw, strand

Aanbevolen doelgroep: fietsers op zoek naar een leuke rit in alle omgevingen


Een fat bike is, eenvoudig gezegd, een fiets met extra brede banden. Deze extra brede banden hebben bepaalde voordelen voor off-road fietsen of bij zeer slecht weer (vooral sneeuw). Dankzij hun banden bieden deze fietsen perfecte grip en, in combinatie met een lage bandenspanning, zult u vele obstakels aankunnen. Fat bikes worden een steeds aantrekkelijker alternatief voor klassieke mountainbikes voor off-road rijden en bikepacking. Ze zijn leuk om op te rijden en laten je toe te rijden in omgevingen waar geen enkele andere fiets kan komen, zoals sneeuw of los zand.

Elektrische strand cruiser


Gebruik: wandelen, woon-werkverkeer

Aanbevolen doelgroep: Fietsers die vooral een stabiele en comfortabele fiets willen


De strand cruiser is een populair type fiets dat speciaal is ontworpen voor recreatief en comfortabel fietsen. Een van de opvallende kenmerken van een cruiser fiets, die hem onderscheidt van andere fietsen, is de "ontspannen" rijpositie die de geometrie van het frame biedt. Elementen die bijdragen tot het verhoogde comfort van cruisers zijn een laag, extra breed zadel, een breed, verhoogd stuur en een lange wielbasis. De cruiser fietsen zijn ontworpen met het oog op comfort en zijn perfect voor rijders van alle niveaus! De brede, duurzame ballonbanden van deze fietsen maken de rit ook stabieler en aangenamer. Als je ooit een fiets hebt gehuurd aan de Franse westkust, is de kans groot dat het een strand cruiser was!

Elektrische driewieler

Gebruik: wandelen, fietsen met uw kinderen of gewoon boodschappen doen

Aanbevolen publiek: fietsers die meer stabiliteit nodig hebben


Driewielers zijn niet alleen voor kinderen! Driewielers zijn stabieler dan traditionele fietsen en daarom ideaal voor ouderen of gehandicapten die actief willen blijven zonder risico's te nemen. Ze zijn ook zeer praktisch omdat ze meestal veel ruimte hebben om uw boodschappen of een kind comfortabel te vervoeren. Hoewel hun zwaardere gewicht dan normale fietsen een punt van zorg kan zijn, maken de elektrische versies van driewielers ze tot perfecte dagelijkse gezelligheid.

Speedbike

Een speedbike is gewoon een elektrische fiets die niet stopt bij meer dan 25 km/u. Deze fietsen worden volgens de wet beschouwd als motorfietsen. Als je meer wilt weten over snelheidsfietsen, nodigen wij je graag uit om ons artikel te ontdekken: 25km/h of 45km/h welke snelheid voor uw elektrische fiets?