Tips om diefstal van elektrische fietsen tegen te gaan


Ontdek onze tips om diefstal van je elektrische fiets te voorkomen: bescherm je accu, kies het juiste elektrische fietsslot en kies een juiste verzekering.

1. Hoe bescherm je je elektrische fiets tegen diefstal? 

De hoge prijs van elektrische fietsen, de hype die ze opwekken maar ook hun grote praktische bruikbaarheid maken ze tot objecten van diefstal. Sinds 2019 neemt het aantal fietsendiefstallen gestaag toe. Upway voert een reeks acties uit om de herkomst van de fietsen op het platform te garanderen. Wij geven u ook advies om onaangename verrassingen te vermijden en uw fiets tegen diefstal te beschermen.


1.1. Zorg voor een goede elektrische fietsverzekering



Of je nu heeft gekozen voor een nieuwe of tweedehands elektrische fiets, het kan de moeite waard zijn om je elektrische fiets te verzekeren, vooral als de prijs hoog is. Voor ongeveer 10 euro per maand, afhankelijk van de waarde en de afgesloten dekking (diefstal, breuk, enz.), geeft de verzekering je gemoedsrust. 

Je moet ook weten dat de opstalverzekering voor uw hoofdverblijf doorgaans schade aan derden dekt. Veel maatschappijen verzekeren echter geen schade aan de bestuurder en zijn fiets, of diefstal buitenshuis.


1.2. Verwijder de batterij uit de fiets

Er is een eenvoudige truc om elektrische fietsendieven af te schrikken: je kunt de batterij uit je fiets halen wanneer je weet dat de fiets een uur of langer geparkeerd zal staan. Deze tip geldt zelfs als je batterij is beveiligd met een anti-diefstalsleutel. 

De prijs van een elektrische fiets accu is hoog, dus het kan een bron van verleiding zijn. Bovendien zal het verwijderen ervan ook bijdragen tot het behoud ervan, aangezien langdurige blootstelling aan koude, regen of zonlicht de slijtage zal versnellen.

1.3. Koop een goed elektrisch fietsslot

Wanneer je je elektrische fiets parkeert, zelfs voor een paar minuten, is het essentieel om hem met een diefstalbeveiliging vast te zetten op een drukbezochte plaats en aan een stevig vast punt. Geef daarom de voorkeur aan stadsmeubilair (fietsparkeerplaatsen, hoepels, verkeersborden, lantaarnpalen, enz.) en vermijd alles wat gemakkelijk door te snijden is, zoals begroeiing of hekken. Om het meest effectief te zijn, zet eerst en vooral het frame van je fiets (en het wiel indien mogelijk) vast, en niet alleen het wiel, dat gemakkelijk kan worden verwijderd. Als je fiets een geïntegreerd frameslot heeft, wordt het achterwiel vergrendeld, wat een extra beveiliging is.


Het kan ook een goed idee zijn om twee sloten op je fiets te gebruiken: een U-vormig model gekoppeld aan een ander model. Het stelen van een dubbel beveiligde elektrisch ondersteunde fiets kost meer tijd, wat veel mensen met slechte bedoelingen zal afschrikken.


Een 100% veilig slot bestaat niet: elk slot kan worden geopend door een uitgeruste dief met tijd. Maar verschillende soorten elektrische fietssloten zijn zeer veilig. Hier is een kort overzicht van de beste die je kunt vinden.

1.3.1. Elektrisch fietslot 

 

Als je je elektrische fiets parkeert in gebieden met een hoog diefstal risico, raden wij je aan een SRA-goedgekeurd slot te gebruiken. Deze sloten zijn resistenter dan andere modellen en zijn oorspronkelijk ontworpen voor motorfietsen en scooters. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen het gebruik van een SRA-slot voor de goede werking van hun garanties.

1.3.2. Anti-diefstal kettingen voor fietsen


Hoewel ze kwetsbaarder zijn dan een U-vormig slot, zijn anti-diefstalkettingen voor fietsen toch veel veiliger dan een standaardkabel en hebben ze het voordeel dat ze gemakkelijker te vervoeren zijn. Hun schakels en de sluiting van hun slot moeten echter een bepaalde dikte hebben om de druk van een klem te kunnen weerstaan. Een goede ketting voor een elektrisch fietsslot is dus vrij zwaar: reken op ongeveer 2 tot 3 kg voor iets betrouwbaar

1.3.3. Antidiefstal kabel voor fietsen


Antidiefstal kabels zijn licht, compact, gemakkelijk en snel te gebruiken. Maar dat zijn hun enige voordelen. Als het om veiligheid gaat, is het gebruik van alleen een anti-diefstal kabel voor je elektrische fiets zeer ontoereikend. De kabel kan gemakkelijk worden doorgeknipt met een tang. Daarom is het raadzaam een kabelslot alleen te gebruiken in combinatie met een ander type slot, zoals een U-slot. Zorg ervoor dat j een kabel van goede kwaliteit kiest: met een grote diameter en versterkte kogelgewrichten, om de kans op doorsnijden te beperken.