De snelste elektrische fietsen

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je op de Nederlandse wegen een elektrische fiets tegenkomt die ook maar in de buurt van de 100 km/u komt. Toch zijn er fietsen die in de buurt komen. Steeds meer merken ontwikkelen fietsen voor sensatiezoekers, met topsnelheden tot 80 km/u. Hoewel de term 'fiets' twijfelachtig is voor deze monsters van de weg, worden ze vaak op de markt gebracht om een breder publiek aan te spreken. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat een elektrische fiets niet sneller dan 25 km/u mag rijden om wettelijk te zijn toegestaan. Boven die snelheid vallen ze in de categorie bromfietsen. Deze fietsen staan bekend als speed bikes. Snelle elektrische fietsen die snelheden tot 45 km/u kunnen halen.

Zijn elektrische fietsen echt zo snel?

Ja, dat kan zeker! Ze zorgen ervoor dat je veel sneller snelheid kunt maken dan wanneer je op een gewone fiets trapt. Ze hebben echter een maximumsnelheid waarop de ondersteuning ophoudt met werken. Elektrische fietsen helpen je om snelheden tot 25 km/u te bereiken, terwijl speed bikes snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken. Je kunt deze snelheden overschrijden, maar dan moeten je benen wel hard werken. Zonder verder oponthoud, hier zijn de snelste elektrische fietsen op de markt en de speed bikes die je in de gaten moet houden als je van snelheid houdt.

Delfast Top 3.0: De snelste elektrische fiets op de markt

De Delfast Top 3.0 is een machine die de grenzen tussen motorfiets en elektrische fiets doet vervagen. Het ontwerp doet eerder denken aan een futuristische crossmotor dan aan een fiets, maar het merk lijkt vastbesloten om dit model op de markt te brengen als een volwaardige elektrische fiets.


Met een topsnelheid van 80 km/u is de Top 3.0 waarschijnlijk de snelste elektrische fiets die verkrijgbaar is. Andere modellen hebben nog indrukwekkendere snelheidsrecords, maar dat zijn meestal prototypes die niet te koop zijn.


Deze fiets is voor iedereen verkrijgbaar voor een bescheiden bedrag van €6.199 op de website van de fabrikant. Als je geïnteresseerd bent en je zorgen maakt over de wettelijke aspecten, zegt het merk dat de motor wordt geleverd in een versie die voldoet aan de wetgeving, maar dat je de optie hebt om de 'Unlimited modus' te activeren, zodat de motor zijn volledige vermogen van 3000 W levert.

Als je op zoek bent naar snelheid en er toch als een fietser wilt uitzien, kun je misschien speedbikes overwegen.

Wat zijn kenmerken van speedbikes?

Speedbikes zijn een bepaalde categorie fietsen die de fietser tot 45 km/u ondersteunen met een krachtigere motor, meestal 500 W. Vanwege hun hogere snelheid moeten ze geregistreerd en gecategoriseerd worden als lichte bromfietsen. 


Ze worden vaak gebruikt om lange afstanden af te leggen en kunnen worden gebruikt op de weg, op wandelpaden of op privéterrein. Vanwege de trapondersteuning kunnen ze echter niet worden gebruikt op fietspaden.


Maar vergis je niet, dit zijn geen snelheden om licht mee om te gaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de regels veel strenger zijn dan die voor bromfietsen.


Wetgeving

Speedbikes moeten zijn uitgerust met spiegels, een claxon en lichten om aan de classificatie te voldoen. Het dragen van een helm en beschermende handschoenen is verplicht.

Er zijn enkele goed beoordeelde bromfietshelmen op de markt die lijken op traditionele fietshelmen. Het is echter belangrijk om iets te hebben dat bestand is tegen een botsing met 45 km/u, mocht het ergste gebeuren.

Enkele specifieke regels:

  • De maximumsnelheid is 45 km/u
  • Verzekering en registratie zijn verplicht
  • Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig
  • Je moet minstens 16 jaar oud zijn

Het verschil tussen elektrische fietsen en speedbikes

Maximale snelheid en assistentie

E-bikes worden over het algemeen onderverdeeld in twee verschillende categorieën op basis van hun maximumsnelheid. Een elektrische fiets heeft een maximaal toegestane snelheid van 25 km/u, terwijl een speedbike 45 km/u kan bereiken - en zelfs overschrijden.


Een speedbike blijft rijden, zelfs als de berijder stopt met trappen. Dit is niet het geval bij een elektrisch ondersteunde fiets. De intelligente motor stopt en start terwijl je trapt. Wat betekent dat? De motor wordt ingeschakeld wanneer je trapt en stopt automatisch wanneer je stopt met trappen of de 25 km/u overschrijdt (zoals wettelijk vereist). Dit staat bekend als "ondersteund trappen".

Autonomie

E-bikes worden over het algemeen onderverdeeld in twee verschillende categorieën op basis van hun maximumsnelheid. Een elektrische fiets heeft een maximaal toegestane snelheid van 25 km/u, terwijl een speedbike 45 km/u kan bereiken - en zelfs overschrijden.


Een speedbike blijft rijden, zelfs als de berijder stopt met trappen. Dit is niet het geval bij een elektrisch ondersteunde fiets. De intelligente motor stopt en start terwijl je trapt. Wat betekent dat? De motor wordt ingeschakeld wanneer je trapt en stopt automatisch wanneer je stopt met trappen of de 25 km/u overschrijdt (zoals wettelijk vereist). Dit staat bekend als "ondersteund trappen".

Toegestane routes

Een speedbike wordt beschouwd als een bromfiets, wat betekent dat hij sneller kan dan de maximaal toegestane snelheid voor een bromfiets, namelijk 25 km/u. Dit betekent dat hij geen gebruik mag maken van fietspaden. Dit betekent dat hij geen gebruik mag maken van fietspaden. Ze moeten dezelfde rijstroken gebruiken als auto's en motoren.


Verzekering

Speedbikes worden beschouwd als bromfietsen. Dit betekent dat je een bromfietsverzekering moet afsluiten. Je vraagt je misschien af waarom je je brommer moet verzekeren. Bij schade waarbij een derde partij betrokken is, dekt de verzekering de kosten. Voor een elektrische fiets is een WA-verzekering voldoende.


Waarom een speed bike kopen?

Of je nu snel van punt A naar punt B wilt, of je wilt je zo min mogelijk inspannen tijdens het reizen, er zijn veel redenen waarom je voor een snelle elektrische fiets zou kunnen kiezen.

Is het de moeite waard om een speed bike te kopen?

  • Je rijdt graag snel: een van de meest voor de hand liggende redenen om voor een snelle elektrische fiets te kiezen is dat je van snelheid houdt. Met een maximumsnelheid van 45 km/u kun je gemakkelijk door de stad rijden. Het is een groen alternatief voor scooters en 50cc fietsen.
  • Beter rijgedrag: een neveneffect van snelle elektrische fietsen is dat ze zwaarder zijn. Dit komt door de kracht van de motor en de accu. Aan de andere kant zijn ze gemakkelijker te besturen. Dat is echt een pluspunt als je graag uitdagendere routes neemt.
  • Je bent een forens: als je huis minstens 10 km van je werk is, wil je geen tijd verliezen. Een snelle fiets kan je een paar minuten besparen op je woon-werkverkeer.

Hoe beïnvloedt het motorvermogen de snelheid? 

Het is geen verrassing dat de snelheid van een elektrische fiets afhangt van de motor. Als alles gelijk blijft, kun je met een krachtigere motor hogere snelheden bereiken. De relatie tussen elektrisch vermogen en snelheid is echter niet lineair. Dit komt deels door wrijving, windweerstand en grip.


Hieronder vind je een overzicht van de prestaties van elektrische fiets motoren met verschillende vermogens op vlak terrein:

  • Een 250W motor bereikt een maximale snelheid van 25 km/u ;
  • Een 350W motor haalt een maximale snelheid van 35 km/u ;
  • Een 500W motor bereikt een maximumsnelheid van 40 km/u;
  • Een 750W motor bereikt een maximumsnelheid van 45 km/u ;
  • Een 1000W motor bereikt een maximumsnelheid van 55 km/u.

Hoe beïnvloedt het motorvermogen de snelheid? 

Als je een speedbike gaat kopen, moet je niet alleen kijken naar de best presterende modellen. Er zijn nog veel meer factoren die je beslissing moeten beïnvloeden, zoals hoe je de fiets wilt gaan gebruiken en je budget.


De criteria zijn als volgt:

  • Waar voor je geld: de prijs van elektrische fietsen varieert aanzienlijk. Snelle EAB's, met hun krachtigere motoren, zitten vaak aan de bovenkant van de markt. Over het algemeen moet je rekenen op een prijs van meer dan €5.000.
  • Motorefficiëntie: vergelijk het vermogen, de efficiëntie en de soepelheid van de motoren.
  • Accu-efficiëntie: vergelijk accu's op het gebied van efficiëntie, vermogen en oplaadsnelheid.
  • Algehele prestaties: hoe presteren de fietsen op beklimmingen en afdalingen? Bewegen ze goed? Hoe is de vering? Wat is hun gewichtscapaciteit?
  • Reputatie: Hoe verhoudt het merk zich tot zijn concurrenten? Staat het bekend om de productie van robuuste fietsen met hoge prestaties? Biedt het een goede garantie?