Autonomie en elektrische fietsen: maak de juiste keuzes!


elektrische mountainbike

De elektrische fiets is een steeds populairder vervoermiddel. Op je e-bike, kun je snelheden tot 25 km/u halen, zonder veel inspanning. Met dit vervoermiddel kun je zonder files en zonder moe te worden naar je werk gaan. Het is ook een goede oplossing voor ritten en, afhankelijk van het model, voor veel sportievere uitstapjes in het bos of zelfs in de bergen, op soms zeer steil terrein. Maar het plezier om met hoge snelheid te rijden zonder jezelf te forceren hangt samen met de autonomie van je elektrische fiets. We leggen je uit hoe het werkt en hoe ver je met een e-bike kunt komen.

Hoeveel kilometer kun je rijden met een elektrische fiets? 

Er zijn veel verschillende modellen elektrische fietsen, met een actieradius van 50 tot 120 km! De Tanana Dry 6 van Kayza, een elektrische trekkingfiets, heeft bijvoorbeeld een actieradius van 120 km. Met een conventionele elektrische stadsfiets leg je gemiddeld 70 km af voordat hij moet worden opgeladen. Maar hoe ver je kan reizen op je e-bike hangt af van een aantal factoren.

Trouwens, wat gebeurt er als de accu van je e-bike leeg is? Geen paniek, je zal niet verdwaald raken in de middle of nowhere. Je zult nog steeds kunnen trappen zoals op een klassieke fiets. Maar let op, met de elektrische uitrusting is een e-bike zwaarder dan een traditionele fiets. Trappen kan dus zwaarder gaan. Daarom is het belangrijk om je elektrische fiets zorgvuldig te kiezen, met name door de autonomie te bepalen die nodig is voor jou gebruik. Eenmaal op je bestemming aangekomen, hoef je de accu alleen maar op het stroomnet aan te sluiten. Afhankelijk van het model is hij in 4 tot 7 uur volledig opgeladen.

De rol van de accu op de autonomie van je e-bike

Een van de dingen waarmee je rekening moet houden om een goede autonomie te hebben op je elektrische fiets en dus een maximale afstand af te leggen, is de accu. Dit onderdeel is de energiebron voor je e-bike en bepaalt dus voor een deel zijn autonomie. 

Om te weten hoe ver je met je elektrische fiets kunt rijden, moet je weten dat de actieradius van je accu afhangt van zijn capaciteit, uitgedrukt in Watt-uren (Wh). Hoe hoger de capaciteit, hoe meer energie de accu zal opslaan en hoe groter de actieradius zal zijn. Sommige fabrikanten communiceren niet over de capaciteit in Watt-uren, maar over de capaciteit uitgedrukt in Ampère-uren (Ah) en over het voltage. Het voltage (dat het door de batterij geleverde vermogen bepaalt, d.w.z. de energie die aan de ontvangers zal worden doorgegeven) is bijna altijd 36V, zodat de voorkeur moet worden gegeven aan het amperage, dat varieert tussen 5Ah en 18Ah. Om de capaciteit in Wh van je elektrische fietsaccu te berekenen, vermenigvuldig je gewoon de spanning in Volt (V) met de capaciteit in Ampère-uren (Ah). Bijvoorbeeld, een 36V 14Ah batterij heeft een capaciteit van 36V x 14Ah = 501 Wh.

De gemiddelde actieradius voor een 260 Wh-batterij wordt geschat op ongeveer 40 km, voor een 375 Wh-batterij op ongeveer 60 km en voor een 520 Wh-accu op ongeveer 80 km. Hou er echter rekening mee dat de door de fabrikanten opgegeven actieradius slechts een indicatie is: deze is vaak berekend onder gunstige verkeersomstandigheden. Het geeft alleen een indicatie.

De levensduur van een accu kan gemakkelijk 500 laadcycli bereiken voordat de actieradius afneemt. Met 60 tot 100 km per cyclus kan een elektrische fiets tussen 30.000 en 50.000 km afleggen voor een mogelijk verlies van autonomie (Bosch beweerde onlangs dat hun accus 30.000 km meegaan en Shimano garandeert 60% capaciteit na 1000 laadcycli). De levensduur van je accu bedraagt dus minimaal 4 en maximaal 6 jaar en kan, afhankelijk van je gebruik, oplopen tot 8 jaar alvorens capaciteit te verliezen. In dit geval heb je twee mogelijkheden: een nieuwe kopen bij de fabrikant of kiezen voor een revisie, dat is een complete opknapbeurt van je accu.

De actieradius van je elektrische fiets: die hangt ook van jou af!

Als de mechanische elementen van je e-bike invloed hebben op het aantal kilometers dat je kunt rijden, speelt ook je gedrag aan het stuur een rol! Hier zijn enkele dingen die je een paar kilometer autonomie kunnen doen verliezen of winnen.

Je rijstijl op een e-bike

De meeste modellen bieden tegenwoordig verschillende niveaus van elektrische ondersteuning. Hoe meer hulp je nodig hebt, hoe sneller de accu van je fiets leeg zal zijn. Dit zal ook het geval zijn als je rijdt in stedelijke gebieden en verschillende keren stopt en start. 

Anderzijds zijn elektrische fietsen uitgerust met ofwel een krachtsensor ofwel een rotatiesensor. Een krachtsensor verhoogt je eigen vermogen, terwijl een rotatiesensor hulp biedt als je trapt. Met andere woorden, de rotatiesensor geeft altijd maximale assistentie, waardoor de actieradius van je e-bike beperkt wordt.

Het terrein waar je op rijdt

Een andere parameter om rekening mee te houden voor de autonomie van je elektrische fiets is het terrein waarop je rijdt. Vlakke, geasfalteerde wegen zullen weinig van de accu vergen, terwijl ruige wegen met veel klim meer hulp en dus meer energieverbruik vergen. 

Met dezelfde accu leg je dus niet hetzelfde aantal kilometers af als je in de stad op vlak terrein bent of op het platteland op heuvelachtig terrein. Het is daarom belangrijk om naar de actieradius te kijken die de batterij biedt, voordat je een elektrische fiets koopt. Hoe steiler het terrein is waarop je van plan bent te rijden, hoe comfortabeler een grotere actieradius zal zijn. 

Het weer tijdens je uitstap

Het weer is ook een extern element dat de actieradius van je elektrische fiets beïnvloedt. Als de temperaturen erg laag zijn (onder 0 graden), slaat de accu minder energie op en kun je minder kilometers afleggen als normaal. Dus maak je geen zorgen als de actieradius van je elektrische fiets in de winter afneemt, dit is normaal. De wind speelt ook een rol op de e-bike. Bij tegenwind ga je langzamer rijden, waardoor je waarschijnlijk meer krachthulp gaat gebruiken. Anderzijds zal een windje in de rug je snelheid doen toenemen, waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Als je in een winderige streek woont, is dit een ding om rekening mee te houden. 

Een kwestie van gewicht

Je gewicht is ook een factor die de actieradius van je elektrische fiets beïnvloedt! Hoe zwaarder je bent hoe meer energie je fiets verbruikt om je te helpen trappen. Houd er dus rekening mee dat je lichaamsbouw impact heeft op het aantal kilometers dat je kunt afleggen met de elektrische hulp van je e-bike. Maar niet alleen je eigen gewicht speelt een rol: het totale gewicht van de fiets en je lading heeft ook invloed op de actieradius. 

Hoe kun je de autonomie van je elektrische fiets verbeteren? 

Door een elektrische fiets te kiezen die geschikt is voor je gebruik, moet je in staat zijn een redelijk aantal kilometers af te leggen zonder dat je moe wordt. Maar er zijn ook tips om de actieradius van je elektrische fiets te vergroten en zo een paar kilometer meer ondersteuning te krijgen. 

In de eerste plaats is het belangrijk om regelmatig de staat van verschillende onderdelen te controleren, zoals de bandenspanning (goed opgepompte banden verbruiken minder brandstof) en het remsysteem. Koppel de accu los als je deze niet gebruikt. 


Probeer ook slim om te gaan met snelheden. Bijvoorbeeld, om vlak te beginnen, gebruik je versnelling 2 of 3, en schakel dan geleidelijk over. Soepel rijden in de stad: wanneer je een rood licht nadert, is het raadzaam om van tevoren af te remmen in plaats van abrupt te stoppen. Opnieuw opstarten kost namelijk veel energie. Het is ook raadzaam om met weinig ondersteuning te rijden en deze te verhogen als je bergop gaat of als je je moe voelt.


Het is ook belangrijk de accu te onderhouden, regelmatig op te laden (minstens om de 60 dagen met de originele lader) en in goede staat te houden door hem op een koele, droge plaats te bewaren. Bij aankoop van je elektrische fiets is het sterk aan te bevelen om een volledige laad- en ontlaadcyclus uit te voeren voordat je opnieuw oplaadt. Dit proces kan om de 5.000 km worden uitgevoerd voor een optimaal onderhoud van je accu. Net als bij je smartphone is het sterk aan te raden je e-bike niet de hele nacht te laten opladen: verwijder de oplader zodra het opladen voltooid is. 

Test je elektrische fiets om de juiste te kiezen

Zoals je ziet, hangt de afstand die je met je elektrische fiets kunt afleggen, af van verschillende factoren. Daarom is het belangrijk dat je je informeert naar de kenmerken van de e-bike die je wilt kopen en deze vergelijkt met de omstandigheden waarin deze zal worden gebruikt.


Het beste is om je elektrische fiets te testen voordat je een keuze maakt. Het is vaak zo dat twee mensen die hetzelfde model fiets uitproberen, niet hetzelfde gevoel hebben. Dit varieert sterk naar gelang hun ervaring, hun niveau, maar ook hun verwachtingen. 


Daarom krijg je bij Upway 14 dagen de tijd om je fiets uit te proberen. Als het gekozen model niet bij je past, kun je hem terugsturen. Om geretourneerd te worden, moet de fiets op redelijke wijze gebruikt zijn en zich in de staat verkeren waarin je het ontving. Hij moet ook in de originele verpakking zitten.